Метро на Троєщину

05 вересня 2013, 19:14
Власник сторінки
Політик
0
233
Метро на Троєщину

Про те, коли ж все ж таки з’явиться заповітне метро на Троєщину - в інтерв'ю для радіо «Голос Столиці».

Взагалі метро на Троєщину ще планували в Радянському Союзі – проект Подільсько-Вигурівської гілки можна побачити на схемах метро ще у 80-х роках, навіть 70-х – утім, метро досі немає.

«Голос Столиці»: Іване Миколайовичу, ви ініціювали будівництво цього метро ще на початку 90-х, і з чого починалося власне це метро на Троєщину, у які терміни планували вкластися з будівництвом і як це відбувалося?

Іван Салій: Дійсно, більше 30 років мова йде про метро на Троєщину. І це сама велика містобудівна помилка в розбудові нашого міста Києва.

«Голос Столиці»: Дуже багато говорять про недофінансування, то звідки знайшли кошти тоді?

Іван Салій: Я повинен сказати, що по логіці, абсолютно неправильно була закладена ідея. Якщо міст Кірпи для метро – це державний проект, кошторис уряд затверджує, уряд дає згоду залізниці фінансувати або дає можливість брати кредит під урядові гарантії.

У нас тоді був герой України видатний будівельник Сан Санич, він взяв це все на себе особисто і на міський бюджет. А так як міський бюджет ні тоді, ні сьогодні такій об’єкт фінансувати не міг, то він взяв півмільярда доларів кредит і з цих коштів почалося будівництво. Але прийшов Черновецький, дуже швидко з кредитом справи завершились, нового кредиту не брали. І з тих пір йде ні шатко, ні валко. Але сьогодні ситуацію довели, просто 2 роки останні, до абсурду. Якщо взяти бюджет Києва, там 18 мільярдів бюджет річний, то на проект на Троєщину передбачено 5 мільйонів на доопрацювання проекту. Фактично цілий рік обіцяють розпочати метро, а в бюджеті ні копійки не було передбачено. Це просто зневага до киян, тому що сподіваються, що ніхто нічого не розуміє в цьому місті, або ніхто нічого не скаже, що ви неправильно робите.

«Голос Столиці»: Іване Миколайовичу питання проблемне, питання болісне, ми зрозуміли – гроші, гроші, гроші. Знову до них повертаємося. І от ви зараз кажете про те, що хтось намагався з київських політиків, очільників брати на себе особистісну відповідальність, як у нас Олександр Омельченко, ви його згадували. До речі, якщо він нас чує, він може телефонувати в ефір і висловлювати свою позицію. Але далі ви кажете про кредити, кредити, кредити, шукають знову джерела, де взяти ці кошти. Далі вони десь зникають у повітрі дивним чином ці гроші розчиняються.

Іван Салій: Ви ж тепер відповідаєте, ви ж запускаєте автобусний маршрут – вже відповідаєте.

«Голос Столиці»: То про яке метро на Троєщину ми взагалі можемо вести мову?

Іван Салій: Оце ж і послухайте мене. Кажуть, 200 млн верніть те, що ми виконали, набрали кредитів, зарплату людям не платимо. Бо кредити повертають замість сплати… А ще потрібно 300 млн, то всього пів мільярда треба, щоб ту станцію закінчити, яку вже п’ятий раз переносять. Після цього, мовляв, ми переїдемо, почнемо метро будувати. Я повинен вам сказати абсолютно тема вимагає серйозного суспільного обговорення, тому що за 30 років змінилося уявлення, і я вам скажу одразу, що я сам довів майже до абсурду трамвай в нікуди… Але ідея ж була, поки ми побудуємо метро, так ми з Данкевичем в 1992-му році думали, він в мене заступник. То давай ми швиденько кинемо з Троєщини до Осокорків трамвай по Лівому берегу. Але так, як ми за цей період його до Огородньої тільки довели, то сьогодні потрібно чесно сказати, що замість тої лінії трамваю розроблена лінія, давайте ми вже відмовлятися тут від трамваю. По Бальзака, по Лівому берегу будуємо метро.

