Слава Україні! Героям Слава!

13 жовтня 2014, 22:02
Власник сторінки
0
64

Враження

    4 жовтня в Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася зустріч студентів 1 курсу з українським політиком та громадським діячем, народним депутатом України IV–VII скликань, одним із засновників ВО «Батьківщина» Ярославом Петровичем Федорчуком.

    Захід  розпочався вже,  мабуть, традиційним для майбутніх журналістів привітанням: «Слава Україні! Героям слава!» Пан Федорчук завітав для того, щоб презентувати студентам документальний фільм «Вони боролись до загину», автором ідеї якого є саме Ярослав Петрович.


    1917-1920-ті роки … Українська революція…  Час, коли за державність України боролися, здавалося, так, як ніколи. Але переглядаючи кінострічку, в голові мимо волі  виринають страшні картини Революції гідності і з'являється розуміння того, що боротьба ще триває. Звичайні українці, простий народ, який хоче кращого майбутнього для своєї Батьківщини. Так було тоді і так є зараз…
     Фільм показує нам гетьмана Павла Скоропадського, Володимира Винниченка, Симона Петлюру та молодих отаманів, які тоді виборювали українську державність. Такі молоді, але такі відважні, вони робили все для того, щоб українці мали власну незалежну державу.

    Ризикуючи своїм життям, вони все ж домоглися того, що 9 січня 1918 року IV Універсалом УЦР було проголошено незалежність Української Народної Республіки.

    Тривалий шлях боротьби завершився логічним результатом. Хоча в той час не вдалося відстояти самостійну українську державу і сприятлива нагода відродження і закріплення своєї державності зазнали краху, але ідея самостійної соборної України жила в умах кращих представників українського народу, надихала їх на боротьбу за незалежну Україну. 
    Сьогодення України – це пробудження патріотизму та громадської свідомості. «За останній рік нація оновилася, і наше завдання – зберегти нову українську націю», - зазначає політик. Тогочасні українці дійсно «боролися до загину» і ми повинні слідувати їхньому прикладу. Їхнім гаслом були слова вишиті на прапорі: «Воля України – або смерть!»

    Безперечно ця зустріч назавжди залишиться в юних серцях, пам'ять про героїв Холодного яру ніколи не зникне. А Україна ще покаже, на що вона здатна.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.