ЗАКОНОМІРНИЙ КРАХ ВІННИЦЬКОЇ МЕДИЦИНИ.

05 листопада 2015, 14:22
Власник сторінки
0
373
ЗАКОНОМІРНИЙ КРАХ ВІННИЦЬКОЇ МЕДИЦИНИ.

Вінничанам,обласним осередкам: БПП,«Радикальної партії», «ВО Батьківщини», «Самопомочі», ВО «Свобода», «Опозиційного блоку» Голові Вінницької обласної ради Свитку С.М. Колишнім кандидатам на посаду директора Департаменту охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА

Шановні Пані і Панове!

Комітет сприяння медичній реформі на Вінниччині направляє Вам матеріали аналізу стану справ в медичній галузі нашої області (Додатки № 1, 2).

Державна політика ДОЗтаК Вінницької ОДА в галузі охорони здоров’я, як це видно з аналізу, повністю суперечить державній політиці нинішньої влади (Президент, КМУ, Верховна Рада України) в охороні здоров’я і реально спрямована на формування умов недоступності медичних послуг, які надаються громадянам України на Вінниччині, та їх погану якість. Тому саме ДОЗ та К несуть відповідальність, наприклад, за багато смертей вінничан через ненадання їм своєчасної та кваліфікованої медичної допомоги, бо вони організували роботу галузі таким чином, що іншого результату бути не могло. Звідси випливає, що дії місцевих чиновників від медицини порушують конституційні права вінничан. Фактично в області створена організована злочинна група в охороні здоров’я під керівництвом чи за найактивнішої участі директора Департаменту охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА Бабій Т.Ф., яка крім того, проводить добре організований та спланований саботаж проведенню медичної реформи і дезінформує центральну та місцеву владу про реальний стан справ в медичній галузі.

В країні відбулись вибори до місцевих рад. Тому партії, депутати та голови міських та сільських рад мають можливість довести, що вони прийшли у владу захищати інтереси виборців, а не займатися тим, за що заарештували народного депутата Мосійчука в залі Верховної Ради України. Для вінницьких медиків найкращим тестом на відповідність між обіцянками та конкретними справами депутатів буде той факт, що вони повернуть вінницьку систему охорони здоров’я у правове поле. А це, своєю чергою, буде видно зі здійснення ними конкретних кроків.

Припинення діяльності організованої злочинної групи в охороні здоров’я області.

  1. Звільнення з займаної посади та арешт директора департаменту охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА Бабій Т.Ф. (за прецедентом арешту Мосійчука) та інших причетних до вищевказаних протиправних дій осіб і розслідування кожного факту їхньої протиправної діяльності.

  2. Припинення незаконного використання департаментом охорони здоров’я та курортів Вінницької ОДА медичних закладів та окремих медичних працівників для виконання не передбачених їхніми статутами та посадовими обов’язками функцій.

  3. Негайне забезпечення лікарів загальної практики сімейної медицини області усім необхідним для роботи, припинення практики примусу щодо виконання ними невластивих функцій та повернення їм реально зароблених, а також незаконно (через різні механізми) вилучених коштів.

  4. Негайне оприлюднення кошторисів (проектів, затверджених та виконаних) для проведення їх громадського аналізу.

  5. Створення реально діючої системи реабілітації учасників АТО.

  6. Проведення громадських слухань в місцевих радах усіх рівнів щодо стану справ у медичної галузі.

  7. Звіт кожного депутата про заходи по поверненню медичної галузі області в законодавче поле (виконання вищеперерахованих завдань).

Голові Вінницької обласної ради

Пане Голово!

Вас обрано на цю посаду. Ви вочевидь обіцятимете захищати інтереси вінничан та вести нещадну боротьбу з корупцією. В охороні здоров’я області діє ОЗГ, а вінничани не отримують належної медичної допомоги. Чи є Вашим пріоритетним завданням припинити ці неподобства?

Колишнім претендентам на посаду директора департаменту охорони здоров’я та курортів

Пане Білоусе!

