Внесок Українського народу в перемогу

15 грудня 2014, 01:23
Власник сторінки
0
42

За ціною таки не постояли

Великий вклад в розгром фашизму, в збереженні нашої Батьківщини, світової цивілізації, зробив український народ.

Україна була центральною ділянкою європейського театру воєнних дій. Стримували фашистську навалу понад 7 млн. громадян України (а це становило 23% особового складу Збройних сил СРСР). Кожен третій із них загинув на фронті, кожен другий із тих, хто залишився в живих став інвалідом.

Серед військового керівництва СРСР було немало українців. Найбільш відомі із них - А.Єременко, С. Тимошенко, Р.Малиновський, А Гречко, І. Черняховський, П. Рибалко, К. Москаленко та інші.

Для того, щоб створити могутній військово-промисловий потенціал на сході СРСР, підпорядкувати “все для фронту, все для перемоги” з України було вивезено 550 промислових підприємств, майно і худобу тисяч колгоспів, радгоспів, МТС, десятки наукових і навчальних закладів, осередків культури, історичні цінності, виїхало майже 3,5 млн. жителів республіки - кваліфікованих робітників і спеціалістів, науковців, творчої інтелігенції, які віддали свої трудові і інтелектуальні зусилля у розвиток воєнного і економічного потенціалу СРСР.

Збройну боротьбу з фашистами вели 60 з’єднань і біля 2 - х тис. партизанських загонів. У пам’яті народній закарбувалися подвиги партизанів зі з’єднань С.Ковпака, О. Федорова, М. Маликова, О. Сабурова і підпільників організацій “Молода гвардія”, “Партизанська іскра”, “Патріот Батьківщини”. За їх героїчну боротьбу 63,5 тис. партизан і підпільників відзначені урядовими нагородами 95 удостоєнні звання Героя Радянського Союзу.

Першим, хто підняв Прапор Перемоги над Рейхстагом був українець із Сумщини О.П. Берест.

Й донині демографи продовжують підрахунок втрат серед військових і мирного населення в роки Другої світової війни 1939-1945 років.

Але, якщо західні дослідники говорять про похибку в сотні, тисячу, ну десяток тисяч чоловік, то в комуністичній імперії, де "ніщо не забуте" - лік іде на мільйони...

То ж, навіть через 65 років, оцінка загальних втрат держави, яка зробила найбільший внесок у знищення нацизму, варіюється в різних джерелах від 26 до 43,3 мільйонів осіб.

І остання цифра напевне найбільш повна. Вона враховує загиблих і не народжених, убитих, розстріляних, спалених у крематоріях, закопаних і залитих цементом на новобудовах соціалізму, поранених, зраджених і покинутих напризволяще...

Свій внесок у цю справу вирішив внести й нинішній нащадок вождя перемоги.

Міністерство оборони Росії, у черговий раз звівши баланс, обрахувало загальні людські втрати СРСР у роки Великої Вітчизняної війни з урахуванням Далекосхідної кампанії.

Отже: втрати цивільного населення й війська згідно із цими, далеко не бездоганними підрахунками, склали 26,6 мільйона осіб. При цьому безповоротні втрати особового складу радянських збройних сил склали понад 8,6 мільйона осіб.

Фактично, втрати українського народу становлять від 40 до 44% від загальних людських втрат СРСР.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.