За прибирання снігу у внутрішньо-квартальних проїздах не відповідає ніхто!

20 вересня 2013, 11:23
Власник сторінки
Політик
0
223
За прибирання снігу у внутрішньо-квартальних проїздах не відповідає ніхто!

В ефірі радіостанції «Голос Столиці» я оцінив готовність київської влади до зими.

У Мінрегіоні та ЖКГ вже знають, як боротимуться зі снігом. Але поки тільки в теорії. Чиновники розробили формулу, за якою розраховуватимуть кількість необхідної техніки та реагентів для ефективної боротьби зі снігом. У розрахунках будуть враховувати частоту та інтенсивність снігопадів, протяжність і завантаженість автодоріг, технічні характеристики снігоприбиральної техніки і погодні умови місцевості. Що стосується вже відомих нормативів, то починати розчищення доріг служби будуть зобов'язані не пізніше, ніж через півгодини після початку снігопаду, а повторювати цю процедуру кожні півтори-дві години. Більше того, сніг, який змели на узбіччя, повинні вивозити з цих самих узбіч протягом наступних 4-х діб.

Про те, що чекає країну цієї зими, радіостанція «Голос Столиці» говорила з екс-головою КМДА, заслуженим працівником транспорту Іван Салій.

«Голос Столиці»: Як ви вважаєте, формула справді відточена і можна вже не боятися форс-мажорів?

Іван Салій: Я повинен сказати, що нічого нового тут немає для тих, хто працює в ЖКХ і прибирає сніг. Що потрібно було б згадати – що держава і місто комунальною технікою сніг не здолали. Поки віце-прем'єр Вілкул не запросив у Кабмін керівників київських підприємств, в тому числі будівельних, у яких є техніка і машини. І вони зі своїми людьми та своєю технікою за власні кошти прибрали: хто проспект Перемоги, хто вулицю Вишгородську, хто Автозаводську. Виявилося, що немає техніки. Наскільки я знаю, Київрада потім схаменулася і дала можливість придбати техніку для прибирання снігу. От хотілося б отримати відповідь – яку техніку придбали, яке навісне обладнання, в які райони вона вже направлена, чи є водії, чи платять їм зарплату? Там же цього немає. Друге питання – дуже важливо відремонтувати техніку, яка працювала взимку, навісне обладнання доповнити. Ви чули інформацію про це? Немає. Тобто теорія – прекрасна. Нехай вона собі буде, чиновники відзвітують, але це ніякого відношення до реального прибирання снігу це не має.

«Голос Столиці»: Фігурувала така цифра як 115 одиниць техніки, які планували взяти у лізинг. Цього року Олександр Попов вже заявив, що на ту ж суму – це 100 мільйонів гривень –хочуть придбати вже не 115, а 30 машин. Тобто техніка дорожчає шаленими темпами?

Іван Салій: Техніка не дорожчає. Можуть бути професійні підходи – вибрати більш потужну техніку або іншого виробника. Але сьогодні практика така, що штучно завищують ціни цієї техніки, купується вона не напряму від виробника. Хоча переважна більшість її, особливо навісне обладнання, в Києві робили. Тобто якщо б було бажання мати техніку, а не заробити, вже все було б зроблено.

«Голос Столиці»: Минулого року боролися зі снігом всіма силами громади і підприємств. Як ви оцінюєте такі підходи?

Іван Салій: Обов’язок підприємств – забезпечити до себе під'їзди. І на випадок надзвичайної ситуації обов’язок всіх підприємств і громадян – вийти на боротьбу зі стихійним лихом. Мене інше цікавить. Як ви пам’ятаєте, внутрішньо-квартальні проїзди ні в кого не стоять на балансі. Їх не прибирає «Київавтодор», а ЖЕКи кажуть: «У нас нема чим, це теж не наша справа». І найчастіше у двори взагалі не можна було заїхати. Це питання не було вирішено. Всі ми тоді говорили, що треба поставити ці дороги на баланс. Якщо їх поставити ЖЕКам на баланс, то треба щоб у них була достатня кількість техніки. Хоч міні-тракторів кожному ЖЕКу дати по кілька.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Київ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.