Третя світова за уран може початися в Африці

05 лютого 2013, 12:18
Власник сторінки
0
220

Військова операція проти "тероризму" у Малі може розгорнутися у повномасштабну війну, яка так чи інакше зачепить Україну.

Військова операція проти "тероризму" у Малі може розгорнутися у повномасштабну війну, яка так чи інакше зачепить Україну.


Нострадамус, катрен І-X (2013 рік)

Змей впустят в железную клетку,
Куда поместят семерых детей Короля.
Старики выйдут из глубин ада,
Чтобы увидеть, как умирают их дети.



Відновлення територіальної цілісності Малі; контртерористична операція проти ісламських бойовиків на півдні Малі; допомога у відновленні конституційного ладу уряду Малі. Здебільшого саме так світові засоби масової інформації характеризують військову операцію проти ісламістських рухів півдня Сахари під егідою організації Економічного співтовариства країн Західної Африки та Франції. Проте, закулісні інтриги та переплетення інтересів ключових світових геополітичних центрів дозволяє зробити припущення, що конфлікт у Малі може з стати тією рушійною силою що приведе в рух маховик нового загальносвітового конфлікту, так як вбивство ерцгерцога Франца Фердинанда стало поштовхом у початку Першої світової, а пакт Молотова-Ріббентропа чи Мюнхенська змова – Другої світової. Чому ж локальний та на перший погляд дрібний за своєю суттю африканський конфлікт може бути предтечею нового світового збройного протистояння?


Африканський ефект доміно

Країни, що заявили про участь у військових діях в Малі, є або тотально мусульманськими або значна частина населення сповідує іслам. Більше того, на території таких держав, як Нігерія, Сенегал, Буркіна-Фасо діють власні мусульманські радикальні рухи. Зважаючи на те, що нова коаліція, утворена за участю провідних держав, буде воювати проти ісламських угрупувань Ансар-Дін та «Аль-Каїда» в ісламському Магрибі, цей конфлікт може викликати ефект доміно, що може миттєво розпалити конфлікт на всій території Сахари, Магрібу та Африканського Рогу. Тим більше кордони у Сахарі існують лише на картах, а реально практично відсутні пункти перетину кордону.

Активне залучення військових-мусульман з африканських країн для військових дій проти ісламістів може дати цілком протилежний результат. Навіть декілька сотень агресивно налаштованих мусульман з Нігерії чи Сенегалу можуть принести вірус радикального ісламу у свої держави. І не виключено, що вже незабаром за участю Франції, Великобританії та США будуть формуватись нові коаліції для війни вже на території цих держав.


Нове «африканське золото»

Ще 10 років назад письменники-фантасти не раз «малювали» третю світову війн апріорі ядерною та останньою для людства, однак сучасні реалії з браком ресурсів доводять, що локальні та регіональні конфлікти, зокрема в Іраку та Лівії – лише боротьба за ресурси, в тому числі за енергетичні ресурси, зокрема і для атомної енергетики.

Нещодавно в Малі, а саме на півночі країни знайшли великі родовища урану. До останнього часу за контроль за видобутком так званого сахельського (Малі та Нігер) урану вели французькі компанії, за якими стояли Сполучені Шати Америки та окремі транснаціональні компанії, що контролювалися Китаєм.

Після лівійської війни, добре озброєні племена туарегів, які воювали за режим Каддафі захопили всю північ Малі, ставши фактично власниками всього малійського урану, що стало величезною перемогою Китаю, який підтримував старий лівійський режим та озброював вірні Каддафі частини, в тому числі й туарегів. Зрозуміло, що такий стан речей не влаштовував США. За таких умов в Бамако відбувся військовий переворот та був зміщений з посади президент Амаду Тумані Туре. До перевороту могли бути причетні американські спецслужби через те, що він мляво протидіяв планам китайців проникнути в Сахель, виступав за переговори з туарегами та за створення федеративного Малі. Паралельно, бойовики Ансар-Дін, які воювали за підтримки США в Лівії проти режиму Каддафі домоглися розколу союзу ісламістів та туарегів. Як наслідок ісламісти захопили більшу частину нещодавно оголошеної держави туарегів - Азавад, закривши туди доступ китайцям.


Спеціаліст НАСА проти ісламістів та туарегів

Однак для промислової розробки уранових родовищ Сполучені Штати на серйозному рівні мають встановити свій контроль за Бамако – столицю Малі та відновити повний контроль над всією територією держави. Так, завдяки протекції США посаду прем’єр-міністра Малі з величезними шансами на президентське крісло обійняв Шейх Мобібо Діарра – відомий вчений-астрофізик, який довгий час працював в НАСА, а згодом представляв компанію «Майкрософт» в Африці. Таким чином, «сім дітей» великого заокеанського Короля на чолі з Францією мають відкрити повний і безпечний доступ у Сахель для великого американського капіталу.

Однак захоплення заручників в Алжирі (на алжирській території туарегів) та активний опір ісламістів та туарегів в Сахелі свідчить про те, що в нас на очах розгортається активна, неявна боротьба США та Китаю - світових політичних гігантів за контроль за одними з найбільших у світі родовищ урану, що може еволюціонувати в справжню Другу загальноафриканську війну (Перша – війна в Демократичній республіці Конго, де було втягнено більше 10 держав), а потенційно й у Третю світову, коли два головних учасника відкрито вступлять у конфлікт.


Потенційні загрози для України “африканського протистояння”

Здавалось би, Африка досить далеко від України, проте з геополітичної точки зору екскалація конфлікту у Малі може мати і прямі наслідки для України. Якщо увага Білого дому більше буде привернута до африканських подій, то менше ресурсів витрачатиметься на східноєвропейському напрямку. На практиці, може посилитися вплив Росії на Україну, як це і передбачав відомий експерт з питань геополітики Збігнєв Бжезінський. Таким чином, підтримуючи військову операцію проти ісламістів та туарегів в Малі Росія може отримати карт-бланш для продовження своєї експансії на пострадянському просторі, в першу чергу щодо України та Грузії. Кремль вже офіційно повідомив про підтримку військової операції в Малі, а саме надання транспортних послуг та проведення тренувань російськими спеціалістами місцевих військових формувань. Отже, чим більша ймовірність переростання локального конфлікту в Малі в загальноафриканську, а можливо й загальносвітову війну, тим агресивнішими буде політики Росії щодо України.


Назар Мазур

Роман Соломонюк

Андріян Фітьо


ГО "Експерт група"

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.