Збільшення квот ЄС: що виграють українські виробники?

12 жовтня 2016, 14:57
Власник сторінки
Народний депутат України VIII скликання
0
107

Менше ніж за рік після старту дії зони вільної торгівлі Європейський Союз дав згоду на підвищення експортних квот.

Новину про це в Київ привезла єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом.

ЄС погодився на запровадження автономних преференцій, що діятимуть протягом трьох років. Це означає, що сама Угода про асоціацію не зазнає змін, які будуть зафіксовані як одностороння поступка з боку ЄС.

Тепер, після того, як Єврокомісія офіційно виступила з такими ініціативами, їх повинні затвердити Європарламент і Рада ЄС. Втім, в самій комісії вважають, що це не створить проблем, і преференції набудуть чинності наступного року.

На які саме поступки українським виробникам пішов ЄС?
Дію автономних преференцій запропоновано поширити як на продукти харчування, так і на непродовольчі товари. Для продуктів поява преференцій означає збільшення квот на безмитний експорт.


Зокрема, на 3 тисячі тонн збільшена квота на експорт меду (нинішня квота – 5 тис. тонн) та на 500 тонн – на експорт виноградного та яблучного соків (10 тис. тонн). Це найбільш затребувані квоти, які вичерпуються в перші дні (а іноді – в перші години) дії нових квот.

Також на 5 тис. тонн збільшена квота на експорт томатів. Це одне з найбільших досягнень українських переговірників, адже зараз річна квота на томати становить 10 тис. тонн.

Також на 4 тис. тонн збільшена квота на безмитний експорт вівса, на 7,8 тис. тонн – круп і пластівців.

Останнє – можливо, одне з найбільших досягнень. Адже таке збільшення квот стимулює експортувати в ЄС продукти з більшою часткою доданої вартості. А нульові мита дозволять українським виробникам конкурувати на цьому ринку.

Збільшення квот на зернові порівняно невелике – всього 100 тис. тонн в рік. Втім, зараз ЄС вимушено обнуляє мита на зерно для всіх виробників, а отже, найближчим часом змін у цій групі очікувати не варто.

Нові преференції не поширюються лише на дві товарні групи, важливі для українського експорту. Перша – м'ясо птиці (курятина), де річна квота становить 26 тис. тонн. Ця позиція завжди була чутливою для ЄС, а тому поступок Україні отримати не вдалося. Також преференцій не отримали українські виробники цукру (річна квота – 20 тис. тонн).

Економічний ефект від можливого збільшення квот на експорт української агропродукції на ринок Європейського Союзу складе близько 200 мільйонів доларів, повідомила журналістам віце-прем'єр-міністр України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Це – безумовна перемога українських виробників і серйозний шанс для Києва здобути нові перемоги у завоюванні європейських ринків.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Європейський Союз,Україна,угода про асоціацію,експорт
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.