Де арешт хабарника, а де провокація?

10 жовтня 2012, 15:10
Власник сторінки
журналіст
0
604

Одна з численних негативних тенденцій останніх років - використання силовиками "підстав" з пачками мічених грошей

Під завісу правління Ющенка було повідомлено про те, що впіймався на гарячому з хабарем мер міста Південного, передмістя Харкова. На тлі загального обурення тотальною корупцією в країні чимало українців, почувши цю новину, зраділо і здивувалось: ну нарешті хоч когось упіймали. Незабаром їх здивували ще раз, повідомивши про затримання ще одного його колеги, на цей раз зі столичного передмістя (Боярка).

Ясна річ, той заявляв про свою невинуватість. Як і його колега з-під Харкова. Останній стверджував: жінка-підприємець, яка мала з ним зустріч, попросила допомогти піднести кульок, і тут нагрянули правоохоронці, які й виявили в кульку пачку купюр з поміткою "хабар".

Тоді з такого виправдання посадовця я тільки усміхнувся. Але за два роки, що минули з тих пір, довелося не раз чути від знайомих про те, що міліція і СБУ банально підкидає такі мічені пачки грошей невинним людям, нерідко використовуючи їхніх знайомих. Наприклад, одну ситуацію мені описали так: підходить підприємець до посадовця, тицяє в руки папку зі словами "Я тут документи приніс, подивіться, коли матимете час, бо і я теж спішу у справах". А в папці - конверт з міченими купюрами. Мені особисто віриться. А хто в нашій країні не вірить, що на бізнесмена можуть так натиснути податківці чи інші силовики, що той і рідного кума підставить? Хто не вірить, що їм легко зруйнувати будь-який бізнес?

Втім, і бізнесменів задіювати не обов'язково. Можна особисто підкинути - десь так, як Жеглов гаманця Кирпичу.

Десь приблизно так підкинули кульок з міченими купюрами знайомій моїх родичів. Та відмовилася звільняти посаду людині з Донбасу. В результаті і з посади пішла, і сильно захворіла, провівши певний час в СІЗО, і позбулася кругленької суми купюр, вже не мічених - за той же таки хабар, тільки не надуманий, а справжній, справу про хабарництво закрили.

Чомусь саме про це згадалося, коли пройшло повідомлення про вчорашні події в Івано-Франківську. Бо, знаючи про стан справу будівництві так би мовити від інсайдерів, берусь стверджувати: таких хабарів забудовники вже не дають років чотири - як тільки почалась криза. Тим більше в таких провінційних містечках, як Івано-Франківськ. Бо ж не будується нічого нового - тільки завершується те, що було почато до кризи. Будівельні фірми поскорочували до 80% робітників, а тим, що залишились, урізали або заморозили в гривнях на рівні 2008 р. зарплатню. Які вже тут хабарі? Ні, щось таки будується - об'єкти до Євро-2012, поодинокі комерційні об'єкти (підприємства, готелі, магазини, заправки). Але все це будують наближені до влади. Таким хабарів давати не треба - до них чиновники самі приїздять і не дивлячись підмахують вже готові документи.

Ще один аспект таких містечок - те, що еліта (депутати, підприємці) один одного знають. Закінчували одні і ті самі школи, а тим більше вузи, яких у таких містах раз-два і все. Тож не дивно, що вони їздять один з одним на чарку чаю (причому незалежно від того, хто в якій партії на даний момент, хто яку фракцію представляє в місцевій раді). Я живу в передмісті, там містечко ще в кілька разів менше за Франківськ. Якось пішов із жінкою на день народження її однокласниці. А там прийшла інша однокласниця з чоловіком - депутатом міськради. Тепер думаю - добре, що я не підприємець і ніхто з журналюг не дізнався, а то б запідозрили корупцію. Був би той депутат опозиціонером - ще й заарештували б. Бо арештовують у нас тільки їх.

Не вірите? Візьміть того ж мера Боярки. Той під час перебування в СІЗО вступив до Партії Регіонів. Буквально через місяць після цього кандидат ПР стає Президентом. А ще через певний час справу проти нього припиняють і того ж року його переобирають. Як божаться знайомі члени виборчих комісій - тільки завдяки підтасовці результатів партією влади.

А тут арештовують депутата від партіії, яка ще ніколи не була фігурантом корупційного скандалу і рейтинг якої здатен опустити нижче прохідного бар'єру навіть невеликий відтік симпатиків.

І ще не факт, що справу не закриють. Але це буде вже після виборів, після того, як певна частина електорату зробить свої висновки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.