Газове питання і його таємне підґрунтя

16 грудня 2016, 11:10
Власник сторінки
Общественный деятель, юрист
0
69

Так зване «газове питання» у цьому році стало однією з найбільш обговорюваних тем в українському суспільстві.

В цьому немає нічого дивного, адже саме ціна на газ є основою для розрахунку тарифів за опалення і гарячу воду, а також вагомою складовою собівартості продукції, що виробляється вітчизняними підприємствами. Без неї не розрахувати ціну, наприклад, на продукцію, вирощену в теплицях або вартість ліків.

Ситуація із ціною на газ досягла особливого напруження, коли уряд прем'єра Гройсмана під популістські заяви «я вам покажу, як управляти країною» взяв і урівняв відпускні ціни на газ для населення із ринковою. Ось так зовсім нехитрим чином для звичайних громадян вартість газу почали рахувати по-новому, по формулі так званого імпортного паритету. Це, спрощено кажучи, ціна імпортного газу плюс внутрішні витрати (транспортування, ПДВ). Нагадаю, що ціна реверсного газу із Словаччини сьогодні складає 200 доларів за 1000 куб. м. До неї приплюсовують націнку за транспортування, ПДВ і націнку НАК «Нафтогаз України». У результаті, 1000 куб. м. газу обходиться населенню, з врахуванням курсу долара, більше 7000 грн.

Забагато, чи не правда?

У всій цій комбінації з ринковою ціною можна було б помітити ознаки хоч якоїсь логіка, якби Україна не володіла власними запасами газу. Тоді було б все ясно: альтернативи імпорту енергоносія не існує, отже, ми змушені купувати дорогий закордонний енергоресурс.

Але ж у нашій країні, на щастя, ситуація не така! Україна має власні родовища газу, діючі і ті, розробка яких ведеться. На сьогоднішній день за рік Україна виробляє приблизно 17 млн. куб. м власного газу. Собівартість його видобутку, за різними даними, складає від 1300 до 2500 грн. за 1000 куб. м. Ця ціна включає ренту, сплачену до держбюджету підприємствами, що добувають газ.

Олег Прохоренко, глава правління ПАТ «Украгазвидобування» - найбільшого спеціалізованого на газовидобуванні українського підприємства, що входить до складу НАК «Нафтогаз України», у інтерв'ю "Економічній правді" в 2015 році вніс ясність у питання, за якою ціною «Нафтогаз України» купував газ у «Укргазвидобування»: 1590 грн без ПДВ. Аналогічні дані навела Юлія Тимошенко в ефірі «Шустер Live» від 13 травня 2016 року: у 1590 гривень за тисячу кубічних метрів "входить все - вартість видобутку газу, прибуток, податки, все під ключ». І така ціна включає в себе ренту на рівні 70%, що існувала до 1 січня 2016 року!

У зв'язку з цим виникає запитання: а куди ж дівається весь цей газ, дешевий, у порівнянні із імпортним? Відповідь проста: він продається. Запитаєте: за якою ціною? Відповідь теж простий: за ринковою, в тому числі й усім нам, дорогі співвітчизники.

Прибуток, без перебільшення, вражає: продавати товар собівартістю менше 100$ - за ціною вище 200$.

Але обговоримо і моральну сторону питання вартості газу.

Чому у вкрай складний, надважкий за соціально-економічними обставинами для України та її населення час, ресурс, який за ст. 13 Конституції України належить нашому народові, йому і продається за нічим не обґрунтованою і явно завищеною ціною?

Яким цинічним треба бути, щоб придумувати якесь економічне обґрунтування нібито «ринкових» цін на газ для населення, паралельно отримуючи надприбутки із продажу видобутого в Україні газу? Чи цього чекав народ України, чи заслужив він такого ставлення, коли його цілеспрямовано та штучно заганяють у злидні тарифами на житлово-комунальні послуги, а потім ще й пропонують оплачувати платіжки в розстрочку, в кредит? Це таке вміння керувати країною? Ні! Це цинічний злочин проти свого ж народу.

Партія «Розумна Сила» має чітку і обґрунтовану позицію щодо газового та тарифного питань: тарифи на газ для населення слід переглянути у бік зменшення. Причому негайно. Видобутого в Україні газу цілком вистачить як мінімум для того, щоб частково забезпечити населення України в опалювальний період та знизити тарифи, що провокують зростання цін на предмети першої необхідності.

НАК «Нафтогаз» разом з олігархами повинен припинити заробляти мільйони і мільярди на надрах України, на злиднях українського народу. Газ українського походження слід реалізовувати його власнику - простому українському люду із мінімальною націнкою. Додати ціну транспортування, і все. Накручувати сотні відсотків прибутку на догоду жменьки обраних, коли мільйони наших співгромадян вже економлять на продуктах харчування і ледве зводять кінці з кінцями – не просто цинічно і аморально, а й злочинно.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: газ,Нафтогаз України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.