«Дух класичного мистецтва у сучасному обрамленні»

27 лютого 2012, 20:49
Власник сторінки
Журналіст
0
710
«Дух класичного мистецтва у сучасному обрамленні»

Нова інтерпретація української національної спадщини

«Все, що ми говоримо, уже давно сказали до нас», - саме такий лейтмотив виставки «Цитати» Миколи Білоуса, яка проходить у  Національному художньому музеї України. Основною метою проекту є прагнення розкрити суть культурного мислення. На виставці представлені   репліки художника на твори відомих українських класиків, які є в постійній експозиції музею. Серед першотворів, які митець обрав для роботи, беззаперечні візитівки Національного художнього музею: картини Миколи Пимоненка, Олександра Мурашка, Федора Кричевського, Анатоля Петрицького, Сергія Світославського, народна картина «Козак Мамай»...

На думку Миколи Білоуса, цитати допоможуть заново прочитати національну мистецьку спадщину й побудувати надійний місток між традицією й сучасністю. Зазначимо, що виставка проходить у рамках ініційованої у 2009 році Національним художнім музеєм співпраці з сучасними художниками та промоції українського актуального мистецтва у традиційному музеї та за сприяння мецената проекту «OTP Банк». Одну з «ЦИТАТ» Миколи Білоуса банк подарує Національному художньому музею України.

Слід наголосити на тому, що митець володіє унікальною художньою мовою, індивідуальним живописним стилем, що є результатом не лише постійного вдосконалення вродженого таланту, а й набутого досвіду та академічної освіти. Микола Білоус майстерно поєднує оптичне (притаманне художникам-авангардистам) та структурне (використовувалось, зокрема поп-митцями) бачення в живописі. Як говорить сам художник, такий синтез є результатом постійних роздумів над значення і роллю мистецтва в наш час.

Виставка Миколи Білоуса «Цитати» торкається  надзвичайно актуальної проблеми сучасної культури – нового бачення та розуміння національної мистецької спадщини, встановлення нерозривних звязків між усталеними традиціями та новаторством  сьогодення. Актуальний живопис, незважаючи на спрощення, розрахунок на цілісне миттєве сприйняття, яскравий колорит змушує згадати фундаментальну функцію мистецтва, що відігравала значну роль у всі часи  – створення незвичайної, творчо-натхненної атмосфери, яка дає змогу не лише насолодитися витвором майстра, побачити його, а й розгледіти в ньому щось більше, ту саму незриму суть.

Роботи Миколи Білоуса можна побачити в міських галереях та приватних колекціях Німеччини, Чехії, Бразилії, Австрії, Росії та України. Також він постійно співпрацює з київською галереєю «ЦЕХ». Виставка робіт Миколи Білоуса в Національному художньому музеї України триватиме до 18 березня.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Білоус,Національний художній музей України,"Цитати"
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.