Чому мерзне «Лазурний блюз»?

03 листопада 2015, 12:33
Власник сторінки
Проповідник, правозахисник, видавець, письменник, журналіст.
0
1765
Чому мерзне «Лазурний блюз»?
12 градусів – температура в квартирах будинку ОСББ "Лазурний блюз" по вул. О. Туманяна, 15-А в Києві.

Хоча опалювальний сезон в Києві почався три тижні тому, у мешканців житлового комплексу «Лазурний блюз» на лівому березі батареї залишаються холодними.


26-поверховий хмарочос на 591 квартиру почали будувати на землі «Укртелефільму» в 2005 році. Українська студія телевізійних фільмів, якій урізали бюджетне фінансування, за рахунок продажу квартир в цьому будинку змогла зняти кілька фільмів, провести ремонт та закупити обладнання. В той же час приватні структури, залучені до будівництва, встигли «засвітитися» в скандалі із подвійним продажем квартир, за фактом якого порушувалася кримінальна справа. Збанкрутував і банк «Форум», який інвестував у будівництво.

Після здачі в експлуатацію хмарочоса з недоробками навесні 2012 року «Лазурний блюз» залишається проблемним об’єктом. Контрольована забудовником ТОВ «Експлуатаційна компанія «Лазурний блюз» у 2013 році взагалі не спромоглася налагодити опалення в будинку, тим більше що котельню було побудовано зі значними технологічними порушеннями.

Мешканці будинку вирішили взяти справу в свої руки, створили ОСББ та показали на двері «експлуатаційній компанії» забудовника. «Експлуататори» забралися геть, але найприбутковіший сервіс – опалення – забудовник залишив собі. При передачі будинку на баланс ОСББ котельню мешканцям не віддали. Натомість восени 2014 року «викрутили руки»: взялися забезпечити опалювальний сезон, якщо ОСББ дозволить забудовнику продати обладнання котельної на користь компанії ТОВ «Вертон технолоджі». Оскільки за даними трьох незалежних експертиз для добудови та запуску котельні потрібно було від 1,5 до 4 млн грн, а ОСББ таких коштів не мало, загальні збори ОСББ «Лазурний блюз» погодилися на продаж своєї котельні. Хоча й поставили кілька умов, деякі з яких (затвердження тарифу в КМДА, міжсезонне обслуговування котельні, гаряче водопостачання) досі не виконані.


Щоб налагодити опалення, довелося ламати стіни. Про енергозбереження не потурбувалися. Фото з 14 поверху, секція "Е" будинку по вул. Ованеса Туманяна, 15-А.


У 2014-2015 рр мешканці «Лазурного блюзу», як і всі кияни, мали теплі батареї. Але в цьому році опалення не ввімкнулося. ТОВ «Вертон технолоджі» посилається на те, що у мешканців будинку та власників офісних приміщень накопичився борг за опалення в сумі більш ніж чверть мільйона гривень та вимагає від мешканців зібрати кошти на старт опалювального сезону. Борги – проблема серйозна, адже у березні 2015 року котельню було опечатано за борги перед «Київгазом». Як ці борги погасити, незрозуміло. Окрім того, неясним залишається і питання тарифу. В минулому році мешканці платили 9,20 грн. за кв.м. загальної площі. За показниками лічильників тариф має складати близько 3,08 грн. за кв.м., однак ТОВ «Вертон технолоджі» категорично відмовляється надавати тепло за собівартістю – стверджують в ОСББ.  Можливо, таке завищення тарифу пов’язане із тим, що в будинку заселені лише чверть квартир.

Київська міська адміністрація на звернення мешканців будинку відповідає, що правлінням ОСББ «Лазурний блюз» вживаються заходи щодо врегулювання питання підключення опалення в будинку. У свою чергу, ОСББ пропонує мешканцям підписувати прямі договори з ТОВ «Вертон технолоджі» та скаржитись у різні інстанції на те, що власник котельні не включає опалення.

Зараз проводяться переговори в КМДА, у яких бере участь ОСББ «Лазурний блюз» і ТОВ «Вертон технолоджі», представлене співробітниками «експлуатуючої компанії» забудовника. В ході переговорів виявилося, що на мешканців будинку хочуть «повісити» борги забудовника перед «Київгазом» за минулі роки, називається непідйомний сумарний борг – більше за 800 тис. грн. Що буде далі, незрозуміло. Холод у квартирах може підштовхнути людей до протестних акцій.

Як на мене, ця історія зайвий раз свідчить, що українцям треба відроджувати і розвивати культуру приватної власності. Справжній господар розуміє, що власність зобов’язує. А «халявників» та «кидайл» – і неплатників, і ділків-«відморозків», які не мають соціальної відповідальності та морозять людей – треба провчити, притягти до суду. Аби тільки суд ще прийняв чесне рішення.

Ліричний відступ. Вулиця, де знаходиться будинок ОСББ «Лазурний блюз», названа іменем класика вірменської літератури Ованеса Туманяна. За цікавим співпадінням, цей поет написав повчальну казку «Пес і кіт» про нечистих на руку ділків.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: опалювальний сезон
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.