Обіцяє, а не гріє

12 червня 2017, 11:50
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
74
Обіцяє, а не гріє

У Києві без гарячої води на невизначений час залишилися Оболонь, Троєщина, частина Подолу, Райдужний та Воскресенський масиви.

Причиною раптового відключення став банальний борг ТЕЦ №6 перед «Київгазтрансом», який і припинив газопостачання. ТЕЦ №6 забезпечує гарячою водою увесь рік, а взимку ще й опалює у Києві майже дві тисячі житлових будинків, 40 медичних закладів та понад півтора десятка дитячих садків. Енергетики кажуть, що навіть один-два дні без газопостачання можуть спричинити збій у роботі ТЕЦ. Кількамісячний простій загрожує негативними технологічними наслідками для теплоелектроцентралі.

На мою думку те, що експерти заявили, що потужності ТЕЦ №6 вистачить на забезпечення світлом всього міста було прораховано завчасно. Проблема відключення є досить глибокою, адже населення просто не в змозі сплачувати по таким тарифам. Комунальне господарство недоотримало колосальну суму – 55 млрд. грн. А все це наслідок непродуманої тарифної політики. Коли тарифи на газ підняли, то всі експерти попереджали, що це призведе тільки до неспроможності оплати населенням. Так воно і сталося.

Найімовірнішим наслідком відключення ТЕЦ №: від газу може стати остаточне розірвання стосунків міської влади з «Києвенерго». Можна відверто сказати, і це вже підтвердили експерти, що відбувається свідомий розвал енергетичного комплексу міста. Якщо так продовжиться й далі, то можливо взимку киянам доведеться грітися чим доведеться. Так, раптова зупинка Тепло-електростанцій по всій Україні – Трипільська і Придністровська ТЕС 5 квітня,  Зміївська ТЕС 6 квітня і Криворізька ТЕС 11 квітня, що ніби-то було викликано надлишком енергії в сховищах «Центренерго». Голова НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив: « Припинення 6 квітня роботи Придніпровської ТЕС ("ДТЕК Дніпроенерго") і Трипільської ТЕС ("Центренерго") сталося в робочому режимі в рамках виконання графіка навантажень енергосистеми, а не в екстреному порядку за наказом диспетчера.

Аналогічна ситуація має місце на Зміївській ТЕС і Криворізькій ТЕС, які також працюють на вугіллі антрацитової групи. Ці станції також технологічно готові до припинення генерації електроенергії. З 6 квітня планується зупинка Зміївської ТЕС, орієнтовно з 11 квітня (після завершення опалювального сезону в регіоні) - Криворізької ТЕС ".

Після відключень станцій, мешканці, попри вимкнення опалення та постачання гарячої води, почали шукати хоч якісь позитиви і тішились, що в містах буде вільніше дихати, проте результати останніх досліджень, оприлюднених  ПАТ «Центренерго», свідчать про те, що вплив ТЕС на довкілля майже не змінився, проте до цього ще додались такі фактори, як зниження зарплат працівникам ТЕС, відсутність тепла і гарячої води, а деколи – і світла

В Україні на вугіллі повністю або частково працюють усі 14 теплових електростанцій. Сім із них - на вугіллі антрацитової групи "А" і "Т", які стали дефіцитними внаслідок припинення постачання з окупованого Донбасу.

"Що стосується диверсифікації: безумовно, нам необхідно закуповувати відсутні обсяги вугілля - закуповувати у різних країн, і хочу підкреслити, що я прихильник того, щоб ми закуповували у США, Австралії, тобто у інших країн, а не у країни-агресора", - заявив прем’єр-міністр України, Володимир Гройсман.

"І Трипільська, і Зміївська ТЕС сьогодні модернізуються. У Трипіллі необхідно модернізувати станцію - для цього потрібно 1 млрд грн, і ця робота ведеться. Зміївська - два блоки будуть переобладнані з групи антрацитового вугілля в цьому році ... Також ми нарощуємо гідроенергетику та атомну енергетику", - сказав прем'єр.

Проте все це стосується вугілля і якщо з ним в нас виникли деякі «труднощі», то як запевняла влада, з газовим питанням все під контролем. Останні новини про відключення деяких районів Києва від гарячої води говорять про те, що або суспільству чогось не договорюють, або не все так погано. Як виявилось, частка боргу держави становить близько 2 млрд гривень, з них 1,2 млрд грн - некомпенсовані пільги і субсидії в теплопостачанні, а 0,8 млрд грн – некомпенсована різниця в тарифах за минулі роки. У той же час борг ПАТ «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ для виробництва теплоенергії досяг на 1 травня 3,2 млрд грн. А борг за транспортування газу до ТЕЦ-6 перевищує 370 млн грн, 108 млн грн з яких - непрофінансовані державою пільги та субсидії

Станом на 6 червня в Києві без гарячої води залишаються 3023 споживача. Причиною відключення стали борги держави і споживачів. Станом на 1 травня борг за теплоенергію склав майже 4,9 млрд грн. Частка боргу держави становить близько 2 млрд грн, з них 1,2 млрд грн - некомпенсовані пільги і субсидії в теплопостачанні, а 0,8 млрд грн - некомпенсированная різниця в тарифах за минулі роки.

Що ми маємо? Віялове вимкнення електроенергії, потім зупинення всіх, окрім однієї ТЕС в Україні, зростання боргів держави перед НАК «Нафтогаз України», борги перед ОСББ, космічні борги пенсійному фонду, тощо…

Що далі? Ми будемо чекати щурячі забіги головних керманичів країни за кордон з пошуком політичного притулку в країнах Європи? Награбоване вже не буде повернуто і як завжди розплачуватись за такі дії влади буде простий народ

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.