Конституція України: все у нас є, тільки щастя нема

21 червня 2013, 15:14
Власник сторінки
кандидат медичних наук, головний лікар Вінницького онкологічного диспансеру, Голова правління ГО "Асоціація онкологів Поділля"
0
225

Наближається одне з головних державних свят України – День Конституції.

Можна сміливо припустити, що українці чекають цього дня, але зовсім не через гордість і відчуття патріотизму – просто додатковий вихідний день, що буде доречним для праці на городі, чи поїздки на традиційний шашлик.  Вихідні дні ми, українці, щиро любимо. А от з приводом свята - Конституцією - все набагато складніше. Не дивлячись на те, що наш Основний Закон експерти вважають одним з найдемократичнішим у Європі та світі, покращення від прийняття цього важливого державного документа ми не відчули. На жаль, те, що задекларовано на папері, не виконується  в реальному житті. «Конституції повинні писатися в серцях, а не на папері», - вважала Маргарет Тетчер. Чи можемо ми так сказати про нашу Конституцію?
Конституція - основний закон держави, що відображає волю народу, і в його інтересах закріплює найбільш важливі принципи суспільного ладу і державної організації країни. Це юридично. А фактично Конституція в Україні – це інструмент, який часто-густо використовується не для блага громадян. 
Всі зміни-доповнення, які воліють зробити наші політики, - це намагання «перекроїти» Основний Закон тільки під себе. А скільки вже тих змін-доповнень зазнав він за свій юнацький – 17-річний вік? Ось і сьогодні, 21 червня, на черговому засіданні Конституційної асамблеї прийнято проект концепції змін Конституції. За словами Марини Ставнійчук «концепція змін має претендувати на новаторський характер у багатьох речах».  Тож, як говориться, далі буде…
 Допомагає можновладцям і наш доблесний Конституційний суд, що на їх замовлення тлумачить цей Закон так, що перетворює його у добре відоме «дишло». До речі, понад 60 разів звертались політики до суддів найвищого судового органу з тим, щоб розтлумачити окремі положення Конституції. Це свідчить про її неприйнятність і незрозумілість?   
Інша справа – Конституція США. За своє 226-річне існування вона зазнала лише 27 поправок, що покращували права американських громадян. «Інструментом, створеним для охорони здорового зростання нації»  назвав Основний Закон США президент Франклін Рузвельт. І тому Конституція США з 1787 року відповідає своєму призначенню і вражає актуальністю. Практично кожний мешканець Сполучених Штатів сприйняв її як документ, що контролює його долю. Тож і секрет довголіття їхньої Конституції криється, мабуть, у ставленні простих американців до неї. І не етнічні, релігійні або мовні ознаки лягли в її основу, а саме правові цінності, що дозволило об’єднати  в одну державу, і одну націю таке різноманітне, різномовне, різнокольорове населення Америки. "Американцями нас роблять наші переконання, а зовсім не спільність нашого етнічного походження, раси чи релігії. Віра в свободу совісті, політичну свободу та економічну свободу - ось що робить нас американцями. Віра в демократію, верховенство закону, повага до цінності людського життя - ось що робить нас американцями ", - стверджував колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані.  Навряд чи хтось з українців може сказати теж саме…
Декларує Конституція України існування суду присяжних, але, майже як  більшістю засад, тільки декларує. Теж саме можна сказати і про ст..49, яка гарантує безкоштовну медицину, про яку українці вже  забули, і про забезпечення житлом, безкоштовну освіту… 
Здавалося б все у нас є, от тільки щастя нема. 
Говорячи про Конституцію України, приходить на згадку популярний в народі жарт: «Строгость наших законов компенсируется их невыполнением».
Але хочеться вірити, що ми, українці, зрештою, побудуємо правову державу і «віртуально-паперові» наміри втіляться в реальне життя.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.