В єврейську "Менору"... по українські вишиванки

19 березня 2013, 13:18
Власник сторінки
журналіст
0
318

Найбільший в світі єврейський культурний центр "Менора", що побудований у Дніпропетровську, запрошує купувати українські сорочки та іншу сувенірну продукцію, виконану в українському стилі.

Я в "Менорі" ніколи не був і не збираюся. Чекаю поки такий самий грандіозний Український Центр не постане  в Ізраїлі. Скажімо, у Хайфі, Натанії чи Єрусалимі. Тоді обов'язково на знак поваги до держави Ізраїль та її громадян зроблю візит ввічливості. Поки ж не тягне. 

До того ж, сама грандіозна споруда, що постала у вигляді семісвічника в центрі міста на березі Дніпра, якось тисне, пригнічує своєю величчю. Здається, надмірною і недоречною. Дивишься на будівлю і відчуваєш себе чужинцем на рідній не своїй землі.

А днями по радіо чую рекламне оголошення, яке сповіщає про торгівлю в "Менорі" українськими вишиванками та сувенірною продукцією. Здавалося б, чому не порадіти? А мені сумно: російськомовна реклама закликає мене, українця, купувати українські вишиванки... в єврейській "Менорі". 

Очікую у відповідь на своє незадоволення реакцію на кшталт: "Ти диви який нацюк, все йому не так! "Менору" побудували - не подобається, українські вишиванки там купити можна - теж не влаштовує. А чого ж ти хочеш?".

Українського Центру в Ізраїлі хочу і оголошення по тамтешньому радіо, яке б запрошувало завітати до українського ресторану на мацу.  Задля паритету. Ну і ще хочу визнання від Ізраїлю та всіх євреїв світу Голодомору як ГЕНОЦИДУ українців. Тоді існування найбільшої в світі єврейської "Менори" в українському місті отримає хоч якийсь сенс. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.