Перлина біля моря

09 червня 2014, 22:16
Власник сторінки
0
47

Одеса

  - Як , Ви ще не були в Одесі ? ! Таки не може бути ! - Самобутнійодеськийговір видавав у моїй сусідці по купе, пишної брюнеки зрілого віку, справжню одеситку . Вона щиро була здивована, що я досі не була знайома зі своєрідною культурною МеккоюУкраїни . Моє перше рандеву з чарівним портовим містом відбулося наступного дня , коли третього травня 2014 року я вийшла із задушливого поїзда «Київ-Одеса» на платформу Одеського залізничного вокзалу.

Самедоцієї будівлі,що поєднує у своєму архітектурному стилі класицизм і реалізм, потягнувсянатовппасажирів, що постійно поспішають, а разом з ними і я.

До речі, теперішній вокзал, що зустрічає туристів і гостей міста, було споруджено в 1952 році за проектом А.М. Чуприна замість зруйнованого в останні дні фашистської окупації Одеси в 1944 році творіння архітектора В.А. Шретера. Спочатку будівля нового вокзалу була сірою. Цей колір символізував незламність і непорушність соціалістичного режиму. Зараз же вона постає в світлих тонах, які достовірніше і краще відображають характер міста і атмосферу в Одесі.

Ранкове сонце, що ковзало куполом вокзалу , безхмарне весняне небо і навіть повітря, яке мені теж здалося особливим, обіцяли незабутню прогулянку, повну вражень. З перших хвилин перебування в місті я зрозуміла , що якщо говорити про його особливості чи визначні пам'ятки, то, безсумнівно , варто починати з самих одеситів. Південне сонце, синє море, та й саме географічне положення Одеси , що зумовило змішання крові різних національностей , породили дивовижний народ. Кажуть, одесити - це євреї . Але, не кожен єврей - одесит і не кожен одесит - єврей . Жителі Одеси відрізняються хльостким гумором, відданою любов'ю до свого міста , винятковою чарівністю та харизмою, цікавою філософією і життєвою мудрістю і напевно якимось ще найголовнішим невідомим компонентом , що робить їх такими своєрідними . Усі принади ні з чим не зрівнянного одеського говору я відчула під час більш тісного спілкування з народом, а саме - проїхавшись в маршрутці до селища Котовського (так жартівливо називають житловий масив в Суворовському районі – найпівнічнішій частині міста ). Відразу згадалися десь прочитані слова Іллі Еренбурга : «Замість " велика різниця " там кажуть - " дві великі різниці " і ще : " тудою і сюдою " . І яких ще цікавих мовних оборотів не почуєш в Одесі.

Місто, безсумнівно, здасться вам чарівним і може трохи старомодним за своєю архітектурою . Нібито гуляєш вулицями маленької Франції чи Італії - це і не дивно , адже будували місто кращі європейські архітектори , а також росіяни, вірмени , молдавани .. загалом хто тільки не будував . Приїхавши в Одесу насолоджуєшся цією архітектурною пишністю : затишні дворики , старовинні будівлі , ажурні балкончики , на яких добропорядні господині полюбляють вирощувати квіти, гарні бульвари з фонтанами , бруковані мостові в центральній частині міста. Так само мене вразило розмаїття пам'ятників і скульптур , найпершим з яких вважається бронзовий пам'ятник Дюку де Рішельє . Завдяки активній діяльності свого знаменитого градоначальника Одеса перетворилася на справжнє Європейський місто . Саме біля цієї пам'ятки на Приморському бульварі я почула відомий одеський жарт , який мені розповів сивобородий дідусь похилого віку в старенькому сірому костюмі і фетровому капелюсі , з вигляду і за манерою мови - інтелігентний і добродушний . Жарт був доречним : «Одного разу в натовпі біля пам'ятника Дюку знайшовся грамотний дотепник . На питання чумаків , чому це Дюк в лівій руці , з боку міського будинку , в якому знаходилися присутні місця , тримає згорток паперів , а правою рукою вказує на море , - дотепник пояснив , що Дюк каже: "Як маєш там судитися , то краще в морі втопитися " . Ось такий собі одеський колорит .

Говорити про Одесу і не сказати про вулицю Дерибасівську - це не сказати нічого. Вулиця, що отримала своє імяна честь Хосе де Рібаса - засновника Одеси,є серцем міста і одним з головних його символів. Вона є популярним місцем гулянь для найрізноманітнішої публіки. Крім самих одеситів я спостерігала там багато імпозантних  іноземців , не менше й представниць найдавнішої професії. Вулиця рясніє численними кафе і магазинами , а так само завзятими людьми , охочими заробити на туристах , пропонуючи їм різні розваги. На Дерибасівській можна відвідати музей шоколаду.Цією можливістю я охоче скористалася. Спускаємося вузькими скрипучими дерев'яними сходами в підвал будинку № 14, відкриваємо масивні сталеві двері, більше схожі на кришку сейфа, і потрапляємо в музей. «Все з шоколаду» - свідчить девіз невеликого магазинчика в маленькому фойє. Проходимо, відкидаючи полог з мішковини - перед нами три зали, суцільно заповнені шоколадними фігурами, інсталяціями та навіть картинами.

-Яка мета створення такого музею?- Питаюся в екскурсовода Людмили.

-Прищепити людям культуру шоколаду, показати, чим справжній якісний продукт відрізняється від того, що продають у магазинах. Всі експонати музею - ручна робота, виконана в одній з двох технік - формувань руками або лиття на формі. На створення кожної фігури у майстрів йде від декількох годин до пари тижнів - все залежить від деталей .

Звичайно ж не можна було обійти стороною Одеський театр опери та балету , що визнаний другим за красою в Європі після Віденського ; Потьомкінськісходи , що є найбільшими сходами в країні; Одеський морський порт , який є найбільшим на всьому Чорному морі . Та й багато до чого ще в Одесі можна застосувати форму найвищого ступеня порівняння.

Йдучи вуличками старовинного міста розумієш , що вся його принадність - в деталях. Головне - бути уважним і не прогледіти всі цікавинки. Одеса- динамічна, прекрасна, вічно молода й сповнена контрастів.

Як сказав Костянтин Паустовський : «Можливо , на всій земній кулі життя і тече закономірно , але що стосується Одеси , то за це поручитися не можна».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.