В Україні вийшла книга про фільми періоду Хрущовської «відлиги»

09 серпня 2018, 13:15
Власник сторінки
0
264
В Україні вийшла книга про фільми періоду Хрущовської «відлиги»
Елена Сокол і її книга

В Україні з’явилася книга, яка розповідає про кінематограф одного з найбільш новаторських періодів в історії українського кіно - «Українські художньо-ігрові фільми періоду Хрущовської «відлиги».

Автором виступила досвідчений практик і теоретик у сфері кінематографу, режисер – Елена Сокол. На сьогодні її книга про фільми періоду Хрущовської «відлиги» не має аналогів у науковій літературі.
Книга буде цікава не тільки історикам і теоретикам кіно- і телемистецтва, культурологам, мистецтвознавцям, а й усім, хто цікавиться історією українського кінематографу.
«До сих пір існують прогалини в історії кіно, які необхідно заповнювати достовірними фактами, одна з них пов'язана зі становленням українського кінематографу після Сталінських репресій, - коментує Елена Сокол. - В українських архівах немає книг або періодичних видань з чіткими відповідями на запитання «що ж відбувалося з кіно в Україні після «десталінізації»?» На те, щоб докопатися до правди і систематизувати всі факти, у мене пішов не один рік».
У книзі «Українські художньо-ігрові фільми періоду Хрущовської «відлиги» описується, як репресовані діячі мистецтва після сталінських таборів поверталися в ремесло з новою віддачею. Автор також в деталях розповідає в хронологічному порядку про всі фільми радянської «творчої еліти» з українським корінням, які випускалися в період Сталінських репресій, воєнного та повоєнного періоду і раніше не вивчалася з наукової точки зору.
Елена, як досвідчений режисер, впевнена: «Ніякі політичні режими і репресії не можуть вбити справжнє бажання художника творити і знімати».
У цей період на екрани виходять фільми, які до сих пір знаходять свого глядача: «Весна на Зарічній вулиці», «Спрага», «Сон», а також легендарний «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова, який поклав початок феномену «українського поетичного кіно».
Фільми періоду Хрущовської «відлиги», наприклад «За двома зайцями» 1961 р.,  «Королева бензоколонки» 1962 р., вплинули на історію розвитку сучасного кінематографу, вважає автор, а діяльність провідних українських кінорежисерів 1953-1964 років встановила високу планку глядацьких симпатій.
Книга «Українські художньо-ігрові фільми періоду Хрущовської «відлиги» на сьогоднішній день має всі підстави стати науковим посібником для університетів світу, в яких вивчають кінорежисуру, кінематографію та інші суміжні спеціальності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: книга,кіно,кінематограф
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.