Жоден лоу-костер на ринку України не з'явиться

25 січня 2012, 09:35
Власник сторінки
громадянин
0
2195

Пане Колесников, досить дурити людей.

Вчорашня заява віце-прем'єра Бориса Колесникова про можливість виходу в травні 2012 року на український ринок пасажирських авіаперевезень найбільшого європейського лоу-костера компанію Ryanair - є абсолютно безпідставною, як і всі попередні заяви віце-прем'єра на цю тему. По-перше, пройти всі необхідні для цього процедури за такий строк неможливо, а по-друге є небезпідставні сумніви у щирості бажання уряду бачити на українському ринку нових гравців.
Нагадаємо, що ще рік тому Борис Колесников визначив залучення бюджетних авіаліній одним з пріоритетів діяльності Міністерства інфраструктури та розвитку та публічно обіцяв залучити низку провідних лоу-кост перевізників ще до ЄВРО-2012. 
Проте жодна нова компанія в Україні не з'явилась, натомість кілька бюджетних перевізників припинили свою діяльність в Україні. Фактично на ринку сьогодні діє лише один європейський лоу-костер - компанія Wizzair, яка також скоротила свої рейси.
Ситуація вказує на те, що на заваді цьому стоять не лише бюрократичні перепони, але й реальна позиція уряду спрямована на протекціонізм монополізованого низкою компаній українського ринку пасажирських авіаперевізників.
Як відомо, на ринку пасажирських авіаперевезень України фактично склалася дуополія, яка складається із альянсу авіакомпаній «Аеросвіт», "Дніпроавіа", "Роза вітрів" та "Донбасаеро", а також із компанії Міжнаодні авіалінії України." Згідно з офіційними даними, разом вони контролюють близько 80% ринку.
"Аеросвіт", "Дніпроавіа" і "Донбасаеро" належать одному з найзаможнійших українських бізнесменів Ігорю Коломойському – на них припадає 48,5% частка ринку.
Експерти вважають, що "Розу вітрів" також контролює Коломойський, який сам заперечує цей факт. Офіційно власниками компанії є кіпрські офшори, дві київські та одна дніпропетровська компанія.
Якщо допустити, що експерти праві, то, володіючи чотирма авіакомпаніями, Коломойський має контроль над 60% ринку.
У зв'язку з вищевикладеним, легко зрозуміти ті теплі почуття, з якими Ігор Коломойський звертається до Бориса Колесникова:
http://www.youtube.com/watch?v=akIXS88_Nfs

Олександр Данилюк,
керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.