Савік Шустер vs ВО «Свобода»: неофашизм в студію!

03 листопада 2012, 11:43
Власник сторінки
журналіст
0
1091

На "Шустер-life" Всеукраїнському об'єднанню "Свобода" інкримінували неофашизм.

Вчора на початку передачі ведучий навів висловлювання ізраїльського посла в Україні про "Свободу" як «неофашистську» партію. Тема була підхоплена "регіоналкою" Богословською. І взагалі, складалося враження, що обвинувачення «Свободи» у неофашизмі стало одним з головних завдань цього ефіру.

Якщо Шустер, за зрозумілими причинами, процитував посла Ізраїлю, то як мінімум для балансу мав би згадати хоча б про Дніпропетровську «Менору» – найбільший в світі єврейський культурний центр, що грандіозною будівлею висотою у понад 20 поверхів, яка символізує семисвічник, велично постав в місті на Дніпрі.

Так от один з розділів облаштованого там музею Голокосту присвячений темі участі євреїв в українському визвольному русі та їхніх взаємовідносин з ОУН-УПА. Як відомо, державне визнання і належне вшанування воїнів-повстанців є одним з найголовніших пунктів політичної програми ВО «Свобода», а провідник ОУН Степан Бандера та головнокомандувач УПА Роман Шухевич посідають чільні місця  у "свободівському" панетоні слави.

Цитую колишніх колег Савіка по радіо «Свобода» (українську редакцію):

«В експозиції музею історії Голокосту цілий розділ присвячений євреям, які брали участь в українському національно-визвольному русі 20 століття. Співробітники музею розказують: зробили унікальні розвідки щодо євреїв, які воювали в лавах УПА, допомагали оунівському підпіллю. Біографії таких людей, захоплених НКВС і засуджених за «український буржуазний націоналізм», представили в експозиції. Цікаво простежити, каже директор музею Ігор Щупак, як відбувалась зміна позиції ОУН щодо євреїв упродовж років.
 
«ОУН боролась за незалежну Україну, проти нацистів, проти «совєтів». Євреї потрапили між жорна цієї міжімперської, міжнаціональної боротьби. Спочатку ОУН закликала до витіснення і знищення євреїв, але потім позиція змінилась. УПА, після того, як вона утворилась, рятувала цілі єврейські гетто, цілі родини євреїв. Були євреї, які воювали на боці УПА. Ви бачите: нічого не буває білого або чорного. Ми для того тут, щоб зрозуміти один одного, зрозуміти історію, зрозуміти, що немає складних питань», - переконує директор музею Ігор Щупак.
 
Детально розказують у музеї про українців, які рятували цілі родини євреїв, і удостоєнні звання «праведників народів світу». Як зазначає директор музею Ігор Щупак, імена далеко не всіх їх наразі встановлені. Окремо як рятівника десятків євреїв вшановують митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького, хоча офіційно він не визнаний «праведником народів світу». У музеї відтворили його робочий кабінет. Збирають музейники й дані про членів ОУН, які переховували євреїв, діставали їм фальшиві паспорти тощо. Один із них - Федір Вовк (псевдо - Іван Вовчук), керівник Нікопольської районної організації ОУН й один з очільників ОУН в Україні. Інформацією про цю людину з дніпропетровськими музейниками поділився дослідник Володимир В'ятрович».

І після цього «свободівці» - неофашисти? Чого взагалі варті слова отого ізраїльського посла і як їх ще можна сприймати інакше ніж антиукраїнською провокацією з сіоністським душком?

Але якби Савік таке прочитав, то він не був би Шустером. Це означало б, що він зміг приборкати свої персональні антипатії, чи хоча б трохи заглушити їх заради дотримання професійних стандартів.

Про неофашизм «Свободи» розпатякалася й Інна Богословська. Казала, що про відповідну репутацію української націоналістичної партії знає і говорить «вся Європа».

Ну, по-перше, якщо хтось десь щось і ляпнув подібне в силу своєї необізнаності, то це ще далеко не "вся". А по-друге, якраз вся Європа заявляє про політичні репресії в Україні і вимагає звільнення ув’язненої Віктором Федоровичем Януковичем «качанівської бранки». Якщо для «регіоналки» європейські голоси настільки важливі, то чому ж Юлія Володимирівна і досі за гратами, а не на свободі?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.