«Голос Столиці»: Хотілося б зараз поговорити детальніше про метро і трамвай. До нас приєднався ще один гість. На зв’язку з радіо «Голос Столиці» начальник комунальної корпорації інституту генерального плану Києва Сергій Броневицький. Сергію Петровичу, я довго розглядав новий генплан Києва, особливо карту Троєщини на ньому. Спершу планували прокласти наземну лінію метро по Троєщині по вулиці Бальзака, там вже була трамвайна лінія, тому це дозволяло зменшити витрати на будівництво. Утім по цій лінії проклали трамвай, а генплан змінили. Тепер доводиться рити підземку по вулиці Маяковського. Хіба це не дорожче? От в мене, як у киянина, жителя Троєщини виникає таке питання?

Сергій Броневицький: Що стосується прокладання гілки метрополітену чи по вулиці Бальзака, чи по вулиці Маяковського. Так, протягом останніх 1,5-2 роки точилися дискусії між фахівцями, але я хочу з впевненістю сказати, що прийнято і нами, і керівництвом міста єдине вірне рішення прокласти гілку метрополітену перспективну по вулиці Маяковського.

Планом передбачається два види швидкісного транспорту, а саме: по вулиці Маяковського пройде метрополітен, а по вулиці Бальзака пройде швидкісний рейковий транспорт, який як у відповідності з усіма попередніми генеральними планами, буде проходити по вулиці Бальзака до станції Пересадочний Огородня, і далі на південь вздовж залізниці через метро Лівобережна і на Осокорки, на Позняки. Тому саме два види рейкового транспорту можуть забезпечити вивіз пасажирів із Троєщини.

Ви знаєте, що в нас в місті Києві дуже великий дисбаланс між Лівим і Правим берегом, у нас 40% населення мешкає на Лівому березі, і лише 18% робочих місць є на Лівому березі. Тому для того, щоб розв’язати транспортну проблему мало будувати метрополітен, мости, розв’язки, – це не спасе ситуацію. Нам необхідно створити робочі місця поруч із місцями проживання мешканців. Ця проблема вперше розглядається у практиці розробки генеральних планів, і ми цю проблему розглядаємо і закладаємо саме на Троєщині.

«Голос Столиці»: Ми можемо точно сказати: ось в такому-то році метрополітен буде точно побудований?

Сергій Броневицький: Знаєте, я думаю, що на це питання з нас навряд чи хтось відповість.

Іван Салій: Я можу відповісти, що за 30 років змінилася ситуація. Більше того, пропонується метро, або трамвай, не біля села Троєщина, а в сторону Дніпра буде розвиватися місто, і все рівно вийде на береги Дніпра. І паркова зона відпочинку там буде, і будуть комплекси по обслуговуванню і житла… тому, в принципі, ця тема відпадає. Єдине можу вам сказати, що якщо ми підемо так, як запропонував Сергій Броневицький, по трасі Маяковського, це буде років 10 розкопано, розрито, перерито, дуже дорого і в чотири рази дорожче, і в п’ять разів довше.

«Голос Столиці»: Дійсно неправильний вибір маршруту для будівництва лінії куди гірше, ніж багаторазове перенесення термінів...

Іван Салій: Я додам, що розробляючи кілька років Генплан Києва, можна було б зробити його кращим, і, слава богу, що не затвердили його на референдумі. Генплан абсолютно неприйнятний, тому що він передбачає до 25 року розвиток Києва в тих же межах, будівництво вверх, вниз і ущільнення. Ущільнення - це злочин нашого часу. У висотках живуть тільки папуаси. Ні, вони не живуть теж. Ментально українці хочуть жити як в Конча-Заспі. Вони хочуть мати будинок, огородик. У нас в Київській області дуже багато таких можливостей, які потрібно лишень реалізувати. Прокласти там дороги, подати електроенергію, газ, і люди самі вирішать своє житлове питання. Ми сьогодні говоримо про метро, а забули про автотранспортне сполучення. На Троєщині треба почати з депо, поставити там автостанцію і автотранспорт піде. Тобто, розумієте, треба і пріоритети виділяти.

