Я - європеєць!

08 квітня 2015, 14:24
Власник сторінки
0
170

роздуми на тему

У шаленому ритмі сьогодення дуже важко не загубитися та не втратити  життєві орієнтири. Сучасна українська людина, якою я вважаю і себе, знаходиться в неперервному русі, вирішуючи безліч проблем та питань: навчання, працевлаштування, побут… І часто ми не маємо часу для  усвідомлення того, ким ми є і у якій країні живемо.

         А між тим Українська держава проводить важливі переговори та укладає угоди на міжнародному рівні. Українські делегації відвідують інші держави, знайомлячись із життям європейських народів. Слова «Європа», «європейський», «європеєць» давно уже вкорінилися у нашій свідомості. Ми і самі не помічаємо, як часто вживаємо їх, навіть не задумуючись, власне, над значенням. Адже так само не замислюємося і над  значенням слова «українець». То хіба ж поняття «українець» і «європеєць» таки ототожнилися? А значить, і я, як представник свого народу, європеєць..?

         Виринувши із повсякденної метушні  буднів, забувши на мить про навчання, книги-зошити-довідники, я зупиняюсь. На хвилину, подумати і, здавалося б, відчути, «спробувати на смак» таке знайоме і несподівано нове слово «європеєць».

         У наш час у міжнародних новинах постійно повідомляють про події в європейських країнах, відносячи до цього розряду і Україну. Зважаючи на це, можна вважати європейцями  не лише  представників української діаспори, що проживають на Заході, а і… мене?

         У цей час з’являється нагальна потреба і негайне бажання «проаналізувати

 себе». А в голові поперед інших одна думка: «Я – європеєць?!».

         Ким же є саме я? Що являю собою для усієї людської спільноти?

         Я – людина?Я – українка. Я – європеєць? Отже, почнімо мозковий штурм.

Я – людина! Моральні цінності для мене набагато важливіші за матеріальні. Необхідними для мене є самовдосконалення, постійний розвиток особистості, установка життєвих орієнтирів. Я європеєць? Я не боюся ламати стереотипи та не зупиняюся на досягнутому.  Я користуюся новітніми технологіями та йду в ногу з часом. Мені близька історія рідного народу, та я із задоволенням читаю інформацію і про становлення інших держав. Я не відсторонююсь від мистецтва попередніх епох, вважаючи їх не тільки безумовними шедеврами, а і чудовою базою для виникнення нових. Я шаную українських письменників. Твори Т.Г.Шевченка, І.Я.Франка та Лесі Українки давно і безумовно стали класикою. Мені цікаві п’єси Шекспіра і романи Булгакова, сучасні новели Стефані Майєр. Я намагаюся дотримуватися культу «всебічно розвиненої європейської людини» не для годиться.   Я – європеєць? Важливе місце у моїй освіті займає вивчення так званих «європейських» мов, адже, захоплюючись туризмом, мрію відвідати усі куточки світу, вільно розмовляти з їх представниками. Не останню роль у вирішенні мого питання відіграє і те, що я проживаю поблизу географічного центру Європи-м.Рахова. Отже, хоч і географічно, та я європеєць. Захоплююся європейською культурою, проте наша, українська, яка близька мені, теж є її важливою складовою.

         Я європеєць! Я прагну досконалості, постійного оновлення свого світу. Я європеєць. Мені близькі інші європейські народи, адже ми-одна родина. Я – європеєць. Я прагну порозуміння та підтримання дружніх відносин з усіма державами, вільного спілкування з іншими. Я європеєць. Я хочу розвивати і підносити свою країну, заявляти про неї на міжнародному рівні. Я європеєць. Людина, що не живе ілюзіями, впевнена у собі, у своїх силах, у своїй державі та освіті. Я європеєць. Я знаю, що зараз іще не до кінця вирішені деякі проблеми в нашій країні, процеси становлення України як повноправної європейської держави тривають і до сьогодні. Проте Україна – іще молода країна, а скільки досягнень вона уже має, який світогляд пропонує людям – європейський. Я впевнена, що пройде іще буквально декілька років, і уже по всьому світу із твердістю говоритимуть:«Україна європейська держава».

То… чи є я таки європеєць? Із впевненістю можна відповісти: так. За стилем життя і за переконаннями, за прагненням до постійного оновлення та вдосконалення, перш за все, себе. Мріючи стати людиною справді освіченою та різнопланово розвинутою, я і доводжу теорему, яка уже переродилася в аксіому у моїй свідомості. І тепер з гордістю можу заявити: «Так, я – європеєць!».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.