Історичні миттєвості Кубку Конфедерацій з футболу в Бразилії

18 червня 2013, 09:09
Власник сторінки
журналіст
0
269

В країні Чемпіонату Світу-2014 триває розіграш Кубку Конфедерацій. Екзотичною спецією для блюда, яким зараз смакують українські футбольні гурмани, на турнірі виступила збірна Таїті.


Пляж чорного піскуTahiti

Вона займає 138 місце в рейтингу ФІФА (для порівняння, Україна - 39-те). Це, м'яко кажучи, навіть більше ніж скромний показник. В складі збірної лише один професійний футболіст. Інші - кур'єри, вчителі фізкультури, бухгалтери, альпіністи та хто завгодно ще. Є й безробітні. Участь островітян в змаганнях - настільки видатне досягнення таїтянського футболу, що претендує на визначення історичного максимуму. Вони здобули путівку на Кубок Конфедерацій, перемігши в Кубку Націй Океанії-2012.

Tahiti

Важко уявити, коли українські вболівальники, а то й їхні прийдешні покоління, зможуть ще побачити таїтянських футболістів, окрім як у трьох матчах групового раунду бразильського Кубку Конфедерацій. Адже навряд чи фортуна колись посміхнеться цим представникам Океанії настільки, щоби вони пробилися аж на Чемпіонат Світу. Це за межею фантастики. Тож користуймося унікальною нагодою!

Вчора ж у стартовому для себе поєдинку турніру зб. Таїті зустрілася з одним із грандів африканського футболу - національною командою Нігерії . Островітяни почали доволі енергійно і навіть першими завдали небезпечного удару по воротах суперника.

Одначе невдовзі все стало на свої місця. Те, в чому ніхто не сумнівався, розпочалося з курйозу.  М'яч опинився у воротах зб. Таїті після серії рикошетів, початок яким поклав суддя. Саме від нього поблизу штрафного майданчика таїтян шкіряний відскочив до нігерійця, який завдав не такого вже й невідпорного удару. Але в польоті м'яч зачепив одного таїтянина, а потім й іншого. Так і залетів у сітку.

Незабаром африканці, що грали, як на тренуванні, у напівтемпі,  забили ще два голи. Один з них став наслідком грубої помилки голкіпера , котрий не втримав м'яч в руках після прострілу з флангу, чим і скористався нігерійський нападник.

Але далі почалося найцікавіше. Нігерійці, вирішивши, що справу зроблено, настільки вже розслабилися, що не помітили, як  суперник майже вирівняв гру. Окремо слід відзначити й таїтянського голкіпера, який реабілітувався за прикру помилку двома чудовими сейвами, коли опинявся сам на сам з нігерійськими форвардами.

Під кінець першого тайму таїтяни перехопили ініціативу й створили декілька гольових моментів. Та справжня сенсація трапилася на початку другого тайму: островітяни відквитали один м'яч. Радощі команди, її тренера та співвітчизників на трибунах були безмежні. Ще б пак, адже цей гол став першим в історії зб. Таїті на міжнародних змаганнях такого високого рангу - одного з турнірів ФІФА.

Tahitians savour goal-scoring glory

Окрилені успіхом таїтяни пішли вперед. Одначе нігерійці вчасно отямилися , взявши ситуацію під контроль. На пропущений гол, вони відповіли ще трьома. Отже, кінцевий рахунок - 6:1.

І ще така цікавинка. У нас зі шкільним другом традиція: змагатися між собою у прогнозах результатів матчів на футбольних турнірах. Не на гроші, а просто так. Минулі Чемпіонати Світу та Європи, в підсумку, вигравав я.

Цьогорік вирішили охопити спільним хобі й Кубок Конфедерацій. Обидва, звісно, поставили на Нігерію. Тільки я прогнозував 4:0, а він - 6:1 (!). Саме так і сталося. Це ж треба... Причому це вже другий точно вгаданий ним рахунок на турнірі. За  системою нарахування балів (1 - за вгаданого переможця і 3 - за фінальний рахунок) на Кубку Федерацій я поки що, як та збірна Таїті. Я в шоці...

- Як для збірної Таїті участь у Кубку Конфедерацій стала "історичним максимумом", так і для мене настав історичний  максимум у багаторічному змаганні з Олексієм Мазуром, влучність прогнозів у виконанні якого дещо перевищує мою,  й переконаний - якщо навіть за теперішнього мого лідерства на цьому турнірі мені щось допоможе перемогти - то це не диво й не логіка... а той самий випадок, коли "вийнятковий успіх" пояснення не вимагає, - ділиться думками мій друг-суперник, такий як і я палкий футбольний прихильник Павло Головаха. - Два "влучання" - це лише тенденція, але ніяк не система.

Я от подивився статистику останніх матчів збірної Нігерії. 23 березня 2013 року. Нігерія-Кенія (125 місце в рейтингу ФІФА). Рахунок - 1:1. 5 червня 2013 року. Кенія - Нігерія - 0:1. 12 червня 2013 року - Намібія (120 місце рейтингу ФІФА)- Нігерія,1:1... Знаючи про такі "результати" нігерійців, можна було б сміливо прогнозувати навіть нічию у звітному матчі...

Для Таїті кожен гол на Кубку Конфедерацій - історичне досягнення, для авторів голів - можливість назавжди потрапити до переліку бомбардирів турніру... й це можливість, про яку мріяти тепер можу навіть я))). За рахунку 3:0 нігерійці заграли у той самий нехлюйський футбол, який за якістю ненабагато переважав гру таїтян - й отримавши "щелбана" нігерійці влаштували ті самі "африканські танці", логіку яких ми ніколи не могли зрозуміти - а можливо насправді у них немає ніякої логіки, крім логічної відсутності логіки як такої. 

Якби країни Океанії більше грали хоча б між собою - то загальний рівень ОФК став би на порядок вищим. Й можливо, коли-небудь темпи розвитку світового футболу сповільняться - й Океанія відчутно підтягнеться до світового рівня. А зараз - трохи сумне відчуття: "це вже було..." Й вдячність керівництву ФІФА за цей турнір, екзотичність якого - у "другорядності" для професіоналів, яка ненадовго перетворює їх на аматорів, з чистою спортивною душею - такою самою, з якою на турнір приїхали футболісти збірної Таїті.

20-го червня ми вперше (як мені здається)  побачимо двобій між представником Океанії, командою з другої сотні рейтингу ФІФА, й командою, яка виграла поспіль два Чемпіонати Європи, а між ними - чемпіонат світу й посідає перше місце у рейтингу ФІФА.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.