Свято Водохреща - на річці Ґуль

17 січня 2016, 22:07
Власник сторінки
Assistant Professor
0
117
Свято Водохреща  - на річці Ґуль

«Від Івана до Йордана» Свято Водохреща в Чернівцях запрошують відсвяткувати у щойно освяченому басейні


Загальновідомо, що під Чернівцями несе свої кришталево чисті води таємнича річка Ґуль.

Цього року, незважаючи на складні економічні умови і завдячуючи допомозі місцевої влади було відкрито сучасний басейн олімпійських розмірів. Басейн вже почав приймати перших відвідувачів, але не був освячений належним чином  за православною традицією.

У вівторок 19 січня на свято Йордана (або Ордана, Водохреща, Богоявлення) – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу  -  відбудеться освячення басейну і кожен бажаючий зможе набрати освяченої води. І не лише набрати воду, але й безкоштовно насолодитися купанням у надприродньо в цей день цілющій воді.

               «У світоглядному плані Водохреща — це свято єднання людських душ і народження нових надій. Щороку, очищуючись освяченою водою, ми ніби заново народжуємося, залишаючи в минулому сварки, невдоволення і образи, - розповідає директор басейну Артур Гек, - саме тому ми вирішили провести свято Водохреща у нашому басейні.  У неділю 17 січня, разом зі священиками кіцмансько-сокирянської єпархії УПЦ (КП) ми вирубали з криги на річці Совиця хрест «Йордан», який встановили в басейні».

               Наші предки знали, що вода є носієм інформації, і тому не лише намагалися у цей час відгадати майбутнє, але й скоригувати його засобами обрядовості.

               Кожне слово, кожна дія і кожна думка в ці дні була надзвичайно відповідальною. Недаремно ж під час свят віруючі люди стережуться не лише поганих слів, але й поганих думок. Адже думка теж матеріальна.

Християнство спочатку сильно боролося з ушануванням води, але не змогло його перемогти, і врешті-решт прийняло й освятило. Тепер у нас ставлять каплички над криничками, джерельцями, басейнами, потоками… І саме тут найчастіше з’являються чудотворні ікони.

Свято ж вшанування води тепер приурочене таїнству хрещення Ісуса Христа. 

Освяченою водою господар колись також кропив усіх членів сім'ї, хату, подвір'я, господарські будівлі, домашню худобу, сільськогосподарський реманент.

Враховуючи давнє коріння цього свята, в басейні будуть влаштовані традиційні для Буковини обряди.

Разом з місцевими жителями в купанні зможуть взяти участь і гості міста, які у цей день завітають у столицю Буковини.

Пригощатиме «Панська гуральня».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: Чернівці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.