За що і скільки доведеться платити українцям після медреформи?

16 серпня 2017, 18:10
Власник сторінки
Педіатр, лікарня ISIDA
0
111

Більшість популярних серед пацієнтів послуг тепер стають платними. Чи зможете ви дозволити собі таку розкіш як лікар?

Неоднозначні реакції населення, викликані намаганням МОЗу провести медреформу за останній місяць породили безліч запитань. Через брак інформації та владні канікули переважна більшість цих питань залишилися без відповіді, решта - стали об’єктами суперечок між прихильниками й опонентами медреформи Супрун.

Одним з найбільших підводних каменів реформи є впровадження співфінансування деяких медичних послуг. Окрім того, що це підриває конституційний принцип соціальної держави з безкоштовною медициною, доплата за окремі медичні послуги сьогодні - це кіт у мішку, якого намагаються підсунути українцям під голослівною назвою “міжнародні стандарти”.

Законопроект 6327 передбачає впровадження поняття "державного гарантованого пакету" - певного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати по заздалегідь встановленим тарифам. Тарифи щороку затверджуватиме уряд. Однак, інформації про хоча б приблизний розмір тарифу немає.

У цей пакет увійде екстрена допомога. У класичному розумінні це ті послуги, які лікарі оперативно надаватимуть жертвам ДТП, нападів, тим хто отримав перелом тощо. Окрім цього, ніби-то, буде профінансована первинна допомога - сімейні лікарі, педіатрія та паліативна допомога - невиліковно хворим в останні дні життя.

Тим не менш, за усе, що виходить за рамки цих трьох видів медичних послуг доведеться платити. Тобто пенсіонерам вже пора відкладати гроші на діагностику, вузько спеціалізованих лікарів, стаціонарне лікування, операції і так далі.

Звернення без направлення, а також дерматологи, косметологи, стоматологи для дорослих надаватимуть свої послуги тепер тільки за гроші.

Є хороші новини - при серцевому нападі вас привезуть до лікарні безкоштовно. Проте за планову операцію на серці чи будь-чому іншому доведеться платити, за похід до офтальмолога або аналізи - теж.

Деталізованого переліку того, які медпослуги продовжуватиме фінансувати держава, а за що українцям доведеться платити з власної кишені досі немає. І це не може не насторожувати, адже знаючи досвід “пакетного голосування” в останній день в текст законопроекту можна дописати що-завгодно. Прикро лишень усвідомлювати, що які б це не були суми, виснаженому економічною кризою і війною населенню України вони точно вдарять по бюджету і медицина тепер буде не загальнодоступною, а привілеєм для обраних.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.