Від пілотного проекту медичної реформи не страждають лише таргани

06 травня 2013, 11:27
Власник сторінки
журналіст
0
272

Про добровільно-примусові внески і повзучу нечисть в ЦРЛ Дніпропетровського району

Головному лікарю КЗ

«Дніпропетровська центральна районна лікарня»

Дніпропетровської обласної ради»

Гардецькій Л.В.

49108, м. Дніпропетровськ,

вул. Холодильна, 60

 

Копія: голові Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров’я

Бахтєєвій Т.Д.

01008, м. Київ-8, вул. М. Грушевського, 5

 

Копія: міністру охорони здоров’я України

Богатирьовій. Р.В.

м. Київ, 01601, вул. Грушевського, 7

 

Про добровільно-примусові внески

і тарганів в ЦРЛ Дніпропетровського району

Наступного дня після відвідин 8 квітня ЦРЛ Дніпропетровського району, я звернувся на «гарячу лінію» ГУОЗ області з низкою запитань.

Зокрема, цікавився, чи входить зроблений мною в лікарні рентген шийно-грудного відділу хребта, за який я заплатив 50 гривень, до переліку платних послуг, які надаються в комунальному закладі. До того ж, знімок так і лишився на екрані монітора комп’ютера і не був виданий мені на руки. Виходить, я заплатив за саму послугу. То чи є вона офіційно платною?

В отриманому листі за підписом головного лікаря КЗ «Дніпропетровська ЦРЛ» ДОР» Л.В. Гардецької (виконавець – Синчук, тел. 724 16 02) читаю відповідь:

«08.04.2013 года Вам по направлению врача невропатолога проведена рентгенография шейно-грудного отдела позвоночника на аппарате КЦУ (компьютерно-цифровая установка). Результаты этого исследования по желанию пациента выдаются на руки в электронном виде. Такой просьбы от Вас не поступало. В кассе больницы имеются чеки на внесенные Вами суммы благотворительных взносов».

По-перше, де тут відповідь на поставлене мною питання щодо наявності чи відсутності рентгену в переліку платних послуг, що надаються комунальним закладом?

Відтак повторюю це запитання і додаю до нього наступні:

Хто складає і затверджує перелік платних послуг в лікарні комунальної форми власності, який зазвичай вивішується в закладі біля каси на першому поверсі? На підставі яких законів та нормативних актів це робиться? За якими критеріями одні послуги зараховуються до платних, а інші – ні? А чому б тоді не зробити платними всі послуги, які надаються лікарнею, вивісивши прайс-лист?

По-друге. Щодо результатів рентгенологічного дослідження, які, виявляється, видаються пацієнту на руки в електронному вигляді за його бажанням. А звідки я про це міг знати, якщо про такий сервіс мене ніхто не поінформував? Ані усно – про це жодним словом не обмовилися лікарі-рентгенологи; ані письмово – табличкою чи стендом з відповідним написом в самому кабінеті або ж перед його дверима. Чому пацієнтів ніхто не сповіщає про таку можливість? Якби мені сказали, я б неодмінно скористався нею.

По-третє. Жодних благодійних внесків я не робив. Бо мені ніде ніхто не казав, що вони благодійні, а значить добровільні, від яких можна утриматися. Сума, яку я мушу сплатити за рентген, звучала як імператив, як обов’язкова умова отримання медичної послуги. За внесені кошти, не знаючи, що вони добровільні і благодійні, я розписався в журналі кабінету. Але жодного чеку на руки я не отримував. То хотілося б подивитися на чеки. А якщо ці кошти адміністрація закладу називає благодійними, то я, дізнавшись про це, відмовляюся від внесків і хочу отримати їх назад, адже не був попереджений, що вони добровільні і робляться за бажанням пацієнта.

На "гарячій лінії" я також зазначив про платність послуг УЗД. Суми залежать від статусу пацієнта. При цьому лікар-сонолог оцінює платіжну спроможність клієнтів на власний розсуд, за виглядом відвідувачів.

У листі від ЦРЛ мені відповідають:

«24.10.2012 Вам было проведено УЗ исследование брюшной полости беcплатно».

