Шалений тріумф українського кіно!

29 червня 2021, 11:07
Власник сторінки
телеведущая, журналист, продюсер, актриса, певица, шоу-вумен
0
17
Шалений тріумф українського кіно!

Днями курортну столицю України Трускавець заполонили фільми, кіноспільнота в шикарних вбраннях і.... нарешті, глядачі-туристи. Україна скучила за святами. І на свято високого мистецтва кіно з'їхалися

У Трускавці з 24 по 28 червня 2021 року вирував IХ Трускавецький міжнародний кінофестиваль "КОРОНА КАРПАТ"

Приємно було бачити, як після важкої пандемічної кризи, оживає головний курорт країни. 

 

Особливістю фестивалю є те, що у всіх конкурсних програмах - тільки українське кіно. 

«Це справді диво, що ми вже вкотре можемо робити фестивалі лише з вітчизняного кіно - зауважила на прес-конференції Голова журі Повного метру Заслужена артистка України Ірма Вітовська, - Раніше українське кіно було в дефіциті. Зараз вливається багато нової крові, а старше покоління виходить з капсули.»

 

Загалом у конкурсній програмі взяли участь більше 40 українських стрічок. 12 повнометражних, 10 з яких були виготовлені за підтримки Держкіно.

І що втішно - ці фільми потрібні не лише тим, хто їх знімає і в них знімається, а й глядачам. На кінопоказах під час фестивалю вони збирали повні зали. 

 

Конкурсна програма проводилася у трьох напрямах - Повний метр, Короткий метр та змагання студентських кінематографічних шкіл України. 

 

Щодо переможця у програмі Повного метру рішення журі було одностайне. Переміг гуманізм і "добре" кіно. 

Гран-прі взяв фільм "Толока" режисера Михайла Іллєнка.

 

 

За переможця у короткому метрі журі довго сперечалися. 

Але у цьому і є найсолодший момент. За словами Голови журі конкурсної програми короткого метру актриси театру та кіно Наталії Васько: "Тішить, що є за що поборотися. Молодим потрібно давати крила."

Окриленим із переможною короною серед короткого метру з Трускавця повернувся фільм "Схрон" Оксани Войтенко. Оповідь про воїнів УПА та боротьбу українців за незалежність. Драматична картина, яка до кісток пробирає реалізмом, жорсткою та жорстокою правдою.

 

У змаганні серед кінематографічних шкіл України переміг очікувано лідер кіно-театральної освіти України Київський Національний Університет театру, кіно і телебачення імені І.К.Карпенка-Карого. Він довгий час був взагалі єдиною діючою якісною кіно-театральною освітньою Меккою України. Не можна не порадіти, що взагалі з'являються на кінофестивалях такі номінації. Це означає, що в країні зростають фахівці кіно не лише у Києві, і між ними вже точиться професійна конкуренція. Для глядача це означає суцільний позитив - нові роботи, пошуки оригінальних ідей і українське кіно, на яке хочеться ходити в кінотеатри.

 

У режисурі був відзначений новий погляд на теперішню російсько-українську війну. Погляд максимально насичений гумором та світлою надією на перемогу. Бо без здорового гумору пережити ті жахи, з якими зустрічаються бійці на передовій, неможливо. 

Золоту Корону "За кращу режисуру" отримав фільм "Наші котики" Володимира Тихого. Який в Трускавці представляв виконавець головної ролі Дмитро Тубольцев. Актор з початком окупації Донбасу пішов боронити рідну землю на фронт і бачив війну на власні очі.

 

Номінація "Кращий сценарій" теж запам'яталася особливим переможцем.

"Номери" Олега Сенцова.

Сценарій цього фільму писався Олегом Сенцовим за гратами у Московській в'язниці і таємно передавався в Україну, де за допомогою співрежисера Ахтема Сеїтаблаєва, втілювався на знімальному майданчику.

 

Приз за найкращу жіночу роль виборола актриса Марина Кошкіна, яка зіграла у фільмі «Забуті» режисерки Дар’ї Оніщенко.  Найкраща чоловіча роль - в актора Євгена Ламаха за фільм «Черкаси» режисера Тимура Ященка.

 

Також була вручена Корона у номінації  «За пошукове вирішення суспільно-значущої теми», в якій перемога дісталася Валентину Васяновичу – режисеру фільму «Атлантида». Це нововведення фестивалю цього року. 

Переможця уся зала зустрічала оплесками стоячи - ці оплески були адресовані усім тим, хто захищає Україну від ворога.

 

Фестиваль  пройшов за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Українського культурного фонду,  департаменту культури Львівської облдержадміністрації та Трускавецької міської ради.

 

Усі покази фільмів на фестивалі були безкоштовними для глядачів. 

Кіноспільнота України мала змогу провести цікаві професійні зустрічі та дискусії щодо розвитку кіно в Україні.

Але фестиваль - це не лише кіно.

Трускавець, завдяки Кінофестивалю, отримав власну Алею Слави. На ній закладаються зірки фільмів-переможців . Не окремим особистостям, а саме кінострічкам та їх режисерам.

Так і цьогоріч, за присутності Міського Голови Трускавця Андрія Богдановича Кульчинського, урочисто заклали нову зірку. Її отримав володар гран-прі 2019 року фільм «Мої думки тихі» ( режисер Антоніо Лукіч).

Курортна перлина України Трускавець не міг не познайомити учасників фестивалю із своїми принадами. Відбулися екскурсії у мальовничу місцину Тустань із мандрівкою до давньої Фортеці, де знімали фільм "Захар Беркут" та перше українське фентезі "Сторожову Заставу".

Фестивальна кіногромада відвідала також справжню гуцульську колибу на базі відпочинку "Крутогір", де посмакувала грибною юшкою. 

 

На церемонії закриття фестивалю, його Генеральний директор Олег Карпин, не прощався із учасниками та глядачами, а запросив усіх приїжджати на X ювілейний Трускавецький міжнародний кінофестиваль "Корона Карпат", який відбудеться у 2022 році незмінно у Трускавці.

 

А поки... Мотор! Камера! Почали!

Почали знімати матеріал конкурсних програм наступного фестивалю!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: звезды,Трускавец,Кинофестивали
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.