Саміт миру у Швейцарії затвердить принципи післявоєнного світового порядку

15 травня 2024, 16:59
Власник сторінки
експерт, політолог
0
60
Саміт миру у Швейцарії затвердить принципи післявоєнного світового порядку

Рівно за місяць розпочне роботу глобальний Саміт миру у Швейцарії. Чого варто очікувати від нього?

Як я пояснив днями у ефірі телеканалу FREEДОМ, Саміт миру у Швейцарії 15-16 червня, перш за все, треба розглядати не лише у контексті тих подій, які відбуваються у нашій країні, а у більш широкому контексті. На цей захід зберуться не тільки прихильники України. Тобто, це – не чергова зустріч у форматі Рамштайн.

Цей захід тому й називається «Глобальний Саміт миру», оскільки стоять завдання

1) зібрати на нього якомога більш країн-учасниць і

2) напрацювати дійсно загальну широку платформу для облаштування світового порядку після закінчення війни в Україні.

Така платформа можлива, якщо акцент буде зроблений на прийнятних для більшості країн-учасницях Саміту, зокрема з країн так званого «Глобального Півдня», нормах. Наприклад, на дотриманні Статуту ООН, на гарантуванні дотримання норм міжнародного права, які своїми діями порушала РФ. А також на поновленні розірваних продуктових, торгових та інших глобальних ланцюжків, гарантуванні ядерної безпеки, тощо.

Інтерес тих же країн «Глобального Півдня» полягає у тому, щоб війна в Україні, яка вкрай негативно впливає на стабільність у світі й на інтереси та потреби країн «Глобального Півдня», якомога скоріше закінчилась. Й були напрацьовані механізми задля того, щоб уникнути таких конфліктів надалі. 

Швейцарія, як країна-організатор Саміту, саме так і підходить до організації цього дуже важливого заходу. Тобто, робить акцент на необхідності того, щоб на Саміті було забезпечено максимальне можливе представництво країн світу. Й на необхідності того, щоб країни-учасниці Саміту миру констатували: Росія своєю агресією порушила Статут ООН і ключові норми міжнародного правопорядку і тепер потрібно поновлення і дотримання цих норм. Ці підходи підтримує й Україна, й наші союзники з «колективного Заходу».

Стосовно змісту роботи Саміту 15-16 червня. Не варто очікувати, що на цьому Саміті буде детально узгоджена дієва формула для завершення війни в Україні. З умовами і дедлайнами закінчення бойових дій, покаранням для агресора, тощо. Виглядає так, що учасниці Саміту в основному зосередяться на принципах світового післявоєнного порядку.

Тут справедливо буде провести аналогії з Тегеранською конференцією 1943 року. На якій лідери країн антигітлерівської коаліції Черчилль, Рузвельт та Сталін узгодили основні принципи побудови післявоєнного світу. 

І у Швейцарії так само можна очікувати, що будуть узгоджені основні рамочні принципи післявоєнної побудови світу, які будуть прийнятні для абсолютної більшості міжнародного співтовариства. Й які після їхнього затвердження будуть обов’язковими для виконання всіма країнами.

Також є достатні підстави розцінювати цей Саміт миру як перший крок щодо перезавантаження глобального представницького органу всіх країн світу – ООН. Так само, як після Другої світової Ліга націй була ліквідована й замість неї виникла ООН. Як її попередниця Ліга націй під час Другої світової війни, у нинішній війні, яку розв’язала Росія, ООН довела свою неспроможність адекватно відповідати на виклики  та загрози світовій безпеці. Й тому не має сенсу в її подальшому існуванні у тому самому вигляді, в якому вона існує зараз.

Ще із важливого - є певні передумови до того, що Китай таки візьме участь у Саміті миру у Швейцарії. Факт участі у Саміті миру потрібен Пекіну зокрема, для того, щоб використати його для забезпечення сталих економічних відносин з Європою. Також Китай зацікавлений виступити на такому глобальному заході у якості головного представника інтересів країн так званого «Глобального Півдня». І, крім того, Китай у разі його участі на Саміті зможе представляти там інтереси свого найближчого партнера - РФ.

Тому станом на зараз я даю порядку 80% за те, що Китай за місяць візьме участь у Саміту миру у Швейцарії.  Що стане вельми позитивним фактором й для результативності роботи Саміту, й для впливовості його рішень.

#закінчення війни в Україні 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.