Відродження культурних традицій чи заробітчанство

17 лютого 2021, 00:07
Власник сторінки
0
304

Або як керівники пропольських національно-культурних товариств обводять навколо пальця неурядові фундації Республіки Польща

Наше знайомство ми розпочнемо з найбільш одіозних керівників полонійних товариств Вінницького консульського округу, насамперед з головою Житомирської обласної Спілки поляків України Вікторією Лясковською-Щур та головами громадських організацій з Вінницької області.

Згідно існуючої думки керівників та лідерів Спілки поляків України «Пані Вікторія» (лише таку форму звернення до себе визнає В.Лясковської-Щур) береться за будь-який проект, на який польська сторона виділяє злотий, при цьому жадібність цієї особи не має меж, оскільки для їх реалізації вона додатково збирає кошти з членів своєї громадської організації.

Для підтвердження або спростування даної інформації ми вирішили відвідати міста Житомирської та Вінницької областей, де поспілкувалися з членами Житомирської обласної Спілки поляків України та відвідали польський дім в м.Бар на Вінничині.  Під час поїздки дізналися багато цікавої інформації, яка дозволила зробити нам висновок, що «сидіти» на польських грошах дуже вигідно.

За словами члена ЖОСПУ Світлани Карплюк, яскравим прикладом «заробітку» В.Лясковської-Щур є організація денних таборів для молоді польського походження в вересні 2020р. Польська фундація «Свобода і демократія» виділила кошти, які покривають всі витрати, в тому числі за транспорт на який голова ЖОСПУ збирала кошти з батьків дітей, які були в таборі.

Але ж цього замало і «пані Вікторія» вирішила економити польські кошти на харчуванні для дітей, які в подальшому осіли в її кишені.

Допомогу у їх освоєнні В.Лясковській-Щур надала Оксана Мельник (кафе «Ксюша»), яка відповідала за харчування дітей в денному таборі та на прохання В.Лясковської-Щур для звітності представникам «Свободи і демократії» надала завищені накладні за надані послуги.

Заробляють на транспортних витратах не тільки в Житомирі, а й на поїздках до Житомира і до інших міст. Відомий польських творчий колектив з м.Бар є частим гостем фестивалів України та Польщі, що передбачає їх поїздки автобусним транспортом. Щоправда у Вінницькій області більш гуманні керівники спілок, з дітей додаткових коштів не збирають, але без обману фундації не обходиться. За прикладом пані Вікторії вступають у змову з перевізником та  завищують суми для перевезень у накладних.

 Як саме В.Лясковська-Щур та інші голови польських спілок заробляють кошти на транспортних витратах, оренді приміщень, друці поліграфічних матеріалів та допомозі людям похилого віку ми висвітлимо за тиждень.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.