Словоблуддя влади дістало Європу. А Україну?

24 січня 2011, 16:21
Власник сторінки
Політик
0
2662

Європа показала владі України "останнє китайське попередження".

Світовий банк і Європейський союз ухвалили рішення припинити фінансування проектів з надання Україні консультаційної допомоги в розробці законодавства про держзакупівлі. Як заявив голова представництва ЄС в Україні Жозе Тейшейра "на жаль, в закон про держзакупівлі хочуть внести поправки, які цілком не відповідають концепції даного закону".

Мова йде про законопроект Мінекономіки, який надає можливість державним підприємствам проводити закупівлі товарів і послуг за власні кошти без застосування тендерних процедур

Все дуже чітко й промовисто. У заяві на високому рівні ЄС і Світового банку читається пряма теза, яка в перекладі з дипломатичної на звичайну українську мову означає: якщо ви стільки крадете, то як ви можете зближуватися з ЄС, у якому красти – це злочин. І якщо ви стільки крадете, то як ви можете просити у нас кредити, ще й розраховувати на позитивну відповідь?

Щоб правильно зрозуміти вагу надісланого Європейським союзом сигналу, слід відзначити, що раніше ухвалений в Україні закон про держзакупівлі, який трішки обмежив корупційні можливості, розглядався Брюсселем чи не як єдиний реальний доказ бажання української влади підкріплювати хоч чимось свої запевнення про рух у Європу.

Якщо не буде цього єдиного мінімального доказу, то що залишиться від владного словоблуддя про "європейський вибір"?

Може залишиться прогрес у створенні громадянського суспільства?

Чи може українці відчули запровадження європейських стандартів у соціальному забезпеченні, медицині, освіти, екології?

Напевно, українська промисловість розпочала модернізацію та ледве справляється з шаленим потоком інновацій та інвестицій?

Або ще краще, регуляторна політика в купі з податковою системою перемістились з передостаннього місця за показниками сприяння бізнесу, ну хоча б, в середину списку?

Ні, ні і ще раз ні!

Усе те, що складає для нас з вами таке поняття як "європейський вибір" вони "мали на увазі". Словесний камуфляж, така собі, робота під прикриттям і нічого більше.

Там де є мільярди гривень "розпиленого" бюджету, там курс на Європу різко коригується з огляду на непереборні політичні обставини та українську національну специфіку.

Простіше кажучи, контроль над системою держаних закупівель давно перетворились для багатьох українських політиків на самодостатню МРІЮ та вершину політичної кар'єри!

МРІЮ – набагато сильнішу за незрозумілий та скоріш за все нерентабельний "Європейський вибір"!

Європа там – далеко, а український бюджет тут – поруч.

Влада розглядає власні заяви виключно, як засіб "маскування" справжнього стану речей. Тут підмазали, там збрехали, десь посміхнулись, а туди поїхали і все мало би грати.

Однак, схоже європейцям не дуже подобається відчувати себе в статусі потерпілих у цій нехитрій комбінації влади з трьох пальців...

Проте, найголовніше питання в іншому. Словоблуддя чинного владного режиму не подобається Європі. Але коли воно дістане критичну масу українського суспільства? Схоже, що час від часу промовляючи правильні слова, влада розглядає друковані літери й сторінки своїх спічрайтерів, як достатній привід для "освоєння" чергового мільярда, вирваного в народу України.

Наврядчи ЇХНІ слова коштують аж так багато. Як показує досвід, вони не коштують практично нічого.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.