Допомога від НАТО – гра слів чи реальне бажання української влади?

08 квітня 2015, 20:24
Власник сторінки
народний депутат України
2
187

З початку війни на сході українська влада неодноразово зверталася до європейських країн та НАТО з проханням про військову допомогу, намагалася привернути їх увагу до жахливих подій на Донбас

Світові лідери неодноразово наголошували на необхідності відкритого діалогу з Україною для відновлення миру та безпеки, допомоги в стабілізації ситуації, але, на жаль, коли нарешті вся увага світу прикута до подій у зоні АТО, важливі та термінові рішення не приймаються Урядом України.

На сьогодні в підпорядкованих Кабінету Міністрів України відомствах та міністерствах вже перебуває Угода про співробітництво у сфері підтримки між Кабінетом Міністрів України та організацією НАТО з підтримки (Support cooperative agreement), проте інші імплементаційні угоди, відповідно до яких, в тому числі, передбачено додаткове фінансування з Трастового фонду НАТО, що є реальною ресурсно-матеріальною підтримкою для наших військових, вже тривалий період не направляються до Кабінету Міністрів України для ухвалення рішення про їх внесення на ратифікацію Верховній Раді України. Законом України «Про міжнародні договори України» передбачена складна юридично-процесуальна процедура ратифікації угод Верховною Радою України.

Пройшло більше 3 місяців з моменту підтримки Урядом України концепції підписання Угоди з НАТО, проте фактично жодних дій з боку Уряду не здійснено. Тому мною було направлено 9 звернень до виконавців департаментів, міністерств з проханням терміново розглянути імплементації угод. Ключове питання: «Чому Уряд через ЗМІ декларує ефективні принципи роботи, а по факту – результат відсутній?». Тому актуальним та відкритим залишається питання про результати правової експертизи проектів угоди до програми надання допомоги НАТО-Україна в Україні з медичної реабілітації, угоди між Урядом України та організацією НАТО з підтримки по допомозі Україні в реформуванні системи логістики Збройних сил, угода між Урядом України та організацією НАТО з підтримки про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм стосовно доцільності їх підписання та ратифікації. Такі висновки необхідні відповідно до Закону України «Про міжнародні договори» - нормативно чітко визначено порядок імплементації Угод. Без зазначених висновків міністерств та відомств не відбудеться засідання Кабміну і відповідно процедура ратифікації затягується, адже саме Прем’єр виносить розпорядження з рекомендування Верховній Раді ратифікувати угоди. От і маємо - війна продовжується, а ми - чекаємо на дії Уряду, який сподіваюся, вчасно надасть відповіді на мої запити та звернення, а головне – перейде до фактичних дій.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.