Урядові "кіпріоти", на жаль, не патріоти

05 лютого 2011, 11:38
Власник сторінки
Політик
0
1687

Радник міністра фінансів Кіпру Панікос Ціаліс повідомив, що в переговорному процесі з Україною, Кіпр відкидає звинувачення у блокуванні переговорів з Україною щодо підписання договору про уникнення подвійного оподаткування і готовий до співпраці в цьому

На його думку, саме українська сторона "бажає уникнути наслідків певних податкових заходів безпосередньо всередині України". 

Раніше представники уряду вигадали цілу низку історій, чому не можна скасовувати угоду з Кіпром, застосування якої дозволяє без податків виводити з України мільярдні суми щороку.

Так, віце-прем’єр Сергій Тигипко на прямому ефірі заявляв, що угоду не можна розривати в односторонньому порядку. Ось так: Конституцію скасовувати можна, навіть простим рішенням Конституційного суду,  а угоду з Кіпром, укладену ще СРСР (!) – ні.

Аргументи влади безнадійно вицвіли після того, як з‘ясувалося,  що у статті 20 згаданої угоди з Кіпром прямим текстом, чорним по білому передбачена можливість її односторонньої денонсації:  «Згідно з Угодою вона залишається чинною доти, доки одна з Договірних Держав її не денонсує». Денонсувати угоду з Кіпром можна «через письмове повідомлення не пізніше 6 місяців до закінчення будь-якого календарного року». Тобто, хоч зараз. А в липні вже треба буде чекати січня – може, влада того й чекає?

Після цього «провалу» у влади з‘явилася нова легенда: за словами прем’єр-міністра Азарова «Україна – передбачуваний партнер», а «Кіпр – член ЄС»: «Відносини з європейською країною, членом Євросоюзу мають бути європейські. Ми не збираємося ні з Кіпром, ні з будь-якою іншою країною розмовляти мовою погроз, ультиматумів. Це не в нашому дусі, і не в нашому стилі. Йти шляхом якихось односторонніх дій наш уряд не буде, хто б там що не казав».

«Якщо говорити в цілому про офшори, то у світі існує, мабуть, більше 50 офшорів, зокрема в таких країнах, як Великобританія. Тому штучне притягнення уваги до однієї сторони ніби відволікає нашу увагу від загальної проблеми взаємодії та економічних зв’язків з офшорами» - заявив Азаров, забувши додати, що кіпрський офшор є №1 для української економіки, і, відповідно, втрат, яких зазнає державний бюджет.

Так, за даними того ж віце-прем’єра Сергія Тигипка «Кіпр давно перетворився на найбільшого інвестора в українську економіку: звідти інвестовано понад 8,5 мільярда доларів. А з України на Кіпр, за даними офіційної статистики, тільки прямих інвестицій 6,3 мільярда доларів. Усім зрозуміло, що ці інвестиції – кошти українських підприємств, які уникають оподаткування».

Ось така ситуація – усім все зрозуміло, а уряду подобається. Патріотизм починається з власної кишені.  Як сказав один європеєць, справжнім патріотом є той, хто сплативши законний штраф, більше радіє тому, що система справно працює, ніж сумує за втраченими грішми.

Тепер, дякуючи кіпріотам, знята чергова «відмазка» Уряду про затягування ними переговорів.

Примітно, що в той час, як Уряд систематично сприяє ухилянню від податків на десятки мільярдів гривень щороку, ці ж урядовці, не відходячи від телекамер, стверджують, що «платити податки мають усі» та закликають народ «затягнути пояси». 

   

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.