УЗАКОНЕНИЙ ОБМАН АБО ХТО ЗРИВАЄ ДЖЕК-ПОТ В УКРАЇНІ

22 травня 2013, 17:26
Власник сторінки
Журналист
0
372
УЗАКОНЕНИЙ ОБМАН АБО ХТО ЗРИВАЄ ДЖЕК-ПОТ В УКРАЇНІ

Сьогодні корупція в Україні нагадує ракову пухлину, яка своїми метастазами розповсюдилася усіма містами та селами

 Одне із головних фінансових джерел корупції  – це гральний бізнес, який щороку приносить понад 5 млрд. тіньових доларів США. Лише в Києві прибуток від гри становить близько одного мільярда. 
У кожному, навіть найменшому містечку, діє принаймні один гральний заклад. В обласному центрі їх навіть більше, ніж продуктових магазинів, і вже точно більше, ніж аптек. Попри законодавчу заборону грального бізнесу, країну накрила друга хвиля азартних ігор з новими правилами.
«Миттєві державні лотереї» - поза контролем держави
У нашій державі казино, клуби і зали зі справжніми гральними автоматами та терміналами розташовані в найбільш економічно вигідних та багатолюдних місцях. Їм вже не потрібно ховатися на задвірках, дотримуватися конспірації, вести зовнішнє спостереження. Двері цих закладів широко відчинені для будь-кого. Адже гральний бізнес, як чума - розповсюджується з неймовірною швидкістю на все нові та нові верстви населення. Якщо раніше гра в рулетку та покер вважалася привілеєм багатих і бандитів, то тепер у їхні різновиди грають і школярі, і пенсіонери, і студенти, і молоді підприємці, і робочі, і навіть середнього віку жінки. Господарі гріховного бізнесу, отримуючи надприбутки, легко витісняють інші види торгівлі та послуг у насиджених місцях. А однією із перепусток до, так званого, фінансового раю – є «Миттєві державні лотереї».
Аби мати такий бізнес, зовсім не обов’язково вдаватися до генної інженерії, а чи магії, ставати народним депутатом, прокурором або ж начальником РУГУ МВС, досить мати капітал 300 – 500 тис. доларів.
Нині в Україні існує, навіть, окремий сервіс, - створення лотерейних закладів під ключ. За необхідності, в орендоване приміщення приїдуть фахівці, які повністю обладнають його за вищим класом, встановлять автомати, підключить їх до загальної мережі оператора, активують сервер. Навчать весь персонал закладу, видадуть детальний посібник зі специфіки роботи, подадуть всю необхідну юридичну і охоронну підтримку.
Один новенький гральний автомат замаскований під «лотерейний» коштує залежно від його властивостей від 3-х до 6 тис. доларів.
Між іншим європейський «однорукий бандит» є більш гуманним до своїх жертв, ніж так звані, «державні» лотерейні автомати. Бо в європейському є ряд суворих контрольованих обмежень – на суму разової чи сумарної ставки, тривалість гри, періодичність і … аж до ідентифікації гравця.
Користуючись недосконалістю українських законів три оператори ТОВ «М.С.Л», Підприємство зі 100% іноземними інвестиціями «Українська Національна Лотерея», ПрАТ «Патріот» працюють з кінця березня 2013 р. без ліцензії і відповідно абсолютно непідконтрольні державі. І цей особливий статус зовсім не обмежений у часі. Крім того, оператори наділені законодавчою можливістю укладати угоди з необмеженою кількістю розповсюджувачів, так званих, державних лотерей. Такими розповсюджувачами можуть бути не лише юридичні, а й фізичні особи. Та найцікавіше, що оператори не несуть абсолютно ніякої відповідальності за діяльність своїх розповсюджувачів. І це прописано спеціальним рядком у Законі «Про державні лотереї в Україні».
Хто ж вони, ці розповсюджувачі? Це суб’єкти, які уклали письмову угоду з оператором і спокійно ведуть гральну діяльність під вивіскою «Миттєвих державних лотерей». Вони є власниками цілої низки гральних закладів, кожен з яких приносить понад мільйон доларів США в місяць.
Саме цим і пояснюється бум масового відкриття гральних залів під назвою «Миттєві державні лотереї».
Миттєві державні лотереї» по своїй суті, - це організоване злочинне угрупування, яке практично не має, ні чого спільного ні з миттєвістю, а ні з державою, а ні з лотереєю і служить виключно для особистого збагачення декількох заповзятливих ділків. До бюджету ж України потрапляють крихти, не більше 3-7% від реального доходу заповзятливих господарів грального бізнесу. Всі кошти за вирахуванням хабарів, або ж краще це назвати внесків «у розвиток у зміцнення корупції в Україні» виводяться з держави і осідають через офшори у закордонних банках. Завдяки діяльності ОПГ «Миттєві державні лотереї» наша країна щороку втрачає надзвичайні доходи, замість наповнення держбюджету.
У приватній розмові представники операторів лотерей зізнаються - реальна мета діяльності їхніх закладів – як найбільше ошукати гравців за для збагачення розповсюджувачів, які є власниками автоматів та інфраструктури гральних залів.