Саме Ви прийняли протиправне управлінське рішення, яким позбавили вінничан можливості отримувати кваліфіковану невідкладну медичну допомогу, а тому несете відповідальність за всі випадки смертей, пов΄язані з неналежним наданням екстренної (невідкладної) допомоги.

  1. З яких причин Ви підписали протиправний наказ з питань невідкладної допомоги?

Під час Вашого балотування на посаду Директора Департаменту Ви обіцяли повернути посади педіатрів в ЦПМСД. В даний час Ви начальник управління ліуцвально-профілактичної допомоги населенню.

  1. Чому ви не виконали цієї обіцянки, адже посади педіатрів в ЦПМСД передбачені наказами МОЗ?

  2. Хто персонально несе відповідальність за створення фіктивної системи реабілітації учасників АТО?

  3. Як покращили організацію надання медичної допомоги населенню управлінські рішення, прийняті особисто Вами чи за Вашою участю (вихідні дані документів, докази їх ефективності)?

  4. Який, на Вашу думку, реальний стан справ в охороні здоров’я області на даний час? Як Ви оцінюєте протиправну діяльність директора департаменту Тетяни Бабій ? Ви - член команди її команди?

Пане Лесику!

Під час балотування на посаду Директора Департаменту головним Вашим гаслом була боротьба з корупцією. На даний час Ви - начальник управління економіки та фінансів.

1. Скільки фактів корупційних дій Вами (за Вашою участю) зафіксовано? Скількох корупціонерів Ви особисто передали правоохоронним органам?

2. За якими принципами відбувається фінансування усіх закладів охорони здоров΄я обласного підпорядкування? Чому, наприклад, для лікарні ім. Пирогова в кінці грудня 2014 року був закуплений УЗД-апарат за 2 млн.грн (договір від 15.12.2014) а інші лікарні не отримали нічого.

Громадські організації виявили численні факти корупції при використанні благодійних внесків, отриманих медичними закладами.

2. Які заходи вжиті персонально Вами для припинення зловживань, пов’язаних з благодійними внесками?

Як покращили організацію надання медичної допомоги населенню управлінські рішення, прийняті особисто Вами чи за Вашою участю (вихідні дані документів, докази їх ефективності)?

  1. Який, на Вашу думку, реальний стан справ в охороні здоров’я області на даний час? Як Ви оцінюєте протиправну діяльність директора департаменту Тетяни Бабій ? Ви - член команди її команди?

Пане Щербаню!

Як Ви оцінюєте реальний стан справ в медичній галузі області?

  1. Хто, на Вашу думку, несе відповідальність за те, що система охорони здоров’я області функціонує в позаправовому полі?

  2. Які кроки потрібно здійснити для порятунку медичної галузі області?

4. Як Ви оцінюєте протиправну діяльність директора департаменту Тетяни Бабій ? Ви - член команди її команди?

Пані Васильчук !

  1. Скільки вінничан почали вести здоровий спосіб життя, в результаті діяльності підпорядкованого Вам закладу (документальні підтвердження)?

  2. Який коефіцієнт корисної дії (документи, які це підтверджують) діяльності Вашого закладу?­

  3. Чому Ви як спеціаліст з санітарно-освітньої роботи, пропаганди здорового способу життя, головний лікар Центру Здоров’я, колишній кандидат на посаду Директора ДОЗ та К Вінницької ОДА, володіючи усією інформацією та засобами їх розповсюдження не висвітлюєте реальний стан речей в медицині Вінниччини, а незаконновиконуєте функції, покладені на ДОЗ та К?

Комітет сприяння медичній реформі на Вінниччині

Додаток 1

Аналіз стану первинної медико-санітарної допомоги

Основною метою діяльності Департаменту охорони здоров΄я та курортів Вінницької ОДА є реалізація державної політики в сфері охорони здоров΄я на Вінниччині. Проілюструємо її.

