Китайський пріоритет: вигоди Києва від співпраці з Пекіном

10 листопада 2016, 12:50
Власник сторінки
Народний депутат України VIII скликання
0
48

Які перспективи дає Україні створення зони вільної торгівлі з Китаєм?


Китай виступає за створення зони вільної торгівлі з Україною – про це заявив надзвичайний і повноважний посол КНР в Україні Ду Вей.

«Створення зони вільної торгівлі між Китаєм та Україною є важливим напрямком співробітництва між країнами. Ми виступаємо за створення ЗВТ» – відзначив посол.

Пекін, однак, поки не має інформації щодо офіційної позиції Києва з цього питання. Наразі наша країна з користю для себе використовує потенціал ЗВТ з Європейським Союзом, а також з Македонією, Молдовою, Чорногорією. У липні 2016 року підписаний договір про створення ЗВТ з Канадою, а з Ізраїлем та Туреччиною активно ведуться відповідні перемовини.

Україна та Китай розпочали активну роботу з підготовки «дорожньої карти» економічного співробітництва ще наприкінці серпня 2016 року. 
За результатами роботи Підкомісії з питань торговельно-економічного співробітництва Комісії з питань співробітництва між урядом України та урядом КНР, були відпрацьовані ключові питання співпраці у сфері торгівлі, технічного регулювання, транспорту, енергетики, туризму та ІТ-індустрії.

Розпочалася робота з напрацювання переліку товарів для експорту й імпорту з активним залученням підприємств обох країн, а також можливості створення спільних підприємств на території України, орієнтованих на експорт до країн ЄС, Скандинавії та інших держав, з ким Київ вже має діючі зони вільної торгівлі.

Міністерство економічного розвитку України визнає – співпраця з КНР стає одним з пріоритетних напрямків роботи відомства. Це й не дивно, адже Китай займає друге місце за обсягом товарообігу України з іншими країнами, і четверте місце за обсягами українського експорту.
Тільки за минулий, 2015 рік, його обсяги склали $2 399,1 млн., а імпорт оцінюється у $3 770, 1 млн.


Більше того, Китай зацікавлений у партнерстві з Україною в рамках масштабного проекту нового «Великого шовкового шляху» – транспортного коридору між Азією та Європою в обхід Росії.
 
А це – ще один важливий крок Києва щодо посилення політики фінансово-економічного обезкровлення путінського режиму, адже сьогодні Москва шукає фінансового порятунку саме в Пекіні. Для України це означатиме отримання вагомого інструменту економічного тиску на РФ та спосіб посилення власних політичних позицій у перемовинах про припинення російської агресії на Донбасі та початку діалогу щодо повернення Криму…

Китай може стати ще одним надзвичайно вигідним економічним і політичним партнером України, розширюючи її торгівельні можливості через запровадження зони вільної торгівлі. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Китай,Україна,торгівля,ЗВТ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.