Чому не можна економити на лікарях

27 вересня 2017, 18:34
Власник сторінки
Лікар, Кардіохірург
0
33

Без збільшення фінансування сфера охорони здоров’я приречена на смерть.


Запропонована МОЗом реформа сфери охорони здоров’я не вирішує споконвічну проблему галузі - брак фінансування. Незважаючи на те, що на дане недопрацювання неодноразово звертали увагу й українські, й міжнародні експерти. Власне, не варто бути доктором медицини, щоб осягнути цю аксіому - без фінансування проблема, спричинена браком фінансування не вирішиться.

З цієї фундаментальної хиби супрунівської реформи випливає два катастрофічно несприятливих для українців наслідки.

По-перше, подальша відсутність фінансування охорони здоров’я з боку держави змусить громадян платити, при чому щонайменше удвічі більше, ніж зараз. Таким чином, якщо зараз громадянин сплачує єдиний соціальний внесок та благодійний внесок лікарні, що по факту можна кваліфікувати як корупцію. У випадку ж, якщо супрунівські закони приймуть, нічого не зміниться, оскільки фінансування системи залишається збитковим. Натомість за більшість послуг буде введено додаткову плату.

По-друге, економія коштів, зокрема, на лікарях може вилитися МОЗу не просто в безрезультативну реформу, а в серйозне погіршення наявної ситуації. Тенденція вітчизняних лікарів залишати роботу, а студентів-медиків виїжджати з країни мала б бути проаналізована і вирішена міністерством у першу чергу при розробці реформи. Натомість, в.о. міністра й надалі ігнорує цю проблему, ризикуючи залишити країну без спеціалістів взагалі.

За таких умов, керівництво міністерства повинно бути негайно змінено.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.