«Брудна» професія чи покликання?

08 квітня 2015, 14:19
Власник сторінки
0
25

Ти - журналіст?

У роботі лікаря головне розум, зосередженість та уважність, педагога терпіння та витримка, у роботі ж журналіста не обійтися без натхнення, захоплення та відстороненості від коментування поданого матеріалу. Журналіст не вирішує, чи треба копати криницю, він просто розносить в народі звістку про питну прохолодну воду на цьому місці і насолоджується висвітленням діаметрально протилежного шуму юрби та власника тієї земельної ділянки. Журналіст не суддя, висновки не його хліб. Журналіст прозора парасолька, яка в курсі останнього дощу, показує його іншим, не пропускаючи під свій купол, абстрагуючись від сенсу.

Я – журналіст, я – майстер слова, я – його творець. Я – скульптор, я – археолог. Я дихаю словом, я ним живу. Моя зброя – слово, мій патрон – влучність. Моя царина – кримінал. Моя справа – сенсації. Я – ідеальний злочинець. Усі мої жертви – жертви пера. У мене жахлива карма – сотні образ, сотні знаків негативу щодня. У мене мільйони читачів. Я – їхній ідол. Моя душа – спокійна. Мій        стиль – витриманий, чіткий, дещо зчерствілий. Я дещо егоїст. Моє життя – дорога. Мій хліб – пошук, мій кисень – новина. Події у сучасному світі живуть просто поряд з нами. Вони також народжуються, дихають, вмирають. Проте їхній життєвий цикл значно менший за наш, людський. Декілька годин – і відгриміло, стихло. Ще кілька – і серенад за вікном новини вже не чутно. Я – дещо актор. А ще – трохи цар. Раніше я знаходив новину і давав їй життя, тепер новини знаходять мене. Я трохи фільтр. Щодня, щогодини крізь мене проходять сотні новин, сотні нових потенційних сенсаційних життів. Я пропускаю їх крізь свій унікальний фільтр, і лише обраним створюю неповторний стиль, подаю їх, ніби вишукану страву, до столу, на десерт. Я – кондитер. Мій талант відіграє не малу роль у пошуку, створенні та розробці новини, наданні їй забарвлення. Моє бажання, захоплення пошуком, створенням та розробкою новини, наданням їй забарвлення складають основу власне новини.

На жаль, не завжди новина – це щось карамельне чи шоколадне, добре, світле та солодке. Навпаки, майже завжди це не так. Я – журналіст. Я – чорноробочий. Моє завдання – абстрагування від емоцій, бруду, жаху. Я – бар’єр. Я подаю інформацію, роблячи ставку на емоційність читачів. Я – азартний гравець. Якби не моє захоплення журналістикою, новинами, їх подачею, ніхто б не читав їх, не отримував, ніби гарнір. Я – енциклопедія. Я – бомба сповільненої дії. Стільки інформації, скільки щохвилини я пропускаю крізь м’ясорубку у своїй голові, не витримає жодна бомба. Я – клоун. Я – невдалий жарт сучасної медіасфери.

Як можу я – недогеній, проте передурник, добродушний і емоційний, готувати новини? Брудна робота, постійні поїздки, безліч інформації, передоз сенсацій, з надлишком спілкування – я, ніби наркоман – моє життя зав’язане на журналістиці, я в ній загруз, у цьому мій кайф. Якби не постійні вибухи, грабунки, взломи, втечі серійних маньяків, сварки політиків, голі знаменитості, падіння зі сцени на метеорит, ті декілька годин безцінного неспокійного сну, що я іноді таки маю вночі, були б пустими та несмачними, не приправленими підливою з таємниць, інтриг, подій, що щохвилини народжуються невеличкими вибухами серед голосної темряви ночі. Адже темрява ніколи не мовчить. Вона завжди говорить. Я – її натхненний голос. А моя робота – захоплений гімн сотням нових інформаційних життів, котрими я даю теми для дискусій сотням осіб, про яких уже завтра заговорю. Працюй натхненно – моє кредо. Кредо журналіста. Кредо серйозного фільтру на шляху суцільного потоку поки що безликих новин. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.