Електронне управління державою

25 січня 2017, 16:25
Власник сторінки
аудитор, консультат із податкових та фінансових ризиків
0
46

Враховуючи те, що і наша держава сьогодні інтенсивно інтегрується в міжнародні економічні, наукові та освітні структури, питання щодо розширення вітчизняних ІКТ є досить актуальним.

21 століття передбачає настільки стрімкий інформаційний розвиток суспільства, що виникає необхідність надання як адміністративних, так і інших публічних послуг в електронному вигляді. Та й світовий досвід показує, що в сучасних умовах конкурентним та якісним інструментом для забезпечення відкритості, прозорості та ефективної діяльності органів влади - є надання саме  «електронних послуг». 

У всьому світі Уряди визнають, що для забезпечення прогресу в умовах швидкої глобалізації світової економіки, розвиток інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) є вкрай важливим. Крім того, переваги нових технологій, особливо інформаційних та комунікаційних, мають бути загальнодоступними.

Враховуючи те, що і наша держава сьогодні інтенсивно інтегрується в міжнародні економічні, наукові та освітні структури, питання щодо розширення вітчизняних ІКТ є досить актуальним. Вивчення зарубіжного досвіду з упровадження системи електронного урядування (особливо в останні роки) спонукав і українських діячів більш глибоко досліджувати можливості швидкого впровадження передових технологій у вітчизняну систему державного управління.

Дивлячись на дослідження ООН щодо розвитку електронного урядування в 2016 році, Україна значно відстає та потребує розроблення єдиної скоординованої політики у зазначеній сфері. Причин повільного розвитку чимало, це і несформованість нормативно-правової бази, яка регулює сферу надання електронних послуг, це і відсутність єдиних вимог та міжвідомчої електронної взаємодії щодо надання електронних послуг, це і низький рівень готовності державних службовців, посадових та юридичних осіб до надання послуг в електронному форматі, та й рівень довіри до електронної взаємодії суб’єктів надання адмін-послуг та суб’єктів звернення залишає бажати кращого.

В листопаді минулого року Україна зробила крок до чергового «ноу-хау». З метою визначення напрямів, механізмів і строків формування ефективної системи електронних послуг в державі, та для задоволення інтересів фізичних та юридичних осіб Розпорядженням КМУ від 16.11.2016 №918 було схвалено «Концепцію розвитку системи електронних послуг в Україні» (далі – Концепція). Урядовці сподіваються, що мета буде досягнена за рахунок таких основних принципів, як: орієнтація на споживача, доступність, безпека та захист персональних даних, дебюрократизація та адміністративне спрощення, прозорість, збереження електронної інформації, відкритість та повторне використання, технологічна нейтральність та ефективність і результативність.

Концепція передбачає максимальний розвиток системи електронних послуг в Україні до 2020 року, але в чотири етапи. Де:

  • На першому етапі планується оптимізувати порядок надання пріоритетних послуг, реалізацію пілотних проектів з впровадженням надання пріоритетних послуг в електронній формі та альтернативних способів електронної ідентифікації і аутентифікації;
  •  На другому етапі передбачається оптимізація порядку надання адміністративних послуг, введення пріоритетних послуг в електронній формі;

  • На третьому етапі буде забезпечено надання електронних послуг в усіх сферах суспільного життя, надання інтегрованих електронних послуг, а також впровадження транскордонних електронних послуг.

  • На четвертому етапі будуть виконуватися всі процедури, передбачені порядком надання адміністративної послуги в електронній формі, а також передбачається персоналізоване планування необхідності отримання адміністративної послуги на підставі даних, відомих про фізичну та юридичну особу.

Експерти прогнозують, що реалізація Концепції не лише дасть змогу отримувати адміністративні послуги відповідно до європейського рівня, але й підвищить ефективність роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Крім того, запровадження системи електронних послуг допоможе зменшити ризик корупції під час надання адміністративних послуг, поліпшити інвестиційну привабливість, діловий клімат і конкурентоспроможність держави, а також стимулює розвиток інформаційного суспільства в Україні.

Успішна реалізація планів урядовців, щодо запровадження системи е-послуг надасть змогу отримати необхідну інформацію (довідку, соціальну допомогу, ліцензію, дозвіл) в режимі оn-line у будь-який зручний час, без черг та негативних емоцій. Також, передбачається, що електронні послуги будуть доступні та зрозумілі для всіх. Для цього будуть розроблені індивідуальні модульні навчальні програми різних рівнів складності, також планується створити спеціальні місця для навчання бажаючих на базі мережі бібліотек, громадських організацій та волонтерських ініціатив, а ще у людей з’явиться можливість для навчатися дистанційного.

Але, незважаючи на різноманітність відмічених цілей, найважливіше – це налагодити співпрацю державних органів з населенням. Бо лише швидкість комунікації допоможуть створити належні передумови для підвищення рівня життя більшості громадян в цілому.

Однак, щоб там не відбувалося під час упровадження технологій е-уряду, в першу чергу необхідно забезпечити доступність державних послуг там, де в них є необхідність і тоді, коли їх потребують.  Також потрібно буде використовувати для надання е-послуг широкий спектр медіа-засобів, включаючи call- центри і on-line  системи, а вже потім сегментувати ринок, враховуючи специфічні потреби різних груп населення.

Не зайвим буде, якщо уряду вдасться забезпечити зворотній зв'язок та можливість у користувачів залишати відгуки та пропозиції щодо якості е-послуг та передбачити групування останніх залежно від їх орієнтації на ті, чи інші випадки життя. Крім того, з метою привернення уваги користувачів до можливого перепроектування чи модернізації е-послуг, варто організувати різнобічний аналіз інформації за різними моделями їх використання.

Що стосується державних органів, то запровадження Концепції розвитку системи електронних послуг звільнить співробітників від виконання рутинних процедур і дасть змогу краще взаємодіяти з населенням. Однак, для успішного виконання своїх функцій, держслужбовці ще мають отримати необхідні знання та устаткування.

Електронний уряд – це нова модель державного управління, яка здатна переформатувати відносини бізнесу та населення з державною владою.  Крім того, світовий досвід демонструє, що в сучасних умовах електронні послуги стали не лише якісним інструментом для ефективної діяльності урядових органів, а й вагомим джерелом конкурентної переваги. Що ж … Спробуємо повірити в те, що запровадження «електронного уряду» в Україні дійсно забезпечить оптимальне, з погляду суспільства, функціонування всіх гілок і рівнів державної влади. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.