Чергове зростання цін на пальне

02 лютого 2017, 15:11
Власник сторінки
Громадський діяч, адвокат
0
276
Чергове зростання цін на пальне

І трішки про частку російського пального на українському ринку

Ми бачимо, що рік почався з підвищення цін на пальне, а саме на бензин і дизель. Вже минуло пару етапів підвищення, що призвело до того, що середня ціна виросла на 50-70 копійок і, на жаль, є прогноз на подальше збільшення ціни в розмірі 50 коп. / л. протягом найближчих 1-2 тижнів.

Чому так відбувається?

Основною причиною таких процесів є ще грудневе відкладення підвищення цін, яке в свою чергу було викликано рішенням асоціації країн АПЕК за підтримки країн, що не входять в цю організацію про зниження видобутку нафти – зазначають експерти. Як ми пам'ятаємо, ця угода була досягнута 29 листопада та ринок на нього відреагував підвищенням цін на паливо на 10%, а саме з 50 до 55 дол./барель. Це і була мета цих домовленостей, щоб підбадьорити ціни і поліпшити стан нафтовидобувальників. У грудні на це особливо відреагував оптовий ринок, який виріс на десь 13%, проте роздріб всупереч очікуванням, не продублював цю динаміку. Була надія на те, що під час новорічних свят ситуація заспокоїться і ціна повернеться на колишні рівні, однак цього не сталося.

За 2016 рік відбулось підвищення цін на бензин та дизельне паливо (8-9%) та підвищення на 30% для скрапленого газу.

На сьогоднішній день не можна сказати, що на ріст цін вплинув курс долара, адже це було прогнозоване явище та вже його стан майже стабілізувався. Експерти заявляють, що сьогодні ринок палива переповнений і бензину достатньо навіть в запасі. Проте скільки б не було палива, у нього все одно є своя ціна і вона є досить високою. Наскільки буде далі підвищуватись ціна на пальне - залежить від того, яка буде ціна на нафту і як себе далі буде поводити курс валют.

Ринок пального в Україні залишається дуже диверсифікованим. Поставки йдуть з 7-8 напрямків. Найбільше бензину надходить в Україну з Білорусі, а це близько 80%. Другою країною за кількістю поставок є Литва, на третьому місці - Польща і далі йдуть країни Балтики. Дизельне паливо постачає  Білорусь 30%, виробляє сама Україна 30% та Росія, яка поставляє на сьогоднішній день в Україну близько 20% дизпалива. Експерти запевняють, що в цьому році поставки з Росії виростуть. Але в не залежності від того, яка країна поставляє паливо, виробництво його йде в Росії. Таким чином ми не лише спонсоруємо країну-окупанта, але й показуємо себе дурнями, чим даємо Білорусі заробити на собі, як посереднику. Закупати паливо з інших країн-виробників дуже дорого, чого на даний момент Україна не може собі дозволити.

На цей рік показова позитивна динаміка скорочення тіньового ринку (за останні три роки частка нелегальних АЗС зменшилась з 30% до 10%). Це пов’язано насамперед  тим, до податкового кодексу були внесені відповідні зміни, в результаті яких було ліквідовано акциз з роздрібних продажів і відповідно був збільшений базовий акциз на нафтопродукти. Для легальної мережі ринку це не привело до якихось змін, хіба що змінився механізм адміністрування, але нелегальна частина ринку, була змушена купувати нафтопродукти на загальних підставах. Якість палива в Україні безпосередньо пов'язаний з податками. Безподатковий бензин завжди фальсифікований, тобто  неякісний.

За оцінками експертів нас чекає в найближчий тиждень підвищення на 50 копійок.  Тобто рівень цін на бензин буде встановлено на позначці 25-27 грн. / літр, ситуація по дизельному паливу така ж. Підсумок минулого року говорить про те, що кількість проданого газу зрівнялась з кількістю проданого палива. Така ситуація не характерна навіть для країн лідерів з продажу газу. Газ зараз знаходиться на рівні 10-11 гривень і його ціна найближчим часом і до кінця зими буде стабільною. Зазвичай вважається, що привабливість скрапленого газу працює для покупців при різниці з паливом в два рази. Сьогодні різниця досягла поділки у два з половиною рази. Така тенденція впливає на те, що відбувається зміна об’єму і структури ринку пального.

В цілому, пересічному споживачу не варто радіти, тому що в нього немає автомобіля і його це не стосується. Вже традиційно, транспортна складова у вартості будь-якого товару прямо впливає на його ціну. Отже чергове подорожчання на все не за горами і весна не принесе покращення. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Россия,газ,Украина-Россия,бензин,АЗС,дизельне паливо
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.