Жуй. А Ви готові скуштувати щось нове?

04 вересня 2016, 20:24
Власник сторінки
Журналіст
0
27251
Жуй. А Ви готові скуштувати щось нове?

Огляд коміксу "Жуй. Книга Перша". Пропоную вам посмакувати чимось цікавим.

Пролог

Ти береш до рук важкувату книженцію з назвою подібною до слова «чавкай». Відкриваєш. Гортаєш всі сотні сторінок, їх аромат тебе ніжно чарує. Стрічка, що слугує закладкою та якісний папір підкупляє твого внутрішнього перфекціоніста. Ти розглядаєш зображення і специфічна карикатурна графіка викликає зацікавлення. Суп з крові та очей, детективи та їжа, їжа, їжа. Яка ж історія маскується за всім цим? Головний герой з кумедним прізвищем – екстрасенс, але краще! Він люто відгризає шматок вуха у кухаря-серійного вбивці, який спочатку розколов обличчя його напарнику, а потім вбив сам себе аби «замести сліди». А це тільки початок… БАХ! І ти, незчуєшся, як, прочитавши 1 книгу, віддаєш свої останні копійки, щоб придбати нову частину.

Кінець прологу

Перша страва

За кожним геніальним творінням стоїть свій Доктор Франкенштейн, і Жуй - не виняток. Зустрічайте авторів шалено захоплюючого детективу з присмаком чорного гумору: Джона Леймана та Роба Гіллорі!

Дійсно, що могло б вийти в результаті роботи фаната специфічних коміксів таких як «Транскосмополітен», «Проповідник» та «Y: The Last Man» та його іншорасового друга, що вміє вдало втілювати всі най божевільніші ідеї у простому зображенні. Відповідь неймовірно проста – «Жуй».

Графічний роман створювався ще в далекому 2009 році, коли починалася паніка з приводу курячого грипу, що міг заполонити весь світ. Зараз ми вже навіть не памятаємо тієї епідемії та не відчуваємо наслідків. Проте саме тоді у світлу голову Джона Леймана сяйнула глобальна ідея: «а чому б ні?» Чому б не створити альтернативний світ після нищівної епідемії, де врешті решт заборонять вживання курки?! Ідея є, проте вона ніщо без гарного художника що правильно змалює серйозність та водночас саркастичність даного світу. Цим героєм, що не побоявся ризикнути виявся Роб Гіллорі. І він досконало впорався зі своїм завданням: смішив читача карикатурністю малюнка під час ходу історії та вражав своїм драматизмом у важливі моменти.

«Жуй» створювався  як незалежний комікс-проект без особливих амбіцій, історія в 30 розділів. Пройшло 7 років і світ побачив вже 48 із 60 повних випусків. Жуя полюбив весь світ і наразі його перекладено 11 мовами. Зокрема російське видавництво «XL Media» опублікувало «Жуй. Книга 1» та «Жуй. Книга 2» і всього планується до публікації 6 книг, кожна з яких по 10 розділів. Ось як зухвала ідея та її божевільне втілення можуть заполонити весь світ

Гаряче

Обережно, не обпечіться об спойлери! Адже зараз пропоную засмакувати сюжет цієї неймовірної історії. Як вже згадувалося раніше світ, в якому відбувається це свято брехні, вбивств, контрабанди та канібалізму у пост епідемічному майбутньому. Керівництво США заборонило курку до споживання та були створені спеціальні відділи контролю за харчами.  Саме в один з таких відділів потрапляє наш головний герой – Тоні Чжуй. Завдяки своїм супер здібностям Тоні, куштуючи будь-що, може бачити минуле своєї їжі та переймати її здібності. Тобто, якщо тебе зґвалтували, потім хотіли втопити, потім знову зґвалтували, а на додачу ще й вовки в дикому лісі відгризли тобі всі кінцівки, але при житті ти міг на всіх вогнем плюватись, то не турбуйся, Тоні Чжуй  скуштує шматочок твого трупа, відчує усі твої муки смерті, знатиме хто тебе вбив і на додачу також зможе на всіх плюватися вогнем.

Спочатку, все здається зрозумілим. Повторюю: здається. Нам показують головного героя, його напарника, вони звичайні копи у відділі боротьби з куркою, проте лише кілька сторінок і все інакше. Напарник в лікарні, Тоні отримав підвищення, знайшов кохання усього життя, дізнався, що таких як він, «цибопатів», лише троє в світі і з одним він співпрацює. Потім виявляється, що новий напарник-наставник Тоні Чжуя в спеціальному відділі – головний антагоніст і ми бачимо вже натяки, що держава спекулює темою курячого грипу, адже за усю книгу ніхто не помер від споживання курки, що все це на рівні таємної змови конгломерату. А ще до цього і вампіри, і курівники, і неймовірно крутий півень Пойо, і повстання, і диво-фрукти…

Це не був би твір Джона Леймана, якби супер здібності вирішували все. Ха! Тоні Чжуй їсть трупи і бачить вбивцю?! То нехай він їсть зогнилий палець, собачку, що стала притулком дрібних личинок, труп із каналізації, лайно малюка та диво-фрукти. Лише повністю прочитавши першої книги, ти розумієш, що кожен шматочок, з’їдений Тоні Чжуєм – це інгредієнт унікальної страви, справжній смак якої ти дізнаєшся лише наприкінці.

На десерт

Герої. Саме вони виконують роль родзинок у будь-якому творі. Враховуючи кількість харизматичних, цікавих персонажів, Жуй – це пухкенький кексик у розмаїтті коміксів. 

Знайомтесь, Тоні Чжуй -головний герой історії, перший із відомих «цибопатів». Коротун з серйозним характером і пробивним підходом.

Знайомтесь, Джон Колбі – напарник Тоні, крутий мен, який наче щойно зліз із серфа. Втративши половину обличчя, він стає ще крутішим: кіборгом. 

             Знайомтесь, Мейсон Савой – наставник головного героя, цибопат, кремезний дядько з таємничим минулим, талановитий маніпулятор та досвідчений агент.

Знайомтесь, Амелія Мінц – сабоскрівнер (володіє здатністю передавати точний смак за допомогою тексту). Нищівний рецензент низькоякісних ресторанів. Ідеальна подруга для Чжуя. 

Знайомтесь, «Упир» - таємничий вампір, цибопат. Сербський Дракула, який полює на суперздібності.

Знайомтесь, Майк Еплбі – начальник Тоні,   єдина нормальна людина у цьому списку, хоч і з жахливим характером та почуттям гумору.

Знайомтесь, Пойо – неймовірно крутий півень!

             Насправді, «Жуй» наповнений ще більшими родзинками, ніж ті, що були перераховані. Несподівані сюжетні ходи, якість зображення, діалоги та трансформація персонажів від гротескних клоунів до супер епічних героїв, яким доводиться приймати важкі рішення і віч-на-віч зтикатися зі злом цього світу. Пффф, жартую, просто  це нереально чудовий комікс, що хочеться куштувати раз за разом. Адже що може бути більш вічним ніж тема їжі?! Йдіть вже, ласуйте!

               P.S. Окреме спасибі хочу сказати інтернет-магазину коміксів Ideo-grafika за те, що дали можливість сповна насолодитись Жуєм та створити цей огляд. На їхньому сайті (http://www.ideo-grafika.com/)  ви зможете придбати цей та багато інших коміксів за вашим смаком.

Смачного!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: рецензия,Комиксы,обзор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.