Здирництву медиків - бій! Про добровільно-примусові внески у лікарнях

16 червня 2013, 12:51
Власник сторінки
журналіст
0
768

Хочу поділитися власним позитивним досвідом. Може комусь знадобиться. Це не аби яке "ноу-хау", нічого революційного, але тим не менш. Здавалося б, дрібниці, але з них складається наше життя.

У пості на «Кореспонденті» за 6 травня поточного року «Від пілотного проекту медичної реформи не страждають лише таргани» я писав про те, як з мене в рентген-кабінеті ЦРЛ Дніпропетровського району здерли 50 гривень. І лише потім пояснили, що це, мовляв, мій благодійний внесок. З претензіями звернувся на "гарячу лінію" ГУОЗ області, до головного лікаря комунального закладу Л.В. Гардецької. Копії листа відправив до МОЗу та у профільний Комітет ВР. Серед іншого, наголосив:

 «Жодних благодійних внесків я не робив. Бо мені ніде ніхто не казав, що вони благодійні, а значить добровільні, від яких можна утриматися. Сума, яку я мушу сплатити за рентген, звучала як імператив, як обов’язкова умова отримання медичної послуги. За внесені кошти, не знаючи, що вони добровільні і благодійні, я розписався в журналі кабінету. Але жодного чеку на руки я не отримував. То хотілося б подивитися на чеки. А якщо ці кошти адміністрація закладу називає благодійними, то я, дізнавшись про це, відмовляюся від внесків і хочу отримати їх назад, адже не був попереджений, що вони добровільні і робляться за бажанням пацієнта".

Трохи більше, ніж за місяць отримав відповідь, де мені запропонували у зручний для мене день забрати внесену мною суму. Одначе, попри позитивне вирішення цієї проблеми, залишилися без належної уваги інші. А разом з тим з'явився привід для чергового зверненння.

 

 

Головному лікарю КЗ
«Дніпропетровська центральна районна лікарня»
Дніпропетровської обласної ради»
Гардецькій Л.В.
49108, м. Дніпропетровськ,
вул. Холодильна, 60

 

Звернення

 

У листі-відповіді від 10.06.2013 № 497 за підписом головного лікаря КЗ «Дніпропетровська центральна районна лікарня» Л.В. Гардецької (виконавець – Барсукова Л.В. 724-16-08) читаю:

 «Олексій Миколайович!

Ви на протязі місяця повторно звертаєтеся зі скаргами на роботу адміністрації та співпрацівників КЗ «Дніпропетровська ЦРЛ» ДОР».

По-перше, українською правильно вживати не «на протязі» якогось терміну, як ви тут написали, а «протягом». Замість "співпрацівників" - "співробітники" або "працівники". А ще, згідно з нормами українського правопису, в офіційних документах при зверненні належить писати не «Олексій Миколайович!», а «Олексію Миколайовичу!», або ж «Пане Олексію!». Будьте добрі, врахуйте це на майбутнє.    

По-друге, я повторно звернувся, тому що на перше моє звернення ви не відповіли належним чином. Надані вами відповіді були нікчемні: я вам про одне, а ви мені про інше.  Той лист не відповідав по суті на жодне з поставлених мною питань. Відтак вимушено повторив їх та додав нові, уточнюючі, щоби вам легше було зрозуміти, що від вас потребується. Хоча, здавалося б, і так все було максимально чітко й просто для розуміння. Та видно, щось у вас не спрацювало.

«Якщо все так погано в нашому ЛПЗ, то доводимо до вашого відома, що згідно наказу МОЗ України № 756 від 04.11.2011 «Про затвердження порядку вибору та заміни лікаря первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та форм переліку облікової документації ви можете обстежуватися та лікуватися в будь-якому ЛПЗ області після підписання заяви – клопотання у головного лікаря ЛПЗ.

