ДВІ МОДЕЛІ ВИЩОЇ ОСВІТИ – ДВА ШЛЯХИ РОЗВИТКУ КРАЇНИ (аргументи 3,4,5)

08 березня 2013, 06:23
Власник сторінки
Голова комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, народний депутат України, фракція "Батьківщина"
0
299

Зараз в парламенті на розгляді три законопроекти про вищу освіту. Попередньо йшлося про автономію вишів, прозоре державне замовлення. Тепер про ЗНО, оцінювання якості освіти та ринок.

Зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень вступників. Система зовнішнього незалежного тестування довела свою ефективність, знищивши тіньовий ринок “вступних” хабарів обсягом до 2 млрд грн щороку – це тільки за приблизними оцінками! Очевидно, чиновники від освіти хотіли б повернути собі цей ринок. Інакше чим пояснити намагання зменшити вагу ЗНО у провладному законопроекті, а також дозволити взагалі без нього вступати на платне навчання?

Ми ж пропонуємо законодавчо захистити вступ за результатами ЗНО (не виключаючи конкурс для творчих спеціальностей).

Незалежне оцінювання якості вищої освіти. Влада пропонує залишити оцінювання результатів навчання лише вишам. Проте, отримати реальну порівняльну оцінку якості освіти у різних закладах це не дає можливості. У світовій практиці така оцінка здійснюється також з боку суспільства через незалежні агенції та кваліфікаційні центри, які проводять іспити, зокрема, за суспільно значимими професіями, наприклад, такими як лікар, учитель чи правник.

Зв’язок освіти з сучасним ринком праці. Балачки про зв’язок між освітою та ринком праці ведуться роками. Влада вирішила покінчити з суперечками в оригінальний спосіб – Міносвіти й надалі формуватиме пропозиції і розміщуватиме державне замовлення на підготовку кадрів з вищою освітою та наукових і науково-педагогічних кадрів. Як такі параметри держзамовлення можуть відповідати ринку праці?

Ми пропонуємо кардинально змінити систему, включивши роботодавців на всіх етапах освітнього процесу. Вони матимуть змогу впливати на зміст освіти, встановлення кваліфікаційних вимог до професії, а також вимірювати рівень кваліфікації через кваліфікаційні комісії.

Таким чином, студенти справді отримуватимуть професію, яка визнаватиметься на ринку праці. Відпаде потреба доучуватися, щоб відповідати вимогам роботодавців. Це збільшує шанси отримати першу роботу і працювати за спеціальністю.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: законопроект,освіта,Гриневич
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.