Боротьба з корупцією в Україні нині нагадує театр абсурду. Фінансовий донор глобальної корупції – гральний бізнес, завдяки дбайливості державних мужів, де-факто, отримав статус недоторканності. Користуючись шпаринкою в законі, оператори «Миттєвих державних лотерей» виявилися за правовим полем і відповідно стали абсолютно не контрольованими з боку державних органів. Вони працюють відкрито без ліцензії. До операторів не можуть застосовуватися санкції з боку Мінфіну. Не можна відібрати те, чого вже немає. І що найцікавіше немає ніяких обмежувальних тимчасових рамок в їх діяльності.
Що насправді є закладом під назвою «Миттєві державні лотереї»?
Потрапивши до такого приміщення, одразу розумієш - це типовий гральний зал з добре підібраною інфраструктурою. Та ж напівтемрява, відсутність годинника і вікон. Для ігромана (лудомана)* тут звично і комфортно. Режим роботи такої «держустанови» цілодобовий і до того ж без вихідних. Залежні від азарту люди просиджують у таких залах цілі дні, а то й тижні. Аби були гроші. У будь-який час їжу та напої оперативно подають прямо на «робоче місце». Інтер’єр, яскраве миготіння десятків гральних автоматів, спонукаючий до гри вишколений персонал - все у цьому «держзакладі» продумано до дрібниць. Навіть те, як ваші гроші мають перекочувати до кишень їхнього господаря. Кожна деталь цих тенет ретельно продумана, і психологічний аспект тут посідає чи не найперше місце.
Принцип роботи лотерейних "одноруких бандитів" майже такий, як і у звичайних. Тільки тепер необхідно зробити ставку у гривнях, які перетворюються на депозит у балах, натиснути кнопку старт, і на екрані автомата розкручуються звичні барабани з різними зображеннями. Якщо однакові картинки сходяться у лінію, апарат видає квиток із повідомленням про виграш, який у касі можна обміняти на готівку. Якщо ж зображення не зійдуться - випаде квиток з написом "Без виграшу".
Тут немає обмежень на суми витрачених коштів. Лотерейний автомат, як і ігровий, безпосередньо приймає ставку від 100 і до 900 грн. Кількість ставок так само необмежена. Відсутня й інформація про те, скільки та за який період можна максимально програти. 
Якщо людина програла суму від 2 тис грн. її гарантовано відвезуть додому на таксі. Для ВІП клієнтів щедрість закладу майже без кордонів, у рамках індивідуальних особливостей. Коли гравець має активи (автівку, дачу, будинок, ліквідний бізнес) – кредит йому гарантований. Перед ним вмить з’явиться нотаріус готовий виконати будь-яку забаганку, навіть оформити мільйонний безпроцентний кредит. Та як правило, доля цих клієнтів однакова, вони втрачають все, і не лише свої статки, а й родину.
Не любить фортуна тут і гравців з низьким матеріальним достатком. Вони програють зарплати і пенсії, які несуть не до рідної домівки, а залишають зажерливій машині. Аби мати кошти на гру така людина виносить з дому усе, що можна продати, залазить у великі борги. ЇЇ не хвилюють голодні діти і порожній холодильник. Лудоман повністю стає підпорядкованим своїй пристрасті і надії незабаром все ж відігратися. Крім залежності, у цих людей знижуються моральні бар’єри, вони з легкістю можуть скоїти злочин, якщо отримають за нього гроші.
Державні лотереї не українського походження
Цікавий факт. Контрольний пакет акції одного з операторів, а саме ЗАТ «Патріот», який має право на розіграш «миттєвої державної лотереї», під яку замасковані гральні автомати, належить не державі, а кіпрській компанії Cehriba Investments Limited. За нашими даними її контролює громадянин Росії Олег Жваво. Так само, які дві найбільші державні лотереї Росії — «Победа» («Русское Лото») і «Держлото» (ООО «Орглот»). Російське походження і в капіталу фірми BOSS, яка володіє мережею так званих «Спортбарів».
До речі, в самій Росії з 1 січня 2011 року заборонено використання обладнання для проведення «стимулюючих лотерей», саме після цього воно масово з’явилося в Україні. 

Гральний бізнес, що вийшов з під контролю держави породив жахливу корупцію. І це набагато страшніше, ніж може здатися насправді. Це навіть не загроза національній безпеці, а початок реального перетворення України в гірший варіант бананової республіки, коли закони країни перетворюються на порожній звук, а громадяни стають безправними і залежними рабами.

* Лудоманія - патологічна схильність до азартних ігор, хвороба, заключна стадія якої — затьмарення свідомості та божевілля. Полягає в частих повторних епізодах участі в азартних іграх, які домінують у житті людини і ведуть до зниження соціальних, професійних, матеріальних і сімейних цінностей: така людина не приділяє належної уваги своїм обов’язкам у цих сферах. У системі кодування хвороб МКБ-10 має код F63.0.

Продовження у наступних матеріалах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: корупція,кримінал,гральний бізнес,Миттєві державні лотереї
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.