Ви, мабуть, думали, що я не знаю про таку можливість? Напроти, я пречудово в курсі! Але змінювати ЛПЗ, на превеликий жаль, немає ніякого сенсу й користі. Адже ви, лікарі, всюди однакові. Мав нагоду переконатися в цьому за час своєї хвороби – цукрового діабету І типу, на який страждаю з 2007 року. Протягом цих років звертався до різних комунальних медичних закладів - як у консультативні поліклініки, так і стаціонарні відділення. Всюди те ж саме. Так що зміна місця медичної приписки не матиме жодного позитивного ефекту. Повсюди той самий совок, таке ж зневажливе ставлення до пацієнта, всюди ті ж самі свавілля, знущання, побори, і т.д і т.п. Тим більше, медичний експеримент над людьми запроваджено по всій Дніпропетровській області. Так що від нього ніде не врятуєшся, нікуди не втечеш.

Якщо ж нагадуванням про можливість зміни мною медичного закладу ви натякаєте на те, що я є для вас незручним пацієнтом, який відстоюванням своїх прав спричиняє вам зайвий клопіт, а тому моє перебування на ендокринологічному обліку саме у вашому медзакладі вкрай небажано для вас, то мушу засмутити: лишатимусь вашою проблемою і надалі. Її не стане тільки разом зі мною.

І надалі, при появі приводів звертатимусь і до адміністрації КЗ, і на «гарячу лінію» (як ГУОЗ, так і МОЗ), і до Мінздорову, і до профільного Комітету ВР. Вважаю боротьбу проти неналежного ставлення до пацієнтів, а також здирництва, яке квітне у вашому закладі, не лише власним правом, а й обов’язком як громадянина, журналіста, Інтернет-блогера. Перебіг подій, в тому числі оце листування, детальним чином висвітлюю на персональному сайті та в блогах на доступних мені ресурсах.

«В рентгенкабінеті, де вас своєчасно не попередили про порядок виконання досліджень, в зручний для вас час ви можете отримати результат комп’ютерно-цифрової рентгенограми на комп’ютерному диску, а також отримати внесені вами кошти.»

Думаю, мій особистий досвід з повернення «добровільних» внесків, які примушують робити у вашому закладі,  теж може стати у пригоді для читачів – таких самих, як і я жертв безсовісного здирництва – буденного лікарського криміналу.

До речі,  я тут прикинув: якщо за день ваш рентген-кабінет проходить близько 20 людей і з кожного ви вимагаєте за послугу по 50 гривень, то в підсумку це виходить тисяча гривень. За день. Тобто за місяць на одному тільки рентгені можна 30 тисяч «наварити». А таких кабінетів у вас он скільки! УЗД, ЕКГ та багато-багато інших, де пацієнта просто так не відпускають.

Так от про ЕКГ, де з мене теж здерли 10 гривень. Ви пишете: «в кабінеті функціональних досліджень обстеження ЕКГ проводиться безкоштовно для населення Дніпропетровського району за направленням лікарів. Якщо ви були без направлення, то вам і було запропоновано внести внески».

Ну так і я ж за пропискою – житель Дніпропетровського району і був направлений на ЕКГ кардіологом, після того як звернувся до лікаря за консультацією. Так що до моїх 50 гривень, які ви погодилися мені повернути, обов’язково додайте і ті 10 гривень, які я залишив в кабінеті ЕКГ, реагуючи на чітку й недвозначну команду співробітниці. Без ніяких там чеків.

«Що стосується ситуації з вашою мамою, то одне можемо запевнити точно: лікар-сонолог не могла, як ви стверджуєте, вимагати гроші за дослідження.»

Ще й як могла, що і зробила! Легко і невимушено.

«…Було запропоновано внести кошти в касу лікарні в розмірі матеріальних можливостей пацієнтки, чек знаходиться в кабінеті УЗД».