Ціллю директора Департаменту Бабій Т.Ф. – виходячи з її реальних кроків - є розкрадання бюджетних коштів, саботування проведенню реформування медичної галузі, розпочатою владою, повне ігнорування реальних потреб вінничан у якісних і доступних медичних послугах. Свою позицію щодо реформи Вона відкрито висловлює на зустрічах з головними лікарями закладів охорони здоров΄я (Не допустимо створення уєздних республік! Йдеться про автономізацію медичних закладів). Це пов΄язано з відстороненням Департаменту, внаслідок реформи, від розподілу (розкрадання) бюджетних коштів і вирішення кадрових питань (отримання хабарів за прийом на роботу та встановлення категорій).

Ще один напрям діяльності Бабій Т.Ф. – скорочення мережі медичних закладів. Прикладів багато. Це намагання закрити лікарню в Брацлаві Немирівського району, Дашеві Іллінецького району, станцію швидкої медичної допомоги в Ободівці Тростянецького району, закриття амбулаторії сімейної медицини в Новофастові Погребищенського району, конфлікт навколо лікарні в Гнівані та багато іншого.

Результатом дії Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», який втратив чинність 31.12.2014 року, було створення основної діючої ланки в наданні медичної допомоги – інституту лікарів загальної практики сімейної медицини. На них було покладено виконання основних функцій в наданні медичної допомоги.

В усіх пілотних областях під час дії експерименту виявлялись недоліки і лише Вінниччина звітувала про найвищу досконалість реформованої галузі.

Наслідком так званого реформування стало різке погіршення якості та доступності медичної допомоги на Вінниччині.

Для порівняння проаналізуємо становище сімейних лікарів Англії й України



Англія

Україна

Підготовка

6-8 років

6 місяців

Матеріально-технічне забезпечення

Повне

Відсутнє

Фінансове забезпечення

Відповідно до навантаження

Посадовий оклад

% надання допомоги

90

20-50

В країнах Заходу підготовка фахівця починається в університеті і триває після отримання диплому. В Україні чиновники вважають, що за 6 місяців можлива перекваліфікація лікаря будь-якої спеціальності на фахівця широкого профілю, який повинен надавати до 90% всієї медичної допомоги. А в реаліях лікар не має відповідної кваліфікації і знань для її надання.

В амбулаторіях сімейної медицини країн Заходу наявне все можливе сучасне медичне устаткування, а у місцевих лікарів відповідно до Табелю оснащення затвердженого наказом МОЗ від 27.12.2013р. № 1150 повинне бути в наявності лише саме необхідне включаючи транспортні засоби, а в реаліях немає нічого! Із діагностичного обладнання лише 1-2 ЕКГ-апарати на ЦПМСД і лабораторія зразка середини 20-сторіччя . Про яку медицину високого рівня, доступну кожному йде мова. Крім того, основні засоби для роботи (тонометр, фонендоскоп, спецодяг, канцелярське приладдя, тощо) лікарі повинні купувати за власний кошт.

Фінансове забезпечення. Під час проведення реформи горе-реформатори розповсюджували інформацію про позахмарні зарплати лікарів сімейної медицини, а реально лікарі первинної ланки використовуються як раби: вони отримують 30-40% заробленого, а гарантовані надбавки є несуттєвим, наприклад за 1 прикріпленого понад норму – 2 грн в місяць, надбавка за якісні показники не може бути виплачена в зв'язку з відсутністю в країні вакцин.

Лікарі залучаються до роботи в вихідні дні – чергування по ЦПМСД та обслуговування викликів попри заборону такої понаднормової роботи трудовим законодавством. Збільшення навантаження на лікаря в зв'язку із 20% дефіцитом спеціалістів при оплаті праці не враховується. Не враховуються також збільшення понад норму кількості прийнятих аблулаторно хворих а також понаднормові виклики додому (хоча за наказами МОЗ для цього мали бути створені окремі лікарські бригади з наявним транспортом)

Надзвичайно цинічним в даній ситуації є лист ДОЗ та К від 30.04.2015 №11/1697, в якому наголошено, що індексація є обов’язковою виплатою імає здійснюватись за рахунок зменшення стимулюючих виплат. Тобто лікар отримує або індексацію, яку до речі не виплачують, або надбавку за якісні показники. Середня добова зарплата лікаря сімейної медицини – 120-150 грн на добу, а у різноробочого на будівництві – 170-200 грн на добу.

