Політичні обставини перешкоджають реформам Нафтогазу

21 вересня 2013, 20:10
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
159

Законопроект № 2937 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою реформування НАК "Нафтогаз України" навряд чи буде ухвалено через несприятливі політичні обставини.

Таку думку в прямому ефірі телеканалу "Бізнес" висловив Юрій Корольчук, експерт Інститут енергетичних стратегій.


Трохи більше двох тижнів тому у ЗМІ з'явилася інформація про те, що за підсумками року борги Нафтогазу перед бюджетом можуть сягнути 9 млрд грн - більше, ніж у найгірші для компанії роки. Пізніше компанія офіційно спростувала цю інформацію, але неприємний осад залишився. Тим більше, що не так довго залишилося чекати жовтня 2014 р., коли компанії доведеться віддавати $1,5 млрд реструктуризованого у 2009 р. боргу. І це лише частина боргових зобов'язань газового гіганта, які у сумі складають більше $7 млрд (53,4 млрд грн станом на початок цього року).


На цьому тижні Верховна Рада знову повинна була розглянути зареєстрований ще в квітні проект № 2937, але його було знято з порядку денного до початку голосування. Результатом прийняття документу стала би можливість приватизації "Нафтогазу", а в тому числі і "Укртрансгазу" - оператора вітчизняної газо-транспортної системи.


За словами Ю.Корольчука, це вже не перший крок у спробі реформувати "Нафтогаз". Згідно з законом №4658-17 Кабмін отримав право реорганізувати дочірні підприємства "Нафтогазу" без згоди Верховної Ради. Це дало потенційну можливість виводити будь-яку компанію із державного холдингу і залучати її до спільного підприємства - наприклад, із "Газпромом". Щоправда, на відміну від норм, закладених у новому проекті, зараз компанія, навіть виведена з-під опіки "Нафтогазу", повинна залишатися у державній власності.


Опозиція виступила різко проти приватизації. Влада теж дала задній хід, пославшись на те, що законопроект не було розглянуто у комітетах. "Дуже малоймовірно, що законопроект таки буде ухвалено. Політичні обставини грають не на його користь" - прокоментував ситуацію Ю.Корольчук


Втім, на думку експерта, навіть якби закон було ухвалено, то "Нафтогаз" не встигли б приватизувати до кінця року, адже для цього необхідна реорганізація, яка так і не була проведена. Мова йде зокрема про розділення процесів видобутку та транспортування газу та виділення із холдингу окремих підприємств.


Альтернативний варіант - створення консорціуму. Подібні проекти розробляються вже понад 10 років. Однак зараз непроста ситуація ускладнилася ще більше. Якщо 1,5-2 роки тому назад можна було домовлятися про консорціум із Росією, то після схвалення проекту угоди про асоціацію з ЄС тиск посилився, і тепер ця пропозиція йде в пакеті зі вступом до Митного союзу. Ю.Корольчук вважає, що єдиним виходом в такому разі може бути створення консорціуму з європейськими партнерами.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.