Ви, мабуть, знову щось не зрозуміли, чи не схотіли зрозуміти. Я ж вам писав:

«А от моїй мамі обстеження в лікарки Орел Ю.М. 21.11.2012 коштувало 20 гривень. Причому спочатку сонолог вимагала з неї вдвічі більшу суму. Запитання: УЗД теж входить до переліку платних послуг лікарні? Якщо моя мати не хотіла давати гроші, а вимушена була зробити це, зменшивши затребувану суму, то чи можна назвати цей внесок благодійним, навіть якщо на нього і є касовий чек?».

А ви мені про що? Внесені моєю мамою кошти такі ж самі «добровільні», як і мої 50 гривень на рентген та 10 грн. на ЕКГ. Навіть не сумнівайтеся!

«Що стосується санітарного стану лікарні, то його контролює районна СЕС. Дуже похвально, що ви «просигналізували» на «гарячу лінію» про «неналежний» санітарний стан в приміщеннях поліклініки, а саме, в кабінеті № 25. Але вас особисто в каб.№ 25 не було, тому можливо, таргани, яких ви так барвисто описуєте, вам примарилися, тим більше, що це аж ніяк не сказалося (тобто "відбилося" - прим. О.М.) на якості лікувально-діагностичного процесу».

Кабінет № 25 розташований в кінці коридору другого поверху, поряд з кабінетом ендокринолога № 24. Перебуваючи в черзі до профільного лікаря, я неодноразово був свідком, коли з 25-го виходили пацієнти і тримаючись за голову ділилися з іншими пацієнтами жахом від побаченої там кількості цієї нечисті. Таргани дуже полюбляють папір. Перегляньте наявну в кабінеті документацію. Шукаючи потрібне, особисто переконалася у «відсутності» прусаків і моя мати. Її свідчення додаються.

І, зрештою, чи не найцікавіше. У своєму листі я запитував:

«Хто складає і затверджує перелік платних послуг в лікарні комунальної форми власності, який зазвичай вивішується в закладі біля каси на першому поверсі? На підставі яких законів та нормативних актів це робиться? За якими критеріями одні послуги зараховуються до платних, а інші – ні? А чому б тоді не зробити платними всі послуги, які надаються лікарнею, вивісивши прайс-лист?»

Мені відповіли:

«Перелік платних послуг в бюджетних установах затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 659 від 17.05.2002».

В той же час на сайті Верховної Ради ( http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/659-2002-%D0%BF ) зазначено:

 «КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ


                        П О С Т А Н О В А 
                   від 17 травня 2002 р. N 659
                               Київ

      { Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ
        N 208 ( 208-2011-п ) від 09.03.2011 }
»
 
А на сторінці, присвяченій Постанові КМ N 208 ( 208-2011-п ) від 09.03.2011 підтверджується:    
 «КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ 

                       П О С Т А Н О В А
                   від 9 березня 2011 р. N 208
                               Київ

            Про визнання такими, що втратили чинність, 
            деяких постанов Кабінету Міністрів України
          з питань власних надходжень бюджетних установ
 
     Кабінет Міністрів України  п о с т а н о в л я є:
    Визнати такими,  що  втратили  чинність,  постанови  Кабінету
Міністрів України з питань власних  надходжень  бюджетних  установ
згідно з переліком, що додається.
 
     Прем'єр-міністр України                              М.АЗАРОВ
     Інд. 70
 
                                          ЗАТВЕРДЖЕНО
                             постановою Кабінету Міністрів України
                                  від 9 березня 2011 р. N 208
                             ПЕРЕЛІК
       постанов Кабінету Міністрів України з питань власних
        надходжень бюджетних установ, що втратили чинність
 
     1. Постанова Кабінету Міністрів України від 17 травня 2002 р.
N  659  (  659-2002-п  )  "Про  затвердження переліку груп власних
надходжень бюджетних установ,  вимог щодо їх утворення та напрямів
використання" (Офіційний вісник України, 2002 р., N 21, ст. 1032).
»
То все ж таки: чим керується лікарня, складаючи перелік платних послуг?
Неіснуючою Постановою, тією, що була скасована? Може є якісь інші
Постанови? Ситуація потребує прояснення. Чекаю на відповідь у встановлений законодавством термін.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.