«Голос Столиці»: Транспортні проблеми Києва та метро на Троєщину ми продовжимо обговорювати з екс-заступником міністра транспорту і зв’язку України Василем Шевченком. Власне, як ви оцінюєте той проект, який зараз нам пропонує Генплан, метро на Троєщину, через вулицю Маяковського? І чи можливо взагалі це все побудувати у найближчій перспективі?

Василь Шевченко: Я хотів би сказати, що сьогодні ситуація дивно змінилася. Змінилася у зв’язку з тим, що всі пройшли через кризу. Коли ви подивитесь навіть на продажі сировини, які Україна здійснювала, то це також зупинили. Єдиним напрямком, який за доходами не впав, є пасажирські перевезення. Сьогодні, коли ми говоримо про проведення метро на Троєщину, то це, звичайно, пріоритетний розвиток метрополітену. Якщо в докризовий період інвестування здійснювалось в будь-які напрямки, крім транспортного, то після кризи і під час неї ми можемо бачити, що це високоефективний бізнес, який обов'язково повертає кошти. Але це один із дорогих проектів і його треба підтримувати і обов'язково розвивати.

Іван Салій: Шановні, але, по-перше, треба чітко усвідомити наші можливості. Ось, Мадрид має 3 мільйони населення, і в нього немає такої широкої річки як Дніпро. Але в Києві проживає приблизно стільки ж людей. Водночас в Мадриді більше 300 станцій метро. Нам треба стільки ж, нам треба більше мостів через Дніпро - не 40, а хоча б ще 4 будувати. Але транспорт, про який ми говоримо, не може бути бізнес-проектом. Немає транспорту, який є самоокупним при експлуатації. Будівництво ж інфраструктури - це обов’язок держави.

«Голос Столиці»: Поки місто шукає гроші на будівництво нової гілки метро, радіостанція «Голос Столиці» вирішила допомогти киянам не словом, а ділом. Ми запускаємо свій автобус, який буде ходити за запланованим маршрутом метро і з'єднає Троєщину з центром столиці.Цікаво, що обіцянками побудувати це метро «нагодували» як кандидати в мери, так і кандидати в депутати по мажоритарці під час парламентських виборів 2012. Як ви вважаєте, чи має право окремий мажоритарний депутат заявляти під час передвиборчої кампанії, що він збудує метро на Троєщину?

Іван Салій: Ніколи, не має, він же не розуміє, що це таке. Тим більше, в нас такі депутати… В нас повторилася ситуація в Києві, яка вже була. Сьогодні у Києві немає представників, які розуміють, що треба для метро.

«Голос Столиці»: Так просто, виявляється, ввести в оману киян? Спотворили ж насправді гарну ідею. Метро ж на Троєщину справді потрібне.

Іван Салій: Влада втратила діловитість. Працюють на піар і на відкат.

«Голос Столиці»: Ви до того ж сказали, що немає професіоналів…

Іван Салій: Я вам скажу, що робить служба замовника. Вона відводить земельні ділянки, а це знущання 2-3 роки. Далі замовляють проект, визначають технічні умови і вибирають технології, запроваджують технічний нагляд, підписують виконані роботи, а платить служба замовника. А до коштів не можуть допустити професіоналів. Хай це будуть ті, кому доручать.

«Голос Столиці»: Професіонали, які вміють рахувати або красти.

Іван Салій: Красти треба я б сказав так: 10%, але від першого «колишку» до здачі.

«Голос Столиці»: То ж з чим ми залишаємося під кінець?

Іван Салій: Ми залишаємося свідками недієздатності київської влади при прямому президентському правлінні. І ця система влади безперспективна. Я нікого не персоніфікую. Якщо ми не будуємо в Києві, то хто ж в регіонах це робитиме?

«Голос Столиці»: Цікаво, що зараз у ЗМІ знову починає виникати це питання про метро і про нього багато говорять, а у нас же на носі обрання мераКарта «Метро на Троєщину» знову буде активно розігруватися на цих виборах?

Іван Салій: Я думаю, так. Але всі, хто про це буде говорити на цьому не розумітимуться.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Київ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.