Куди не глянь, а хабарник – лікар

14 вересня 2017, 18:07
Власник сторінки
Лікар, Кардіохірург
0
47

Дуже часто ми чуємо, що нова медична реформа має на меті побороти корупцію серед лікарів.

Але представники МОЗу насправді мало задумуються над тим, що це за корупція така серед лікарів та чому головним винуватцем в цьому є саме Міністерство.

 

За всі роки незалежності України держава мало задумувалась над забезпеченням достатнього фінансування системи охорони здоров’я в Україні. Від цього криза в галузі тільки поглиблювалась.

Зараз ситуація дійшла до того, що для лікування люди самі змушені закуповувати всі необхідні матеріали. А хто в цьому винуватий? Звісно, лікарі, яких називають корупціонерами. Не держава, яка не фінансує медицину, від чого люди і змушені самостійно закуповувати ліки, аж до звичайних шприців.

Корупцією є використання своїх повноважень заради отримання особистої вигоди. А в ситуації з українською медициною від пацієнтів необхідні кошти заради забезпечення самого лікування. Всі стикались з ситуацією, коли пацієнти змушені купувати навіть бинти та шприци.

Звинувачуються у корупції і лікарі, які змушені відправляти пацієнтів у платні лабораторії через те, що у лікарнях немає ресурсів для проведення різного роду аналізів. А цих ресурсів немає саме через недостатнє фінансування.

Найчастіше винуватими в очах пацієнтів стають саме лікарі, а не влада, яка виділяє недостатню кількість коштів на медицину. Міністерство така ситуація наче задовольняє, бо не їх особисто звинувачують у хабарництві. Саме тому зараз ніхто з МОЗу сильно й не переймається тим, що фінансування медицини перебуває на критичному рівні. Натомість нам кажуть, треба краще розпоряджатись тим, що маємо. Від цього страждають не тільки пацієнти, а й самі лікарі, які часто стають об’єктами звинувачень у корупційній діяльності.

Лікарі не мають бути винуватцем того, що вся реформа системи охорони здоров’я зводиться до того, що фінансування галузі скорочується. Держава має гарантувати якісне фінансування системи охорони здоров’я. Тоді кількість лікарів-хабарників і зменшиться. Бо пацієнтам не казатимуть самостійно закуповувати необхідні для лікування ліки. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.