Бюджет Києва втрачає мільйони через махінації при розподілі торгових місць

17 березня 2016, 08:55
Власник сторінки
Проповідник, правозахисник, видавець, письменник, журналіст.
0
132
Бюджет Києва втрачає мільйони через махінації при розподілі торгових місць
Ліцитатор Федір Долінкін драматично розігрує спектакль торгів із розміщення об'єктів сезонної торгівлі.

Перед Київською міською радою почався безстроковий мітинг проти корупційних дій і грабунку бюджету м. Києва, порушення прав підприємців комунальним підприємством «Міський магазин».


Невеличка купка підприємців-щасливчиків, допущених до т. зв. “торгів” після жорсткого негласного відсіву комісією КП «Міський магазин» за антиконкурентними та корупціогенними критеріями, зачудовано дивиться спектакль ліцитатора.

Міська адміністрація столиці з урахуванням архітектурних вимог та побажань киян відвела близько тисячі місць під об’єкти сезонної торгівлі, які продаються на торгах. Якщо б ці об’єкти розподілялися на чесному конкурсі, бюджет Києва отримував би десятки мільйонів гривень і вулична торгівля перестала бути стихійною. Однак через корупційні схеми багато підприємців не допускаються до торгів, а інші просто не хочуть брати участь у цій системі грабунку малого бізнесу знахабнілими чиновниками.

«З київських підприємців вимагають хабарі, а міський бюджет недоотримує мільйони через шахрайські махінації під час торгів на право розміщувати об’єкти сезонної торгівлі. Порівняно з минулим роком, коли з торгів свавільно не усувалися конкуренти заради “договорняків”, суми внесків до бюджету впали у 5-10 разів, а різницю отримують чиновники в ліву кишеню» – стверджує організатор антикорупційної акції Марта Думнич, підприємець і меценат, кавалер ордену святої Варвари Великомучениці «За заслуги з відродження духовності» Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Голова Громадської організації "Духовна сила" Юрій Щербань вважає, що необхідно притягнути до відповідальності угруповання корупціонерів, які грабують киян і обезкровлюють соціальну сферу. На його думку, міський голова Віталій Кличко зобов’язаний припинити шахрайські махінації навколо торгів із розміщення об’єктів сезонної торгівлі та вкінець покласти край корупційним оборудкам в КП «Міський магазин».

Яким чином грабують бюджет, видно з такого прикладу. На торгах 15.03.2016 р. ціна права розмістити намет для торгівлі безалкогольними напоями та морозивом у Маріїнському парку неподалік від Верховної Ради (по вул. Михайла Грушевського, 7/1) спочатку піднялася до 121 986 грн 32 коп, але ліцитатор переніс торги на більш пізній час в той же день і дав можливість учасникам вступити у неконкурентну змову, а в кінці торгів продав лот за 7 689 грн. – тобто, в 15 разів дешевше!


У відповідь на моє прохання прокоментувати свої дії для газети "Правдошукач" ліцитатор Федір Долінкін заявив, що, на його думку, місце сезонної торгівлі не може коштувати сотню тисяч гривень і що учасники торгів, очевидно, грали на підвищення ціни, аби не допустити перемоги конкурентів. Однак факти свідчать про те, що ліцитатор помиляється. Нинішній переможець торгів рік тому на торгах 6.05.2015 р. виграв той самий об’єкт і тоді сплатив за нього до бюджету міста Києва 123 000 грн.

Через те, що цього року переможцем буде сплачено лише 7 689 грн., бюджет потерпить збитки більше ніж на 100 тис грн тільки по одному згаданому лоту. А всього в Києві виставляється на торги близько 1 тис об’єктів, причому у 2016 р. комісія КП «Міський магазин» не допускає на торги конкурентів під надуманими предлогами втричі частіше, ніж у 2015 р. Наприклад, до торгів 6 травня 2015 року не допустили лише 23 заявки (в основному через несплату гарантійного внеску), тоді як до торгів 15 березня 2016 року не допустили 65 заявок (в основному через те, що на заявників є скарги або заявники є пов’язаними особами – члени комісії КП «Міський магазин» вказували, що у них один представник). Експерти припускають корупційний характер антиконкурентних рішень комісії КП «Міський магазин» та махінацій під час торгів.

На думку юриста Костянтина Чернецького, правила торгів (п.п. 3.5.3, 3.5.4 Порядку розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі в місті Києві,  затвердженого Розпорядженням КМДА від 02.04.2015 № 300),  які передбачають усунення пов’язаних осіб та суб’єктів господарювання, на яких є скарги, протиправно обмежують економічну конкуренцію і є по суті корупціогенними, оскільки дозволяють зловживання з боку організаторів торгів та недобросовісних учасників. Адже нема сенсу забороняти пов’язаним особам брати участь у торгах, якщо навіть за наявності однієї заявки на лот торги проводяться. Наприклад, якщо далекі чи близькі родичі або, тим більше, клієнти одного адвоката є зареєстрованими підприємцями і кожен самостійно здійснює законну господарську діяльність, бюджет міста тільки виграє від того, що всі вони візьмуть участь в торгах, а не будуть усунуті всі скопом без будь-яких розумних причин. Що стосується скарг на підприємницьку діяльність, то їх може подавати хто завгодно, в тому числі, завідомо неправдиві, а поки перевірка підтвердить безпідставність скарг і триватимуть судові процеси із захисту ділової репутації, можуть минути роки. Відсторонюючи суб’єктів господарювання від торгів на підставі наявності неперевірених скарг, корупціонери просто порушують принцип презумпції невинуватості.

Ініціативна група підприємців міста Києва вимагає скасування корупційних та відновлення чесних торгів та притягнення до відповідальності мафії КП «Міський магазин». Корупціонерам від КП «Міський магазин» місце за гратами – кажуть підприємці.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: КМДА,корупція,торги,Київрада,конкуренція,підприємці,роздрібна торгівля,мітинги протесту
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.