Футбольна цензура?

15 липня 2013, 21:03
Власник сторінки
журналіст
0
324

Канал "2+2" призупинив співпрацю з експертом програми "Профутбол", колишнім футболістом Віктором Леоненком після його критичних реплік про Ріната Ахметова та Ігоря Суркіса.

Під час передачі, яка йшла в ефірі у неділю, 14 липня, відповідаючи на неодноразово повторене запитання ведучого Ігоря Циганика, чому Леоненко вважає "Шахтар" достроковим чемпіоном України вже на старті сезону, той, маючи на увазі власника клубу Ріната Ахметова, сказав: "«Він може просто все купити, от і все ... домовитися».

Експерт також критично відгукнувся про Ігоря Суркіса: «Футболісти не грають, при цьому отримуючи по $ 2 млн. зарплати. Ну і хто в цій ситуації дурний? Питання до президента клубу».

Реакція не забарилася. Керівник редакції спортивних проектів «1+1 Медіа», куди входить "Профутбол" на "2+2", Степан Щербачов у відкритому листі на адресу президентів клубів "Шахтар" та "Динамо" поспішив принести свої вибачення за розцінені ним образливими висловлювання Віктора Леоненка і поінформував про відсторонення його від ефіру.

Зокрема, Щербачов мотивував так:

"Програма «Профутбол» сповідує принципи чесності і неупередженості. Ми оперуємо фактами, а не емоціями і чутками. Заяви, зроблені в нашому ефірі, йдуть врозріз з цими принципами".

Але яким чином це стосується Леоненка? Адже він лише висловив свою думку у вигляді припущення. Експерт не сказав, що Ахметов вже купив перемогу.  Він сказав, що МОЖЕ купити і домовитися. Тобто висловив судження. Експерт оцінив можливості президента "Шахтаря". Тут немає ствердження про факт покупки чи домовленності, а лише оцінка вірогідності таких дій.

І в чому ж Леоненко не правий по суті? Невже в українському футболіі є такі речі, які Ахметов невзмозі купити? Адже найзаможніший олігарх України утримує найбагатший клуб з найпотужнішою інфраструктурою та найвищою у вітчизняному футболі зарплатою для гравців зі всього світу, зі всіх континентів! Суми, які витрачаються, доволі нічогеньки навіть за світовими стандартами.

Теж саме і щодо домовленностей. Хіба хтось сумнівається в тому, що в разі виникнення крайньої необхідності, Ахметову вдасться дійти з кимсь потрібної йому згоди? Невже нині за добре відомих в Україні взагалі і у футболі зокрема обставин  знайшовся б сміливець, який наважився б відмовитися від зробленої йому пропозиції, враховуючи статус персони, від якої та надійшла?

То в чому провина Леоненка, який дозволив собі припустити таку ймовірність? Україна потопає в корупції, кричущі прояви якої суспільство спостерігає в усіх сферах, від гори до низу. На кожному кроці. В даному випадку, Леоненко виступив ретранслятором суспільних настроїв, говорячи пр футбольне господарство.

Щодо фрази про Суркіса, то в тому вигляді, як вона сформульована, експерт видається дуже логічним. До того ж, він знов-таки, поставив питання, на яке кожен вправі відповідати так, як вважає за потрібне. 

Емоціям, виявляється, в передачі теж не місце. Вибачайте, а хіба футбол і все, що з ним пов'язано - не емоції? Суцільні! А експерти - теж люди, як і звичайні вболівальники. Інакше, передачу мають вести спеціально запрограмовані роботи. Але чи було б таке дійство цікавим для глядачів?

То як тоді назвати дії Щербачова? Є варіанти. Але жоден з них не підпадає під визначення редакційної політики у чистому вигляді. Бо це дуже схоже на зовсім інше. І звучить дуже різко.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.