"Країна Моксель", або за що цього року дали премію Франка

04 листопада 2011, 14:10
Власник сторінки
Політичний консультант, віце-президент Української PR Ліги
0
2987

"День" публікує сьогодні інтерв'ю з Володимиром Білінським, автором дослідження "Країна Моксель", в якій той доводить, ніби сучасні росіяни є народом не слов'янського, а угро-фінського походження

Пан Білінський посилається на раритетне видання - дослідження російського археолога 19-століття Олексія Уварова "Меряне и их быт по курганным раскопкам".

"Розкопавши упродовж чотирьох років, з 1851-го по 1854-й, 7729 курганів, розташованих на історичних землях росіян (нинішні Московська, Володимирська, Івановська, Рязанська, Курська області), Уваров не знайшов жодного! слов’янського поховання!"

Білінський також стверджує, що Москву заснував не Юрій Долгорукий, а хан Золотої Орди Менгу-Тимур, і не 1147-го, а 1272 року.  (Однак, швидше, як мені здається, йдеться про заснування Московського князівства, а не самого міста).  

Білінський доводить, що пізніша Ростовсько-Суздальска земля ніколи не входила до складу Київської Русі, а на тамтешній території, згідно низки середньовічних джерел, існувала країна Моксель, населена угро-фнами. 

Я не історик, щоб фахово оцінити роботу пана Білінського, але урядове визнання вона отримала. Книзі присуджено премію імені Івана Франка - "за кращу наукову роботу в інформаційній сфері".  Дивно, що й досі Москва не підняла галасу на цю тему. 

Можливо тому, що висновки українського вченого не так вже й обходять росіян. Адже для свідомості нації важливо, не від кого вона насправді походить, а ким себе вважає, від кого ведеться генеалогія в її історичній пам'яті, до яких етнічних коренів апелює національна легенда. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.