Казахстан - Україна: Дружба, загартована полум'ям війни

09 травня 2017, 15:13
Власник сторінки
0
85
Казахстан - Україна: Дружба, загартована полум ям війни

Міждержавним інститутом українсько-казахстанських відносин видана книга «Казахстан - Україна: Дружба, загартована полум'ям війни», присвячена подвигу казахстанців у визволенні України.

Міждержавним інститутом українсько-казахстанських відносин видана книга «Казахстан - Україна: Дружба, загартована полум'ям війни», присвячена подвигу казахстанців у визволенні України. Ідея збірки – у фактах та людських долях, з яких складалася гігантська мозаїка фронту і тилу, показати дружбу народів України і Республіки Казахстан. 

Відзначаючи 72-у річницю Перемоги, ми пам'ятаємо, що у роки найбільших випробувань, коли народ України вступив в смертельну сутичку з підступним і сильним ворогом - німецько-фашистськими загарбниками, казахстанський народ своєю самовідданою працею в тилу і славними подвигами на фронті вніс вагомий вклад у справу Перемоги. Воїни Казахстану, виявили доблесть і мужність у боротьбі за свободу і щастя нашої Вітчизни. Український народ ніколи не забуде, що за його звільнення від гітлерівських окупантів пролилася і кров вірних і кращих синів казахстанського народу. 

Розсекречення урядовою комісією документів військової пори в Архіві Президента Республіки Казахстан дозволило вперше відкрити невідомі до сьогоднішнього дня сторінки історії Казахстану. Пожовклі архівні документи розкривають повномасштабну картину колосального внеску казахстанського народу, завдяки якому вистояли у смертельній сутичці з ворогом і перемогли.

Формування військових з'єднань, виробництво боєприпасів казахстанськими оборонними підприємствами, допомога евакуйованим, збір коштів, одягу для фронтовиків - це далеко не все, що було зроблено казахстанцями у роки Великої Вітчизняної війни.

Пам’ять про минулу війну, про її учасників та героїв зобов’язує нас зміцнювати зв’язок часів і поколінь, втілювати у конкретні справи крилаті слова «ніхто не забутий і ніщо не забуте».

Як зазначив в одному зі своїх виступів Президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв: «Ми розуміємо, що наш світ неймовірно крихкий, жахливо вразливий і нашій цивілізації необхідне єднання. Ми були, є і будемо єдині з усіма народами в справі збереження істини про нашу спільну Велику Перемогу, що дісталася нам ціною незліченних страждань, жертв, поневірянь. Ми свято шануємо пам'ять про принесені жертви».

Науковими дослідженнями, ентузіазмом пошуковців, вдячною пам’яттю відновлюються раніше невідомі, незаслужено забуті або перекручені сторінки війни, присвячені участі в ній Казахстану. Природнім і зрозумілим є потяг до глибшого вивчення, уточнення і доповнення подій 70-літньої давнини. На цьому шляху нам ще прийдеться подолати немало перепон, заповнити «білі плями», розгребти завали суперечностей, лукавих замовчувань і зловмисної неправди. Сама ж істина незмінна, непорушна, свята, не підвладна швидко минулим віянням і примхам політики, бо оплачена найдорожчою ціною, і тому не підлягає ревізії.

Бойовий і трудовий подвиг наших старших поколінь – приклад для нас, зобов’язання й заповіт берегти мир, зміцнювати злагоду, дружбу народів України і Республіки Казахстан.

 Директор Міждержавного інституту українсько-казахстанських відносин Микола Степаненко

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,Казахстан,Вторая мировая война
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.