П’ять рішень, що полегшать життя українським автомобілістам

16 листопада 2016, 18:51
Власник сторінки
Общественный деятель, юрист
0
81

На тлі протестів у Києві, як «проплачених», так і щирих, можуть «загубитися» й інші – ті, що зараз відбуваються переважно у прикордонних з ЄС областях Західної України.

Починаючи з суботи власники авто з іноземною реєстрацією пікетують пункти пропуску через державний кордон. Частина з них сьогодні пікетує і Верховну Раду.

В чому суть протесту?

Українці не бажають втридорога купувати іноземні автомобілі в Україні або сплачувати шалені податки за розмитнення іномарок, що привезені для продажу з-за кордону. Саме тому на вулицях наших міст за останні кілька років у рази збільшилася кількість автівок з польськими, литовськими, чеськими та словацькими номерами.

Держава штучно створила ситуацію, коли більшість власників цих авто змушені що 5 днів виїжджати за межі України і повертатися назад. З’явилося навіть нове слово – «пересічки». Дехто примудряється перетинати держкордон раз на рік, хоча у Державній фіскальній службі такі авто кваліфікують як «нелегальні». Інакше кажучи, створена реальна проблема, яку, за різними підрахунками, змушені вирішувати від ста тисяч до мільйона українців-власників авто з іноземною реєстрацією, що в Україні мають статус «транзитних».

Всім в Україні зрозуміло, що в такі умови людей загнали тільки тому, що це комусь вигідно. Припущення, кому саме, я висловлю наприкінці цього тексту. 

Які можуть бути рішення в цій ситуації? Насправді, їх декілька, але всі вони передбачають внесення змін у чинне законодавство. Депутати та урядовці мають нарешті взятися за свої безпосередні обов’язки і хоч у чомусь покращити життя людям.

Перше рішення: кардинально, а не так, як це було зроблено з 1 липня, знизити податки на розмитнення авто, насамперед, акцизний збір. На скільки треба знизити? Як мінімум, до такого рівня, щоб у пересічних українців не виникало жодної потреби вигадувати все нові й нові «схеми» для ввезення зареєстрованих на іноземних номерах авто і ще й при цьому давати хабарі. Людям необхідно мати законну можливість придбати якісне авто за кордоном, офіційно та до того ж відносно недорого завезти його в Україну, сплативши справедливі податки.

Друге рішення – простіше, воно вимагає лише політичної волі: легалізувати всі наявні на сьогодні «схеми» ввезення в Україну авто на іноземній реєстрації без розмитнення.

Адже відомо, що український громадянин може користуватися нерозмитненим авто на території своєї держави календарний рік, якщо авто провозить через кордон на територію України словак, а їздить українець, і якщо автомобіль, приміром, був зареєстрований у Словаччині на резидента цієї країни, що виступає у ролі «утримувача», а наш громадянин вписаний тільки у техпаспорт.

Слід узаконити всі ці схеми, аби пом’якшити умови нашим громадянам і усунути можливості для дій підприємливих ділків, щоб поступали податки у держбюджет, а наші люди могли придбати якісне б/в авто.

Також варто внести відповідні зміни у Митний кодекс, щоб збільшити термін транзиту, скажімо, до 20-ти діб, або 2-х місяців, як це свого часу вже було.

Ще одне рішення – деталізувати в Митному кодексі і передбачити спеціальний податок для користування авто на іноземній реєстрації понад визначений нині термін у 5 діб. Скажімо, 10 євро на місяць. Це близько 100-120 євро у рік, що є прийнятною сумою навіть з огляду на розмір майбутньої мінімальної зарплати.

П’яте рішення – повністю імплементувати, тобто зробити чинними в законодавстві України усі норми Стамбульської Конвенції про тимчасове ввезення, яку ратифікувала Україна ще на початку 90-х років минулого століття. Нею передбачено, що власник авто на іноземній реєстрації може вільно їздити в іншій країні рік без будь яких санкцій.  

Як не парадоксально, усі ці напрацювання уже існують у вигляді законопроектів та висновків робочих груп у Верховній Раді. Тому я не дуже вірю в усі ці повідомлення урядовців, що вони створять ще одну робочу групу і прислухаються до людей.

Наразі потрібна лише політична воля, аби ухвалити певне з означених рішень. Але, як на мене, проблема навіть не в політичній волі, а у чиємусь лобі, яке тягнеться від так званих українських автовиробників аж на вулицю Банкову. Чи я помиляюся?)


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: автомобили,налоги,налоги и пошлины,Фискальная служба
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.