А от моїй мамі обстеження в лікарки Орел Ю.М.  21.11.2012 коштувало 20 гривень. Причому спочатку сонолог вимагала з неї вдвічі більшу суму. Запитання: УЗД теж входить до переліку платних послуг лікарні? Якщо моя мати не хотіла давати гроші, а вимушена була зробити це, зменшивши затребувану суму, то чи можна назвати цей внесок благодійним, навіть якщо на нього і є касовий чек?

До речі. У зверненні на "гарячу лінію" я ще згадав про витребувані з мене 10 гривень за ЕКГ серця. Чому у відповіді ЦРЛ немає ані рядочку про «добровільні» внески в цьому кабінеті? Причому за них я точно ніде не розписувався. Тому прошу повернути мені і цю суму. Як і моїй матері її 20 гривень. А задля уникнення непорозумінь та запобігання подібним випадкам у майбутньому пропоную перед всіма кабінетами, де у пацієнтів поліклініки ЦРЛ вимагають гроші, розмістити стенди з інформацією про виключно благодійний характер всіх внесків до каси медичного закладу, які кожен бажаючий здійснює на добровільних засадах. При цьому обов’язково зазначити, що відмова від внесків не означає недоступність тієї чи іншої медичної послуги, процедури, дослідження.

Наступним моїм запитанням, озвученим на "гарячій лінії", був телефон у кабінеті ендокринолога – він спарений з отоларингологічним стаціонаром. Це триває багато років і створює великі незручності як для пацієнтів, так і лікарів. Навіщо лору чийсь діабет, а ендокринологу – чиїсь вуха, горло або носи? Скільки це триватиме? Невже лікарня не може провести окремі телефонні лінії, як в один, так і в інший кабінети?

Просигналізував я на "гарячу лінію" і про неналежний санітарний стан в приміщеннях поліклініки ЦРЛ. Зокрема, вів мову про кабінет ВТЕК № 25. Він кишить тарганами. Вони там повсюди: на підлозі, стінах, столах, шафах, стелі. Ця нечисть ледь по головах співробітниць не лазить, вповзаючи в одне вухо і виповзаючи з іншого. На що отримав відповідь:

«В консультативно-диагностической поликлинике регулярно проводится дезинфекция, тараканов в помещениях нет».

Тобто, з точки зору адміністрації лікарні, вони мені примарилися? Але ж в мене немає галюцинацій. Я хворію на діабет, але до таких розладів ще не доходило. Ну що ж, якщо так, то нехай в того, хто про це написав, буде стільки негараздів в особистому житті та його родичів, скільки в лікарні повзає «відсутніх» тарганів. Якщо їх справді немає, то ані виконавець листа, ані її рідні нічим не ризикують.

І ще одне. З якого такого дива у листі-відповіді на поставлені питання я читаю про те, що:

«Вы состоите на «Д» учете у эндокринолога: Д-з: Сахарный диабет 1 тип тяжелая форма, лабильное течение. Дистальная полинейропатия ІІ степени. Универсальная диабетическая микроангиопатия сосудов нижних конечностей., ишемия ІІ ст. Диабетическая нефропатия ІІІ степени».

А хіба я про це запитував? Ні. Вирішили мені нагадати? Невже думаєте, що я міг забути про свою хворобу, від якої, як і супутніх проблем, мені страждати все життя, що лишилося? Так, у мене – діабет і я знаю, на обліку в якого доктора я перебуваю. А у вас що? Як називається ваша хвороба, чим вона лікується і чи лікується взагалі?

Принагідно, хочу висловити подяку прем’єру Азарову за чергове «покращення на краще»: після його обіцянки знизити ціни на медикаменти для діабетиків, тест-смужки до глюкометра Аку-Чек актив з 175 гривень стрибнули в аптеках до 205 грн. Хотів би почути коментар з цього приводу від МОЗу, якому теж надсилаю копію листа.

Судячи з переможних реляцій екс-голови Дніпропетровської облдержадміністрації, а нині віце-прем’єра Олександра Вілкула, чиновників МОЗу та обласного ГУОЗу про запроваджений на Дніпропетровщині медичний експеримент, пілотний проект з реформування галузі проводиться надзвичайно успішно. І це попри хвилі громадського протесту, незважаючи на вий, плач і стогін людей. Ви їх не чуєте? Чи не позакладало вам вуха? Не бачите жертв вашого медичного геноциду, як тих тарганів під своїм носом? Ну то ще побачите і почуєте. Тільки не кажіть, що вас не попереджали.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.