Фрагменти виступу прокурора по справі ніжинського мера

05 листопада 2012, 11:31
Власник сторінки
Журналіст
0
588
Фрагменти виступу прокурора по справі ніжинського мера

Хабарництво — одержання службовою особою, а також давання їй хабара з метою одержання певних вигід протизаконним порядком. У місті Ніжині відбувається судовий процес на міським головою за хабар.

«Хабарнцитво – це злочин у сфері службової діяльності, який підриває авторитет державного апарату» — так розпочав свій виступ під час судових дебатів по справі мера М.Приходька представник державного обвинувачення прокурор Віктор Євхименко. «Обов’язок держави викоріняти це зло, в тому числі і кримінально-правовими засобами».

Прокурор констатував факт, що ніжинський міський голова М.В.Приходько протягом 2007—2008 року, будучи посадовою особою, що займає особливо відповідальне становище, тобто представником влади, шляхом вимагання, отримав від громадянина Макарука хабара в особливо великому розмірі 60 тисяч доларів США.

За словами прокурора В.Євхименка, міський голова Михайло Приходько, з метою уникнення відповідальності створив складну схему передачі хабара, долучивши до неї свого рідного брата Віктора та на той час свого безпосереднього підлеглого Анатолія Походню.

Прокурор вважає, що матеріалами кримінальної справи в достатній мірі підтверджена вина всіх учасників. Крім того, Євхименко просив суд особливо критично ставитися до показів свідків, які під час судового слідства були безпосередніми підлеглими або залежними особами від М.В. Приходька та давали свідчення на його користь, а це працівники виконкому Литовчнко, Падалка, Назаріна, Величко, Градобик та інші потрапили до цього списку і Білоножко, Пучка та Тесленко.

За словами очевидців, присутніх на судовому засіданні промова представника державного обвинувачення тривала близько години і закінчилася словами: «Шановний Суд прошу визнати Приходька Михайла Васильовича винним у вчиненні злочину передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України, призначити покарання у вигляді позбавлення волі строком на 11 років з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з використанням організаційно розпорядчих чи адміністративно господарчих обов’язків строком на 3 роки, з конфіскацією всього його майна та позбавити його п’ятого рангу посадової особи місцевого самоврядування та змінити стосовно Приходька Михайла Васильовича запобіжний захід з підписки про невиїзд на взяття під варту.»

Рідному брату мера, Віктору, прокурор попросив обрати покарання у вигляді 4 років позбавлення волі та залишити запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

Така  вимога прокурора може означати лише одне, що ніжинський мер М.В.Приходько найближчим часом може отримати цілком реальне позбавлення волі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.