ЛИСТ ДО ПРЕЗИДЕНТА ВІД КОМІТЕТУ СПРИЯННЯ МЕДИЧНІЙ РЕФОРМІ НА ВІННИЧЧИНІ

08 листопада 2015, 12:40
Власник сторінки
0
90
ЛИСТ ДО ПРЕЗИДЕНТА ВІД КОМІТЕТУ СПРИЯННЯ МЕДИЧНІЙ РЕФОРМІ НА ВІННИЧЧИНІ

Президенту України Петру Порошенку Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку Голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману Генеральному прокурору України Віктору Шокіну Народним депутатам Верховної ради України Депутатам Вінницької обласної ради

Шановна Владо!

Коли українські солдати, захищаючи нашу Батьківщину, гинуть на Донбасі - це трагедія, проте трагедія зрозуміла. Війна. Однак, регулярні смерті дітей, майбутнього української землі, на мирній Вінниччині - вимагають термінового з’ясування, чому так відбувається. Бо йдеться про системне явище. 
Цими днями помер 10-річний хлопчик з с. Торканівка Тростянецького району на Вінниччині. Він поступив до Тростянецької ЦРЛ з підозрою на гострий апендицит. У зв’язку з надзвичайно важким станом хворого, місцеві лікарі викликали дитячих хірурга та анестезіолога-реаніматолога з Вінницької обласної дитячої лікарні, які поставили хибний діагноз «пневмонія». Оперативне втручання, здійснене лише через добу, закінчилось закономірною смертю дитини.
Порушено кримінальне провадження  у зв’язку з можливою лікарською недбалістю. 
Директор Департаменту охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА Тетяна Бабій запевняє, що буде проведене об’єктивне розслідування цього випадку. А обласний спеціаліст за фахом «дитяча хірургія» Юрій Паламарчук - лікар-спеціаліст, відповідальний за надання хірургічної допомоги дитячому населенню області, говорить, що швидше за все, медики не винні в смерті дитини - просто так іноді трапляється в медичній практиці.
Звичайно, дії обласних спеціалістів привели до летального випадку.  Це факт. Безперечно, будуть проведені слідчі дії. Можливо знайдуть винних, а можливо, як заведено, покладуть відповідальність за смерть дитина на вбитих горем батьків... Але, очевидно: запущено механізм пошуку стрілочників. І не більше. А вінничан цікавить справжня причина загибелі десятирічної дитини, бо йдеться не про одиничний випадок, а закономірний їх ряд. Тому проаналізуймо цю трагедію під кутом зору організації системи надання хірургічної допомоги дитячому населенню на Вінниччині. Наказом ДОЗ та К від 28.03.2015 р. № 422 «Про удосконалення організації надання хірургічної допомоги дитячому населенню області» визначено чітку систему надання такої допомоги. Там зазначено, що оперативні втручання на вторинному рівні дітям старше 5 років «можливі лише при наявності лікарів, що мають сертифікат за фахом “Дитяча хірургія” та “Дитяча анестезіологія”, коли йдеться про апендектомію за відсутності сумніву у діагнозі. Крім того наказано «обов’язково залучати до лікування дитини в лікувальних установах вторинного рівня лікарів дитячого хірурга та дитячого анестезіолога ВОДКЛ за допомогою  служби медицини  катастроф, незалежно від віку дитини» у випадку важкого стану дитини, яка не транспортабельна, з підозрою на будь-яку хірургічну патологію.
Отже, тепер ситуація зрозуміла. В Тростянецькій ЦРЛ відсутні лікарі, які мають сертифікат за фахом «Дитяча хірургія» та «Дитяча анестезіологія». Відсутні вони і в інших районах, за виключенням Бершадської окружної лікарні інтенсивного лікування, Калинівської, Тульчинської та Жмеринської ЦРЛ. Отже тростянецькі хірурги не мали права оперувати хлопчика за будь-яких умов, а повинні були викликати дитячого хірурга та анестезіолога Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні (ВОДКЛ). 
 Усе вищезазначене свідчить про те, що наказ ДОЗ та К від 28.03.2015 р. № 422 запрограмував можливість смерті дитини через ненадання їй вчасної кваліфікованої медичної допомоги. Адже він заборонив хірургічне втручання «дорослим» хірургам. Якби цього наказу не було - дитину б вчасно прооперували і вона залишилась би живою навіть буз втручання медиків з ВОДКЛ.
Щоб не базувати свої висновки на одному випадку смерті, повернімося на кілька місяців раніше в м. Турбів. Там, у відділенні Липовецької ЦРЛ дівчинку, яка втопилась, було помилково визнано мертвою, але «труп» дитини несподівано реанімували медики у Вінниці. Далі наступила смерть. Було порушене кримінальне провадження, керівники ДОЗ та К обіцяли знайти винних. Але їх не знайдено й досі. Чому? Бо не могли ж медичні чиновники звинуватити самих себе! 
Суть справи така. У момент трагедії в Турбові був відсутній фахівець з невідкладних станів, а первинну медичну допомогу дитині надавав фельдшер швидкої допомоги, який привіз її до відділення Липовецької ЦРЛ, де не було й не могло бути в той час фахівця, який був зобов’язаний і міг зберегти життя дитині. Причина смерті, насамперед, криється в тому, що ДОЗ та К так організував надання медичної, в тому числі екстреної допомоги, що у дитини не було шансів вижити в той трагічний день і час, коли вона потрапила до рук турбівських медиків. Якби дівчинці надав допомогу лікар швидкої допомоги, вона б жила. Але його не було, бо в області саме так, а не інакше діє система надання медичної допомоги.
Отже, першопричиною вищевказаних та багатьох інших смертей є злочинна система надання медичної допомоги населенню. Її створив Департамент охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА і робить все від нього залежне, щоб система-монстр не змінилась. Бо в ній керівництво департаменту почувається впевнено та комфортно. Вмирають діти – пусте. Ліс рубають – тріски летять!
Що ж до тростянецьких подій, то давайте не будемо лукавити: вінницькі медики не можуть проводити розслідування.  Тетяна Бабій, від якої вони в тій чи іншій мірі залежні, просто не дозволить їм назвати істинну причину смерті десятирічного хлопчика. Те саме стосується й кримінального провадження. Його потрібно доповнити з’ясуванням, яку саме державну політику в охороні здоров’я проводить ДОЗ та К Вінницької ОДА? Як саме діє створена ним система надання, чи радше ненадання хірургічної допомоги дитячому населенню? Чому майже в усіх районах області ліквідовані посади дитячих хірургів? Крім того, Тетяну Бабій та інших причетних до цього осіб потрібно негайно відсторонити від виконання службових обов’язків і тримати під вартою, щоб ця чиновниця не могла завадити слідству. Чому слідство відпочатково намагається заховати за лаштунками очевидної вини медиків не менш очевидну вину керівництва медичної галузі Вінниччини? Скільки ще має померти вінничан, щоб злочинну систему ненадання медичної допомоги було зруйновано?
Комітет сприяння медичній реформі на Вінниччині
06.11.2015 р. м.Вінниця
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.