Чого дійсно хоче Київ (за результатами соцопитування КМІС)

26 червня 2013, 13:18
Власник сторінки
0
261
Чого дійсно хоче Київ (за результатами соцопитування КМІС)

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення нашої ГО «Муніципальна ліга Києва» протягом травня-червня провів соціологічне дослідження серед жителів столиці.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення нашої ГО «Муніципальна ліга Києва» протягом травня-червня провів соціологічне дослідження серед жителів столиці. Під час опитування вивчалися думки киян з різних актуальних суспільно-політичних питань та аналізувалося ставлення містян до процесів, які відбуваються, а відповідно до результатів опитування, швидше не відбуваються, у Києві.

Зокрема дослідження КМІСу підтвердило нашу позицію у тому, що мешканці столиці не задоволені станом справ у місті загалом і конкретно діяльністю нинішнього голови КМДА. Так, наприклад, 61% жителів столиці вважає, що справи в місті йдуть у неправильному напрямку, в тому числі 34% городян повністю в цьому переконані. 56% не задоволені діяльністю голови КМДА, в тому числі 32% не задоволені повністю.

Варто зазначити, що городяни не мають однозначної думки щодо того, чи справедливо призначати вибори мера Києва без призначення виборів Київської міської ради. Так, 40% вважає це несправедливим, 38% мають протилежну думку – вважають справедливим.

До слова: згідно результатів опитування, 60% киян вважають, що необхідно повернути киянам районні ради. Насправді,  влада не має права ігнорувати вимогу киян про повернення столиці районних рад. Ліквідація у 10 столичних районах райрад є нічим іншим ніж  бажанням центральної влади контролювати кожну клумбу й пісочницю в київському дворі та побоюванням втратити монополію у вирішенні комунальних, соціальних, територіальних проблем. Завдяки жорсткій муніципальній ієрархії, в якій не існує народного представника для захисту інтересів районної (вуличної, мікрорайонної) громади, кияни отримали таке явище як «безпомічний вакуум»  накопичення великої кількості невирішених питань, нагромадження дріб’язкових, проте нагальних проблем у жителів Нивок, Відрадного, Борщагівки, ДВРЗ…

Більшість мешканців мегаполісу – 69% – негативно ставляться до того, що вибори й досі не хочуть призначати. 63% киян вважають, що вибори необхідно було би провести ще на початку літа. І лише 13% підтримують ідею влади – здійснити волевиявлення у 2015 році разом із іншими місцевими виборами.

Безумовно, ці цифри красномовніші за будь-які слова. Позиція більшості городян одностайна: вибори мають відбутися цього року і при цьому якомога швидше. Влада не має права ігнорувати позицію киян і не може позбавити мешканців столиці права на реалізацію свого виборчого права.

Не помилюся, якщо скажу, що навряд чи можна вважати такі результати сенсаційними або несподіваними. Недовіра до нині працюючих керманичів столиці зростає з кожним днем.

Чи може влада говорити про те, що в місті все гаразд, завдяки роботі професійної команди, в той час, коли лише 5,1% киян вважають, що справи в Києві далекі навіть від оцінки «задовільно»?! Чи можна керувати містом, маючи критично низький рівень довіри? Погодьтеся, це риторичні запитання, коли дивишся на підсумки дослідження, яке показує, що наразі Олександра Попова підтримує лише 12,2% киян.

Насправді, результати соцдослідження свідчать про те, що відтягувати вибори, як мера міста, так і Київради, вже не можна: ігнорування права киян на своє волевиявлення занадто затяглося. Чесно кажучи, результати подібних досліджень мають неодноразово з’являтися перед очима  «сильних світу» та спрямовувати  діяльність державної, а особливо, місцевої влади,  в інтересах суспільства. Якщо 69% киян не поділяють думку Конституційного Суду та парламентської більшості щодо  строків проведення київських виборів разом із іншими місцевими виборами в 2015 році, то слід  все ж таки прислухатися до настроїв містян. Почути та зреагувати на те, чого дійсно хоче Київ чи це не головне завдання тих, хто називає себе  обраною народом владою?


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Киев,Киевсовет,вибори,мер,районна рада,КМІС,соціологічне дослідження,Олександр Попов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.