Андрій Вавриш: Парк казок у центрі Києва

22 жовтня 2013, 08:56
Власник сторінки
Заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА
0
671

Скоро парк Пушкіна перетвориться на казкову міні-країну, у якій житимуть герої творів видатного поета

Мабуть, немає людини, яка хоча б раз в житті не мріяла повернутися до казкового дитячого світу. Скоро киянам та гостям міста ми подаруємо таку можливість. І знаходитись ця казкова міні-країна буде не деінде, а в самісінькому центрі Києва – в парку ім. О. Пушкіна.


Минулої суботи під час акції з прибирання парку, цю ідею жваво обговорювали студенти-архітектори. Вони, як і місцеві мешканці, з ентузіазмом налаштовані до ідеї виведення Пушкінського парку з летаргічного сну, і надання йому нового імпульсу для розвитку.


Нагадаю, що цей зелений куточок столиці – старожил. Парк створили ще в 1902 р. Тоді це була заміська територія, а сьогодні вона опинилася майже в серці Києва. Та й підходи до використання таких зелених зон більш ніж за сто років кардинально змінилися. Розвинуті міста світу успішно переборюють комплекс кам’яних джунглів, де паркам відводиться лише роль скромних анклавів. Тепер мета – поєднати природу та урбаністичну культуру, зробити їх нерозривним та цілісним явищем. А ще парки – це не просто дерева, кущі та лавки. Вони - цілий розважальний комплекс, де можна відпочити усією родиною. До того ж, як правило, кожному парку намагаються надати своє неповторне обличчя.

Неповторність парку Пушкіна лежить на поверхні. Адже й задумувався він як згадка про творчість великого російського поета. От тільки пушкінський дух тут поки що уособлений лише у вигляді пам’ятника Олександру Сергійовичу. Департамент містобудування та архітектури столиці планує прищепити пушкінську тематику буквально кожному куточку парку.


Мабуть, усі ви знаєте Костянтина Скретуцького – скульптора, творця знаменитої Пейзажної алеї казкових скульптур. Тепер таку ж казкову атмосферу він створить і в парку ім. О. Пушкіна. Існуючі паркові алеї та доріжки стануть основою казкових маршрутів, де ви зможете ближче познайомитися з пушкінськими персонажами.

Дітлахи будуть в захваті від знаменитої величезної голови витязя із знаменитої поеми «Руслан та Людмила». Найбільш непосидючі зможуть випробувати власну вправність в спеціальному екстрим-парку, у вигляді хатинок на курячих ніжках. Тим більше, створять його таким чином, аби цілком виключити можливість травмування дитини. А ще буде вчений кіт-казкар, русалки, царівна-жаба, золота рибка, романтичні альтанки та багато іншого. Тобто ми поєднаємо народну творчість з доробком великого поета і надамо всьому цьому комплексу веселої розважальної форми.


Сьогодні вже існує концепція казкового парку. Але щоб сформувати бачення її втілення, я звернувся до молодих студентів-архітекторів. Ми збиратимемо ідеї молодих фахівців. Найкращі з них реалізуємо. Поспілкувавшись з молоддю, зрозумів, що ентузіазму їй не позичати, і вона активно включиться в процес. Впевнений, що не обійдеться без оригінальних експериментів. Але не слід боятися нового. Такі класичні символи модерної архітектури як, наприклад, Ейфелева вежа теж у свій час сприймалися мало не як архітектурне хуліганство. А найкраще тримати баланс між досвідом поколінь та новими тенденціями в архітектурі, у тому числі в оформлені пам’яток паркового мистецтва.

Хочу, щоб про ідею парку казок дізналося якомога більше киян. Це дозволить залучити до реалізації проекту представників громадських організацій, з новими ідеями, підходами, дискусіями. Це приверне увагу спонсорів, меценатів, яким небайдужа доля Києва.


Перші кроки по реалізації проекту здійснюємо вже сьогодні. Впевнений, що вже скоро парк ім. О.Пушкіна стане туристичною «меккою» сімейного відпочинку в Києві. Діти і дорослі отримають тут яскраві враження, а ми – архітектори і управлінці – задоволення від подарованих киянам усмішок, радості та гарного настрою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.