При цьому, якщо провести економічні розрахунки, то сімейний лікар повинен отримувати: за розширення зони обслуговування +30%, за напруженість в роботі +50% тобто зарплата має бути на 80-100% вища. Тобто кожен лікар сімейної медицини щорічно недоотримує мінімум на 25-30 тис.грн. По області лікарі сімейної медицини недоотримали лише за 2014 рік 45,75 млн.грн.

Цікаво, чи чиновники всіх рівнів і собі урізали заробітню платню і усілякі надбавки та премії?

Крім того така реалізація державної політики збільшує невдоволення серед пацієнтів – вони позбавлені прав на отримання якісної медичної допомоги, а саме консультацій спеціалістів. До профільного спеціаліста попередній запис (без якого пацієнта не приймуть) розписаний на тижні або місяці наперед.

Пацєнти позбавлені прав на інформацію про стан свого здоров΄я – вони не можуть отримати амбулаторну карту, висновки спеціалістів, виписні епікрізи з стаціонарів на руки.

Особливо хочемо звернути увагу на те, що надання невідкладної допомоги покладено на лікарів сімейної медицини всупереч наказу МОЗ від 29.08.2008 №500. Своїм листом від 29.03.2013р. № 02-1124 ДОЗ та К Вінницької ОДА довів до відома головних лікарів ЦПМСД кваліфікаційні вимоги до персоналу відділень невідкладної допомоги – лікар з медицини невідкладних станів. Тому дивує наказ ДОЗ та К від 2015 року Про внесення змін та доповнень до наказу Департаменту охорони здоров’я та курортівоблдержадміністрації від 03.07.2013 року № 740 " Про організацію надання невідкладної медичної допомоги" де відкрито надані факти відсутності відділень невідкладної допомоги в ЦПМСД, а також відсутність обладнання для їх функціонування проте виклики з невідкладної допомоги мають обслуговуватись не фахівцями.

Одночасно з вимогою скорочення видатків для всіх бюджетних закладів ДОЗ та К збільшує кількість обласних спеціалістів з виплатою їм надбавок. На ці кошти, виплачені лише за 2015 рік (130 чол*1000 грн/міс = 1,56 млн.грн в рік) можна було б придбати кілька автомобілів для невідкладної допомоги або забезпечити оснащення всіх лікарів сімейної медицини тонометрами, фонендоскопами, спецодягом.

Великої уваги заслуговує реалізація державної політики щодо військовослужбовців – учасників АТО. Для порівняння надаємо інформацію по Вінниччині та Львову. У Львові система передбачає реальне надання допомоги, лікування і реабілітацію, а на Вінниччині – це лише декларація намірів і відкрите відмивання коштів на утримання зайвих посад та корупційну закупівлю обладнання. Наприклад, закупівля УЗД апаратів для Госпіталю інвалідів війни тощо. Цікаво скільком учасникам АТО допомогли ці апарати вартістю 4 млн.грн.? Система змушує учасника АТО розпочати все з сімейного лікаря, подолати всі кола пекла реформованої медичної галузі і, як наслідок, не пройти справжню реабілітацію. Тобто на Вінниччині, всупереч Указу Президента України та розпорядженню голови ОДА, створено систему ненадання допомоги учасникам АТО організаторами ОЗГ в медичній галузі. Це пов’язане з: створенням корупційної схеми розкрадання бюджетних коштів чи (та) свідомою антидержавною діяльністю, спрямованою на дискредитацію української влади та послаблення дієздатності Збройних Сил. Виходячи з вищенаведеного можна констатувати, що державна політика, яку реалізує ДОЗтаК у Вінницькій області, полягає в руйнуванні медичної галузі, збуренні незадоволення у населення діями центральної влади і протидії проведенню медичної

Подаємо для порівняння дві дорожні карти: № 1 (фото 1) і № 2 (фото 2).


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.