В Славутичі відбулася міжнародна культурологічна конференція

29 жовтня 2021, 13:59
Власник сторінки
0
11
В Славутичі відбулася міжнародна культурологічна конференція
Славутич. Фото Георгія Веприка

Нещодавно в наймолодшому місті країни закінчила роботу науково-практична конференція Традиції та новації в художньому просторі ХХ – ХХІ століття: культурологічний дискурс.

Науково-практична конференція була частиною програми  OFAR – OPEN FORMAT ART RESIDENCE (куратори Єлизавета Зігура та Віктор Гріза), що проводиться в рамках проєкту «Славутич – мала культурна столиця України 2021»* за підтримки "Українського культурного фонду".
 
До участі у конференції були залучені як теоретики, так і практики: філософи, політологи, культурологи, мистецтвознавці, куратори арт-резиденцій і художники, фахівці з інноваційних технологій віртуальної та доповненої реальностей, медіа-арту та NFT.

Серед учасників були професор Назіп Хамітов (Інститут філософії АН України), професор Михайло Мінаков (Центр Вудро Вільсона), Віктор Савінов (Міжнародний інститут політичної філософії), доценти Наталія Мархайчук Володимир Тарасов (Харківська державна академія культури), Римма Миленкова (Університет Песильванії (США), Школа дизайну Стюарта Вейтцмана), переможниці конкурсу арт-критики Христина Семерин та Наталія Нагаєвська (Міжнародний скульптурний симпозіум у Каневі), арт-куратори Людмила Ничай (резиденція імені Назарія Войтовича), Геннадій Козуб (резиденція BIRYUCHIY), Станіслав Остроус (фото-резиденція у Литві), мистецтвознавиці Євгенія Моляр («Музей відкрито на ремонт») і Ольга Балашова (НХМУ), фахівці AR Олександр Величко і медіа-арту Олександра Халепа та багато інших очних та заочних учасників.
Наукова дискусія вийшла за межі окреслених організаторами напрямків, таких як «Проблема функціонування українських мистецьких інституцій в умовах розвитку локального арт-ринку», «Конкуренція та взаємовплив традиційного та інноваційного підходів у створенні простору contemporary art», Шляхи та методи актуалізації критики та аналітики у сучасному художньому дискурсі», «Формування концепцій арт-проектів  в умовах поширення монополізму та протекціонізму у художньому просторі». Цікавий досвід спілкування теоретиків та практиків створив нові професійні міждисциплінарні зв’язки та окреслив нові спільні проєкти у сфері культури та мистецтва.   

За підсумками дискусій та обговорень буде виданий збірник тез для розповсюдження в професійних колах України та за кордоном. 
 
«Сучасне мистецтво в Україні, за різними оцінками, або розвивається, або стагнує. Ці коливання між станами та їх визначенням є характерною ознакою метамодерну. З’являються нові форми та формати самовираження, які стрімко стають старими. Український, так званий, арт може бути успішним, змістовним та затребуваним, лише поєднуючи світові тенденції з нашим культурологічним надбанням. Сподіваюся, наша конференція допоможе і теоретикам, і практикам детермінувати складові цього процесу мистецької епохи, яку (виходячи з контентного мейнстриму) можна іменувати “перед-апокаліптикою” та змінити занадто довго використовуваний термін «постмодернізм»” – прокоментував подію Віктор Гріза, доцент Інституту кіно і телебачення Київського національного університету культури та мистецтв. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: культура,Славутич
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.